2021 îl moștenește pe 2020 și va fi un an al jocurilor video și al cărților

Sursa: Pexels

„Vânzările de jocuri video au crescut în 2020, pe măsură ce oamenii au căutat modalități de a face față închiderii în case. Dar chiar și atunci când li se va permite să iasă din nou afară, vor mai dori?”, se întreabă The Economist. Iar pe partea cealaltă, a industriei de carte, realitatea e limpede: „Vânzările de cărți electronice și cărți audio au înregistrat o creștere de două cifre, la 12 luni, până la sfârșitul lunii septembrie, comparativ cu un an mai devreme, dar și vânzările cărților tipărite a crescut și cu aproape 7%”, mai scrie revista britanică.

<< Lansarea, în noiembrie, a PlayStation 5 și Xbox Series X, următoarea generație de console de jocuri video, a condus la raționalizarea vânzării pentru a face față cererii. Odată cu ele vin o serie de jocuri noi, inclusiv cele mai noi titluri din seriile de blockbusting precum „Call of Duty” și „Assassin’s Creed” – mai multe motive întemeiate pentru a rămâne în interior.

Nu e vorba doar modelul obișnuit de vânzare a jocurilor, pe care directorii speră să-l facă așa cum trebuie în 2021. Anul trecut a cunoscut, de asemenea, un boom în privința e-sportului – adică echipele care joacă jocuri video profesional pentru spectatori. Chiar și înainte de pandemie, jocuri precum „Counter-strike” și „League of Legends” ar fi putut umple stadioanele de spectatori. Virusul le-a dat un impuls mai mare. Odată cu închiderea sporturilor tradiționale, cum ar fi fotbalul și baseball-ul, e-sporturile – care pot fi jucate de acasă – au fost prezentate în premieră la televiziune în multe țări. Echipele de Formula 1 și cluburile de fotbal din Premier League au încercat chiar și varianta în care jucătorii lor joacă jocuri video pentru public. Tehnologia jocurilor video a fost de asemenea folosită pentru a umple standurile goale cu mulțimi false, pentru unele emisiuni sportive.

Pe măsură ce se estompează granița dintre jocurile video și sporturile tradiționale, companiile se vor strădui în 2021 să valorifice popularitatea e-sportului. Guild Esports, o echipă deținută de David Beckham, care concurează în patru e-sporturi diferite, se numără printre cei care angajează jucători profesioniști anul acesta. În octombrie, firma a strâns 20 de milioane de lire sterline (26 milioane de dolari) pe bursa din Londra. Evenimentele care au trebuit reduse, în 2020, din cauza pandemiei ar trebui să reînceapă și ele. Cupa Mondială „Fortnite”, care a debutat în 2019, dar a fost anulată în 2020, pare să înceapă din nou. În 2019, Epic Games, producătorul „Fortnite”, a oferit premii în valoare de 30 de milioane de dolari pentru eveniment. Blizzard, care „amenajează” ligi pentru „Overwatch” în jumătate de duzină de țări, ar putea chiar să poată reporni evenimentele de pe stadioane.

Vor întoarce profit banii care se varsă în e-sport? Acest lucru este mai puțin clar. Cu toată creșterea lor, e-sporturile sunt în principal o formă de marketing pentru jocurile video. Adolescenții sunt dornici, dar atenția lor este scurtă – iar jocuri noi apar tot timpul. Sporturile tradiționale au rădăcini mult mai profunde. Nu este clar dacă echipele de e-sport pot construi mărci chiar și la o fracțiune din scara unei echipe minore de fotbal din Premier League. Dar dacă nu joci, nu poți câștiga. >>

Apoi, cărțile…

<< Anul 2020 este pe cale să fie unul dintre cei mai buni pentru cărți tipărite în America, după 2004. Vânzările de cărți electronice și cărți audio au înregistrat o creștere de două cifre, la 12 luni, până la sfârșitul lunii septembrie, comparativ cu un an mai devreme, dar și vânzările cărților tipărite a crescut și cu aproape 7%. Acest lucru poate suna ca o întorsătură improbabilă, având în vedere că multe librării au rămas închise în timpul blocărilor pandemice, editorii au întârziat lansările planificate ale noilor titluri și Amazon a acordat prioritate comenzilor de produse pentru igienizarea mâinilor.

Cu toate acestea, pandemia a întărit statul cărților de modalitate atrăgătoare și durabilă de divertisment și educație. Cărțile tipărite și cărțile audio oferă răgaz pentru cei obosiți de ecran, atât tineri, cât și bătrâni. Debuturile multor cărți politice, inclusiv primul volum al memoriilor lui Barack Obama, și protestele la nivel național pentru justiția rasială, care i-au canalizat pe cititorii curioși spre titluri mai vechi de non-ficțiune, despre rasă și drepturi civile, au fost elemente suplimentare pentru cumpărarea de cărți. Ceea ce părea că va fi un an teribil, oribil, nu bun, ci foarte rău, pentru cărți s-a transformat într-unul bun.

Ce urmează? În 2020, cărțile escapiste au primit un impuls: romantismul și crima se vor vinde bine și în 2021. La fel și biografiile, cărțile pentru copii și romanele grafice. O altă tendință de urmărit este forța listei de fundal, deoarece cititorii optează pentru cărți testate în timp, în raport cu noile lansări. Cota de vânzări a cărților de tip „backlist” a crescut de la 64% în 2019 la 68% în 2020, potrivit Kristen McLean de la NPD, o firmă de cercetare.

În 2020, mai mulți oameni au cumpărat cărți online, iar acest lucru se va întâmpla și în 2021. Amazon a avut de câștigat, dar la fel a făcut și o mai noul Bookshop.org care direcționează vânzările către librării independente. Audiobook-urile se vor răspândi și un gen emergent, între audiobook și podcast, se va extinde și mai mult. Iar atracția tipăriturii va crește într-un context marcat de oboseală produsă de ecran. Cărțile electronice reprezintă 27% din piața cărților de consum și nu au dislocat cărțile tipărite în măsura în care au prezis-o specialiștii în digitale. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here