Efectele pandemiei de Covid-19 și ale presiunii tot mai mari asupra sistemului medical din România sunt resimțite de pacienți. Un vârstnic, internat la Spitalul Județean din Târgoviște, și-a pus copiii să sune la 112 pentru că simțea că se sufocă şi a constatat că nimeni din personalul medical nu era disponibil să-l ajute. Directorul spitalului spune că pacientul era monitorizat, dar la ora la care s-a întâmplat incidentul în spital era doar o mână de oameni care aveau în grijă 60 de bolnavi de COVID, informează Digi24.

Pacientul, în vârstă de 65 de ani , bolnav de Covid-19 și internat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, a povestit că a dat cu lingura în tubul de oxigen, dar nu se auzea nimeni, nici de pe hol. Nu se mai putea mișca pentru că nu mai avea oxigen, așa că a cerut ajutorul fiilor lui, deoarece simțea că se sufocă.

Mădălin Radu, fiul pacientului: Aseară, la ora 9, sună telefonul. Mă uit – tata. Și, că, ”sună repede la 112, că nu mai am tub de oxigen, nu vine nimeni”. 10 minute cred că a stat fără oxigen. Și, când am sunat la 112, cică: nu ține de noi. Eu vă pot chema ambulanța. Doamnă, ce ambulanță să chemați, el este în spital. Cum să chemați ambulanța în spital?

Situația nu este necunoscută conducerii unității sanitare, care spune că spune că niciun pacient internat la Spitalul Județean de urgență Târgoviște nu a rămas fără oxigen, o secundă.

Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului de urgență Târgoviște: ”Este vorba de un pacient care s-a internat în data de 18 într-o stare destul de gravă, cu o saturație de aproximativ 68-70%, care necesita oxigen. Pacientul a refuzat de foarte multe ori purtarea măștii care îi asigura fluxul de oxigen suplimentar, necesar în tratamentul bolii de care suferă pacientul în cauză. Am verificat aseară exact la momentul semnalării acelei probleme. Pacientul avea tub de oxigen la capul patului, cu presiune normală, cred că posibil să fi fost un atac de panică al pacientului”.

Managerul mai precizează ca acesta este și efectul lipsei de personal medical specializat care să le acorde îngrijirile necesare acestor pacienți. Practic, o mână de oameni ajunge să îngrijească până la 60 de pacienți internați pe trei etaje diferite.

Claudiu Dumitrescu: ”Degeaba facem angajări temporare la acest moment, pentru că ne vin asistenți debutanți, infirmieri debutanți, ceea ce presupune o activitate un pic deficitară, cel puțin în primele etape ale activității lor. Noi îngrijim pe trei etaje pacienți cu COVID pozitiv în această clădire și personalul nu poate să fie prezent în fiecare moment și cu o rapiditate maximă la fiecare pacient în parte. Secția pneumologie despre care facem vorbire – avem la momentul de față cinci asistenți în tura de zi, doi infirmieri și un brancardier”.

Criza personalului medical este o problemă întâlnită la nivelul tuturor spitalelor, nu doar a unităților unde se tratează pacienții doagnosticați cu noul coronavirus. În spitalele din toată țara lucrează aproximativ 52.000 de medici. Lipsa de personal se cunoaște de mulți ani, însă până acum nu s-au găsit prea multe soluții. Autoritățile iau în calcul angajarea tuturor medicilor care iau examenul de rezidențiat în acest an. Până atunci, însă doctorii sunt epuizați, dar nu pot lua pauză atunci când obosesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here