405 milioane de doze din vaccinul anti-Covid produs de CureVac, contractate de UE

Comisia Europeană va semna, marți, un contract cu compania germană CureVac pentru achiziționarea a 405 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, a anunțat președintele CE, Ursula von der Leyen.

Contractul cu CureVac este al cincilea acord pe care UE îl încheie cu o companie producătoare de vaccin anti-Covid. Un al șaselea acord, cu Moderna, urmează să fie perfectat de Comisia Europeană, potrivit Digi24.ro.

La câteva zile după contractul nostru cu BioNTech și Pfizer, sunt bucuroasă să anunț un nou acord. Mâine (marți-n.red.) vom autoriza un nou contract pentru a asigura încă un vaccin COVID-19 pentru europeni. Acest contract ne va permite să achiziționăm până la 405 milioane de doze ale unui vaccin produs de compania europeană CureVac.

Anterior în cursul anului, am oferit finanțare pentru CureVac, alături de Banca Europeană de Investiții. Am făcut asta pentru a sprijini dezvoltarea acestui vaccin iar acum progresul este tangibil.

Dacă vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient împotriva COVID-19, fiecare stat membru va primi vaccinul în același timp, proporțional și în aceleași condiții.

Acesta este al cincilea contract cu o companie farmaceutică pentru portofoliul nostru de vaccinuri COVID-19 și lucrăm la un al șaselea cu Moderna. Am concluzionat deja discuțiile exploratorii cu Moderna. Sperăm să finalizăm contractul în curând.

Nu știm în acest moment ce vaccin va fi sigur și eficient. Agenția Europeană a Medicamentului le va autoriza doar după o analiză riguroasă. De aceea avem nevoie să avem un larg portofoliu de vaccinuri bazate pe tehnologii foarte diferite. În paralel, lucrăm cu COVAX să oferim accesul țărilor cu venituri mici și mijlocii la vaccinuri, astfel să ne asigurăm că toată lumea are acces rapid la un vaccin sigur și eficient”, a declarat, luni, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a mai semnat acorduri cu:

BioNTech și Pfizer – contractul prevede achiziționarea inițială a 200 milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 100 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19;

Janssen Pharmaceutica NV – contractul cu una dintre companiile farmaceutice Janssen ale concernului Johnson & Johnson le va permite țărilor UE să achiziționeze vaccinuri pentru 200 milioane de persoane imediat ce se dovedește că vaccinul împotriva COVID-19 este sigur și eficace. Statele membre vor avea și posibilitatea de a achiziționa vaccinuri pentru alte 200 de milioane de personae;

Sanofi-GSK – contractul le va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziționeze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK;

AstraZeneca – contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziționeze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care vor fi distribuite proporțional cu populația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here