Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a relocat, în ședinta de vineri, aproximativ 9 milioane de lei de la Academia Oamenilor de Știință (AOSR) către proiecte de investiții. Sutele de membri, printre care și fostul președinte Ion Iliescu, care primeau indemnizații de la stat pentru apartenența la aceast organism, creat între alții de Ecaterina Andronescu, vor trebui acum să se finanțeze din surse proprii, scrie Digi24.

În cadrul campaniei „Statul la Stat”, sursa citată a relatat povestea acestei academii paralele, care este doar una dintre multele instituții a căror activitate nu se face remarcată, dar în care își găsesc un loc călduț foști sau actuali politicieni. Unul dintre membrii AOSR este chiar fostul președinte Ion Iliescu. 

În România, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Academia Oamenilor de Ştiinţă, una dintre acestea, are peste 350 de membri. 

Anul trecut, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pe scurt AOSR, a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă, aproape şase milioane de lei, s-au dus pe indemnizaţiile membrilor.

Membrii titulari primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut, iar cei de onoare, 1.000 de lei brut. Alţi 2,7 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele AOSR este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut.

Criticii spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri, şi nu să fie finanţate din bani publici.

Urmăriți aici reportajul despre AOSR din seria „Statul la stat”.

1 COMENTARIU

  1. Capusarea statului a inceput imediat dupa decembrie 1989,tatukul capuselor rosii este acest criminal ce a calcat pe cadavre sa ajunga presedinte!! A lasat fostii securisti comunisti sa puna mana pe economia tarii,capusand industria pana au dat-o la propriu la fiare vechi,iar sindicatele au fost confiscate de oameni de incredere care tineau lucratorii sub control cu minciuni despre partidele de opozitie care,cica doreau inchiderea fabricilor si aruncarea lor in somaj! Ca sa aibe pe cine acuza ,in timp ce sefii ,directori cu state de plata la psd si secu,aduceau la faliment locurile unde erau pusi sa conduca!!Asa ,partidul lui tatuka iliescu,a reusit in toti acesti ani sa conduca tara,prin diversiuni la adresa opozitiei pentru a-si pastra puterea ,deci privilegiile!Tipic comunist !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here