10.000.000 de motive pentru a vaccina lumea. Simularea The Economist: între 7,1 și 12,7 milioane de oameni au murit de Covid

Sursa: Pixabay

„În această săptămână publicăm estimarea reală a numărului de morți din covid-19. Ea spune povestea reală a pandemiei, dar conține și un avertisment urgent. Cu excepția cazului în care aprovizionarea cu vaccin ajunge și în țările mai sărace, scenele tragice care se desfășoară acum în India riscă să se repetate în altă parte. Alte milioane vor muri”, scrie The Economist.

<< Folosind datele cunoscute despre 121 de variabile, de la decese înregistrate la demografie, am construit un tipar de corelații care ne permite să completăm lacunele, zonele în care cifrele lipsesc. Modelul nostru sugerează că covid-19 a curmat deja între 7,1 și 12,7 milioane de vieți. Estimarea noastră centrală este că au murit 10 milioane de oameni care altfel ar fi trăit. Acest număr al „excesului de decese” este de peste trei ori mai mare decât cel oficial, care este totuși baza pentru majoritatea statisticilor privind boala, inclusiv ratele de deces și comparațiile între țări.

Cea mai importantă perspectivă din munca noastră este că covid-19 a fost mai greu de dus pentru săraci decât se știa. Cifrele oficiale sugerează că pandemia a lovit în valuri și că Statele Unite și Europa au fost puternic lovite. Deși America de Sud a fost devastată, restul lumii în curs de dezvoltare părea să scadă ușor.

Modelarea noastră spune o altă poveste. Când numeri toate cadavrele, observi că pandemia s-a răspândit fără remușcări din lumea bogată și conectată în locuri mai sărace și mai izolate. Iar pe măsură ce acest lucru s-a întâmplat, rata zilnică globală a mortalității a crescut abrupt.

Ratele mortalității au fost foarte ridicate în unele țări bogate, dar majoritatea covârșitoare a celor aproximativ 6,7 milioane de decese pe care nimeni nu le-a numărat au fost în țările cu venituri sărace și medii. În România și Iran, excesul de decese este mai mult decât dublu față de numărul stabilit oficial pentru covid-19. În Egipt, este de 13 ori mai mare. În America, diferența este de 7,1%.

India, unde aproximativ 20.000 de persoane mor în fiecare zi, nu este un caz aberant. Cifrele noastre sugerează că, în ceea ce privește decesele, ca pondere din populație, pandemia din Peru a fost de 2,5 ori mai gravă decât cea din India. Boala își croiește drum prin Nepal și Pakistan. Variantele infecțioase se răspândesc mai repede și, din cauza tiraniei creșterii exponențiale, copleșesc sistemele de îngrijire a sănătății și umplu morgile, chiar dacă virusul nu mai este letal.

În cele din urmă, modalitatea de a opri acest lucru este vaccinarea. Ca exemplu de colaborare și știință de pionierat, vaccinurile covid-19 stau alături de programul spațial Apollo. În doar un an de la descoperirea virusului, oamenii au putut fi protejați de boala severă și de moarte. Sute de milioane au beneficiat de așa ceva.

Cu toate acestea, pe termen scurt vaccinurile vor alimenta diviziunea dintre bogați și săraci. În curând, singurii oameni care vor muri de covid-19, în țările bogate, vor fi cei excepțional de fragili sau excepțional de nefericiți, precum și cei care au respins șansa de a fi vaccinați. În schimb, în ​​țările mai sărace, majoritatea oamenilor nu vor avea de ales. Vor rămâne neprotejați timp de mai multe luni sau ani.

Lumea nu se poate odihni în timp ce oamenii pier din lipsa unei injecții care costă doar 4 dolari pentru un ciclu de două doze. Este greu să ne gândim la o utilizare mai bună a resurselor decât vaccinarea. Estimarea centrală a economiștilor pentru valoarea directă a ciclu este de 2.900 de dolari – dacă incluzi factori precum covidul lung și impactul vicieri educației, totalul este mult mai mare. Beneficiul unui miliard de doze suplimentare, furnizate până în iulie, ar valora sute de miliarde de dolari. Virusul care circulă mai puțin înseamnă mai puține mutații și, prin urmare, un risc mai mic de apariție a unei noi variante care să îl reinfecteze pe ce vaccinat.

Aprovizionarea cu vaccinuri este deja în creștere. Până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Airfinity, o companie de analiză, producătorii de vaccinuri produceau 1,7 miliarde de doze, cu 700 de milioane mai mult decât la sfârșitul lunii martie și de zece ori mai mult decât în ianuarie. Înainte de pandemie, capacitatea anuală de vaccinare globală era de aproximativ 3,5 miliarde de doze. Cele mai recente estimări sunt că producția totală, în 2021, va fi de aproape 11 miliarde. Unii din industrie prezic un surplus global în 2022.

Și totuși lumea are dreptate să se străduiască pentru a injecta mai multe doze în mai multe brațe, mai devreme. Prin urmare, președintele Joe Biden a propus renunțarea la cererile de proprietate intelectuală privind vaccinurile covid-19. Mulți experți susțin că mai multe milioane de doze ar putea deveni disponibile dacă proprietarii de brevete își împărtășesc secretele, inclusiv în țările care astăzi se află la coada clasamentului. Regulile comerciale mondiale permit o derogare. Când să o invocăm, dacă nu în pragul unei pandemii?

