Absurdul băltește la Buzău. La o lună de când CJ spunea că nu a găsit un spațiu unde să îl amplaseze aparatul de testare PCR, instituția caută în continuare acel spațiu

La o lună de când Consiliul Județean Buzău spunea că unul dintre motivele pentru care niciun spital din județ nu are aparat de testare PCR este acela că nu a găsit spațiu unde să îl amplaseze, instituția caută în continuare acel spațiu, se arată într-un document oficial al CJ Buzău. În județul Buzău, în vârful epidemiei de COVID-19, funcționează un singur aparat de testare RT-PCR, la Direcția de Sănătate Publică.

Într-un răspuns la o interpelare formulată de Emanuel Ungureanu, deputatul USR Buzău și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Consiliul Județean Buzău arată că a găsit două soluții pentru amplasarea unui aparat de testare, dar nu s-a hotărât încă pe care dintre ele să o aleagă. În plus, aparatul nu este în acest moment achiziționat, relatează HotNews.ro.

„După analize cu privire la identificarea unui spațiu adecvat amplasării unui aparat RT-PCR care să îndeplinească condițiile legale de funcționare, cu circuitele aferente, sunt două soluții conturate: fie la Secția Exterioară a Spitalului Județean de Urgență Buzău – Boli Infecțioase, fie în incinta principală a instituției medicale”, arată Consiliul Județean Buzău, într-un răspuns la o interpelare formulată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău susțin, după 10 luni de epidemie în România în care nu au achiziționat niciun aparat de testare, că „a fost unul dintre obiectivele prioritare, dovadă că cererea de finanțare din fonduri europene a fost depusă din septembrie 2020, iar la data răspunsului către dumneavoastră existau variante de locație dar erau în verificare din punct de vedere al îndeplinirii condițiilor legale”.

Documentul este semnat de secretarul general al județului Buzău, Mihai-Laurențiu Gavrilă.

În urmă cu o lună, într-un răspuns formulat tot în urma unei interpelări a deputatului USR Emanuel Ungureanu, Consiliul Județean Buzău arăta că a avut în vedere și achiziționarea unui aparat de testare pentru Spitalul Județean, însă „au fost două elemente care au îngreunat o astfel de inițiativă: identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului sau a secției exterioare de boli infecțioase, în condițiile supraaglomerării unității medicale cu pacienți COVID, dar și a lipsei resursei umane pentru acest tip de analiză, motivat de faptul că Serviciul de laborator de analize medicale este externalizat din 2008.”

Consiliul Județean Buzău se lăuda, în schimb, acum o lună, cu „asigurarea funcționării unui aparat de plasmafereză la Centrul de transfuzie sanguină Buzău, pus la dispoziție de un generos partener”.

Aparatul de plasmafereză a fost o donație a firmei Besmax Pharma Distribution, care a donat 18 astfel de aparate ce au ajuns în primăvara acestui an în centrele de transfuzii din țară. Statul român nu avea, anterior, niciun aparat modern de recoltare a plasmei. În mod inexplicabil, Ministerul Sănătății a refuzat o sponsorizare de încă 32 de astfel de aparate, oferite de aceeași firmă, în plină pandemie de COVID-19, când plasma pacienților vindecați poate salva viața bolnavilor de COVID aflați în stare gravă.

„Eu acum sunt în Buzău de câteva zile și vă pot spune, ca studiu de caz: modul în care a fost tratată aici epidemia este de manual, cum să nu faci. Avem 179 de teste pe zi, un singur aparat RT-PCR. Consiliul Județean Buzău, Spitalul Județean nu au achiziționat niciun aparat. Nu există epidemiologi suficienți, există o doamnă epidemiolog care este ieșită la pensie și lucrează și la DSP, are și contract cu spitalul. Nu există medici infecționiști. Secția de Pneumologie și cea de Boli Infecțioase sunt arhipline în Buzău. Spitalul din Râmnicu Sărat, din cauză că nu are destui specialiști, nu internează bolnavi”, declara în urmă cu o lună Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Tot în urmă cu o lună, pacienții suspecți de COVID-19 erau dezbrăcați și consultați în corturi de triaj unde „este la fel de frig ca afară”, în curtea Spitalului Județean din Buzău.

Imagini dintr-un astfel de cort de triaj au fost publicate atunci de Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților:

„Am primit aseară acest video din partea unei doamne din Buzău diagnosticată cu COVID-19. Imaginile sunt din unul dintre corturile mizerabile de triaj din curtea Spitalului Județean din Buzău. Cortul era spart, plin de apă și bolnava a stat 9 ore în condiții infernale, asta s-a întâmplat acum 3 nopți… La 5 grade a fost dezbrăcată și consultată la plămâni, în cort era la fel de frig ca afară!”, arăta atunci Emanuel Ungureanu.

Între timp, Spitalul Județean Buzău dispune de 13 containere pentru zona de triaj (atât la Secția de Boli Infecțioase cât și la Unitatea de Primiri Urgențe).

7 containere au fost achiziționate de instituția medicală, un container a fost donat iar 5 containere au fost puse la dispoziție de Consiliul Județean Buzău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Jandarmerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here