2020 – Anul care nu a fost

Sursa: Pexels

„Iată o întrebare pentru viitoare sesiuni de pub quizz: în ce an au avut loc cele două olimpiadele, din 2020, de la Tokyo? E o întrebare simplă, al cărui răspuns este: în anul 2021. Dar Expo 2020 din Dubai? Dacă răspunzi că în 2021, poți câștiga un punct, dar la fel de multe șanse ai și pentru 2022, pentru că Expo 2020 din Dubai se desfășoară între octombrie și martie. Dar Miss America 2020? Aici e un șiretlic. Evenimentul a avut loc în decembrie 2019, înainte ca pandemia de coronavirus să dea lumea peste cap. Miss America 2021 a fost anulat”, scrie The Economist.

„Multe alte evenimente anuale vor încerca să repornească de unde au rămas în 2019. Dar organizatorii de evenimente mai puțin frecvente speră să continue cu cele amânate din 2020 și speră că protagoniștii vor tolera marfa învechită. Unele, cum ar fi Euro 2020, un turneu de fotbal organizat odată la patru ani, au păstrat același nume. UEFA susține că s-a procedat astfel „pentru a păstra viziunea originală a turneului” și pentru „a servi drept memento al modului în care s-a reunit întreaga familie a fotbalului”. Dar UEFA recunoaște că „au fost deja produse multe materiale cu acest brand”. Aceleași considerații se aplică, fără îndoială, la Expo 2020 și la Jocurile Olimpice din 2020.

Un sentiment de déjà vu se instalează deja, iar 2021 nici măcar nu a început încă. În iulie 2019, Tokyo a organizat un eveniment menit să marcheze numărătoarea inversă de un an până la marele moment olimpic. Au fost focuri de artificii, vedete și au fost dezvăluite medaliile care vor fi acordate la jocurile programate pentru anul următor. Dar singurul lucru care s-a întâmplat 366 de zile mai târziu a fost un eveniment de 15 minute, într-un stadion gol, menit să marcheze, ei bine, încă un an până la deschiderea Jocurilor Olimpice din 2020.

În cricket, Cupa Mondială Twenty20 a fost mutată în 2021, creând angoase fanilor jocurilor de cuvinte de pretutindeni. Mai rău, versiunea originală, 2020 Twenty20, care trebuia să fie jucată în Australia, va avea loc în India, în timp ce seria 2021, care a fost jucată în India, va avea loc în Australia, în 2022. Permutări care creează aproape la fel de multă confuzie ca regulile jocului de cricket. Aproape.

Și muzica live a fost afectată. Printre numeroasele vedete care au trebuit să-și amâne turneele cu un an se numără Pearl Jam, Green Day și Alanis Morissette, în turneul ei de 25 de ani „Jagged Little Pill”. Ca și cum trecerea între 2020 și 2021 nu ar fi suficient de suprasolicitată, este ciudat să ni se reamintească faptul că unii oameni încă trăiesc în 1995. Între timp, pe Insula Wight, un loc extraordinar de vacanță englezească și de festival, „Experience 1970 Festival” a fost amânat și el, demonstrând că o călătorie în timp nu funcționează niciodată așa cum s-a intenționat.

Nu sunt doar evenimente distractive au fost amânate pentru o dată ulterioară. A doua ediție Global Policy Forum on Memory of the World, inițial programat pentru mai 2020, a fost amânat – nimeni nu poate spune până când. O conferință interdisciplinară despre „Confronting Evil”, planificată pentru iunie 2020, este „în curs de examinare”.

Apoi, există politică, iar ea nu se oprește niciodată. Londonezii care sperau să ignore alegerile pentru primărie din 2020 vor trebui acum să își extindă apatia pentru încă un an. Locuitorii din Hong Kong, care se pregăteau să voteze la alegerile pentru consiliul legislativ al orașului, vor avea 12 luni deosebit de grele în care să se hotărască. Și somalezii, după ce au trecut 51 de ani fără alegeri bazate pe sufragiu universal, trebuie să mai aștepte un an.

Fără îndoială, 2020 va fi ținut minte în principal pentru apariția pandemiei de Covid-19. Totuși, și la acest capitol acest an are șanse să fie ignorat. La fel ca tatăl absent, a cărui singură contribuție este o noapte de transmitere a genelor și un nume de familie, 2019 a scăpat de consecințe, dar a lăsat în urmă moștenirea sa: Covid-19 este denumit astfel pentru că a fost adus în atenția Organizației Mondiale a Sănătății în ultima zi a lui 2019.

Să o luăm dela capăt

Chiar și numele virusului evocă un deja vu. În 2002-2003, lumea s-a confruntat cu sindromul respirator acut sever sau SARS, care s-a limitat la mai puțin de 9.000 de cazuri până în 2004 și, din fericire, nu s-a mai auzit de el. Virusul care cauzează Covid-19 este SARS-CoV-2 – prezentând una dintre acele adăugiri nepopulare pe care nimeni nu le ceruse.

Însă acest lucru oferă și unele motive de bucurie. Omenirea a învins deja, o dată, un coronavirus mortal. Cu siguranță o poate face din nou, deși cu un buget mai mare și cu mai multă dramă. Dintre toate lucrurile care se vor repeta în 2021 – inclusiv, foarte probabil, anularea sau amânarea unor evenimente care fuseseră deja întârziate din 2020 – îngrădirea coronavirusului este singurul lucru cu care toată lumea ar fi de acord că este și mai bun a doua oară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here