Credem că domnul Biden greșește. O derogare poate semnala că administrației sale îi pasă de lume, dar în cel mai bun caz este un gest gol și, în cel mai rău caz, unul cinic.

O derogare nu va face nimic pentru a rezolva lipsa dozelor, în 2021. Șeful Organizației Mondiale a Comerțului avertizează că nu poate fi adoptată până în decembrie. Transferul de tehnologie ar putea dura aproximativ șase luni sau cam așa, chiar dacă ar începe astăzi. Cu noile vaccinuri ARNm, produse de Pfizer și Moderna, poate dura mai mult. Presupunând că transferul de tehnologie ar fi mai rapid de atât, producătorii de vaccinuri cu experiență nu ar putea fi angajați, iar producătorii nu ar putea obține contribuții de la furnizori ale căror comenzi sunt deja în plină desfășurare. Vaccinul Pfizer necesită 280 de intrări de la furnizori din 19 țări. Nicio firmă nu poate recrea în grabă așa ceva.

În orice caz, producătorii de vaccinuri nu par să-și tezaurizeze tehnologia – altfel producția nu ar crește atât de repede. Au încheiat 214 de acorduri de transfer tehnologic, un număr fără precedent. Nu vor fi supra-taxate: banii nu sunt o constrângere pentru vaccinare. Țările sărace nu sunt scoase de pe piață din cauza prețurilor: vaccinurile lor vin prin Covax, un sistem global de distribuție, finanțat de donatori.

Pe termen mai lung, efectul unei renunțări este imprevizibil. Poate că va duce într-adevăr la transfer de tehnologie în țările sărace; mai probabil, totuși, va provoca daune prin perturbarea lanțurilor de aprovizionare, risipirea resurselor și, în cele din urmă, descurajarea inovării. Oricare ar fi cazul, dacă vaccinurile se apropie de un surplus în 2022, cavaleria va ajunge prea târziu.

Un ac la timp

Dacă domnul Biden dorește cu adevărat să facă diferența, poate dona vaccinul chiar acum, prin Covax. Țările bogate au supra-comandat deoarece nu știau care vaccinuri vor funcționa. Marea Britanie a comandat mai mult de nouă doze pentru fiecare adult, iar Canada mai mult de 13. Acestea vor fi urgent necesare în altă parte. Este greșit să punem adolescenții, care au un risc minuscul de a muri din cauza covid-19, în fața persoanelor în vârstă și a lucrătorilor din domeniul sănătății din țările sărace. Lumea bogată nu ar trebui să stocheze stimulatoare pentru a acoperi populația de mai multe ori, pentru eventualitatea că ar putea fi necesare. În următoarele șase luni, acest lucru ar putea produce miliarde de doze de vaccin.

De asemenea, țările pot îmbunătăți lanțurile de aprovizionare. Institutul Serum, un producător indian de vaccinuri, s-a chinuit să facă rost de componente, precum filtre, din America, deoarece exporturile au fost incluse în Defence Production Act (DPA), care pune furnizorii pe picior de război. Domnul Biden a autorizat o livrare unică, dar, în schimb, ar trebui să direcționeze DPA pe aprovizionarea lumii. Și mai trebuie să fie utilizat mai bine vaccinul produs. În unele țări sărace, vaccinul dispare neutilizat din cauza ezitării și organizării haotice. Este logic să se acorde prioritate obținerii unei doze în fiecare braț vulnerabil, înainte de a stabili când trebuie făcută a doua.

Modelul nostru nu este predictiv. Cu toate acestea, sugerează că unele părți ale lumii sunt deosebit de vulnerabile – un exemplu este Asia de Sud-Est, casa a peste 650 de milioane de oameni, care până acum a fost scutită de decese în masă fără un motiv evident. Covid-19 nu și-a încheiat încă socotelile. Dar vaccinurile au creat șansa de a salva milioane de vieți. Lumea nu trebuie să o risipească. >>

1 COMENTARIU

 1. Dacă e așa groasă de ce morții ma-sii președintele anunță relaxari pe bandă rulantă??..
  Specialiștii spun că încă nu am scăpat de covid si ca relatările astea aiurea vor duce la valul patru, cinci…
  De ce nu ne spune președintele cati romani au murit de covid??..si câți de alte boli..?..
  Păi dacă toata lumea în românia se pricepe la sănătate, de ce paștele ma-mii voastre mai avem ministru al sănătății??..
  Ai sa vedem specialiștii în medicină ai româniei…președintele ,primul ministru ,ministrul de interne, ministrul educatiei,ministrul cu munca,președintele camerei deputaților, arahat, președinții consiliilor județene, prefecții, președinții partidelor politice, președintele academiei române, sinodul, ultrafericitul, ….si nea costel drojdierul…
  Vedeți dvs. Vreun cadru medical printre ăștia?…unde e ministrul sănătății..?..
  Cand normal Ministrul sănătății trebuia sa gestioneze pandemia…exact ca la fotbal ne pricepem roți…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here