35.000 de vaccinuri AstraZeneca, care expiră la sfârșitul lui iunie, vor fi distruse

Un lot de 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca distribuite deja către centrele de vaccinare din țară, care au ca termen limită de valabilitate data de 30 iunie, urmează să fie cel mai probabil distruse, a anunțat joi coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță.

Consumul dozelor care sunt deja recepționate a scăzut, iar termenul de valabilitate este fix, de 6 luni„, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

Avem circa 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca distribuite către centrele de vaccinare care au ca termen limită de valabilitate data de 30 iunie. Este puțin probabil la acest moment să putem utiliza aceste doze până la finalul lunii iunie și este puțin probabil să poată fi donate cuiva. Probabil că vor intra pe un mecanism de distrugere a acestor doze, ca urmare a ieșirii din termenul de valabiltate. Sunt multe țări care se confruntă cu această situație„, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat însă că „se acumulează date noi de stabilitate și este posibil ca în perioada următoare să fie prelungit termenul de valabilitate al vaccinurilor, pe baza studiilor, care vor arăta cu siguranță o stabilitate pe termen mai lung.”
Duminică, Valeriu Gheorghiță declara la Digi24 că statul român va încerca să redistribuie sau să vândă aceste doze de vaccin care se apropie de expirare. El a explicat că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație. „Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.
După ce au apărut cazuri de tromboze survenite în urma imunizării, vaccinul AstraZeneca a intrat într-o accentuată scădere de popularitate în țările Uniunii Europene, unde populația are la dispoziție și alte trei tipuri de vaccin anti-COVID autorizat.

În plus, în România interesul pentru vaccinare a scăzut drastic, pe măsură ce numărul zilnic de infectări a tot scăzut, iar autoritățile au trecut la măsuri de relaxare. Drept urmare, pragul de vaccinare de 5 milioane de persoane, pe care guvernul și-l stabilea pentru începutul lunii iunie, încă nu a fost atins.

În acest context, 45 de centre de vaccinare și-au sistat activitatea, iar în 314 centre programul a fost redus de la 12 ore la 6 sau chiar la 4 ore. „Vom avea centre cu program închis 2-3 zile , pentru ca echipele sa vaccineze în mediul rural”, a mai anunțat joi Valeriu Gheorghiță.

El a mai spus că sunt 2.451 de cabinete de medicină de familie unde se fac vaccinări anti-COVID, iar 50% dintre acestea sunt în mediul rural. Aproape 169.000 de persoane au fost vaccinate prin intermediul acestor cabinete.

Rata de vaccinare a ajuns la 45 la sută în București. Capitala care este urmată de municipiul Cluj-Napoca, cu o 41,9 la sută. Opt județe au peste 30% din proporția populației vaccinate.

În prezent, sunt active 797 de centre de vaccinare, însă numărul lor se va reduce în perioada următoare, pentru că atenția se va îndrepta către mediul rural.

Valeriu Gheorghiță spune că e important ca numărul românilor care se vaccinează împotriva COVID să fie cât mai mare, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului, depistată inițial în India și care este foarte contagioasă, va deveni în curând dominantă la nivel global.

Tulpina Delta a coronavirusului făcut deja prima victimă în România,  o femeie în vârstă de 72 de ani, care era internată la Spitalul Judeţean Piteşti și nu era vaccinată.

Autoritățile din România estimează că spre sfârșitul lunii august, varianta Delta va deveni dominantă și în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here