Al doilea val de Covid din India este un dezastru pentru această ţară, dar și pentru restul lumii

Sursa: Pixabay

Lipsa de concentrare și indolența guvernului de la New Dehli au amplificat criza Covid în India, notează The Economist. Publicaţia britanică explorează nu doar cum s-a ajuns aici, dar şi ce ar putea însemna acest lucru pentru restul lumii, având în vedere două caracteristici strategice ale Indiei: numărul populaţiei şi rolul său în exportul de vaccinuri anti-Covid.

<< Ziua de 14 aprilie a fost una mare în India. Hindușii și populaţia sikh s-au adunat pentru a marca noul an. Mulți musulmani au sărbătorit prima zi a Ramadanului până târziu în noapte, cu prietenii și familia. În Haridwar, un oraș-templu care găzduiește anul acesta Kumbh Mela, un festival hindus, care este cea mai mare adunare religioasă din lume, între 1 și 3 milioane de oameni s-au înghesuit să facă o baie rituală în Gange. Iar la nivelul întregii ţări, numărul de noi persoane depistate pozitiv la covid-19 a depășit, pentru prima dată, 200.000 într-o singură zi. De atunci, numărul a continuat să crească, ajungând la 315.000 pe zi, doar o săptămână mai târziu – cea mai mare cifră zilnică din orice țară, în orice moment al pandemiei. Și decesele încep să crească, iar suspiciunile abundă legat de faptul că bilanțul oficial îngrozitor reprezintă și el o subestimare masivă. Se amenajează ruguri temporare pe trotuarele din afara crematoriilor, pentru a face față fluxului de cadavre.

Acest al doilea val îngrozitor este o catastrofă nu numai pentru India, ci și pentru restul lumii. Posibilitatea virusului de a circula necontrolat crește riscul apariției unor noi tulpini periculoase. O variantă îngrijorătoare detectată pentru prima dată în India, numită „mutantul dublu”, a fost găsită deja în alte câteva țări, inclusiv în America și Marea Britanie. În timp ce oamenii de știință lucrează pentru a înțelege cât de mare este amenințarea, apar mai multe variante.

O consecință și mai rapidă a celui de-al doilea val din India, pentru restul lumii, ţine de întreruperea aprovizionării cu vaccinuri. India spera să fie farmacia mondială. Dar, odată cu explozia numărului de cazuri, guvernul a restricționat exporturile de vaccinuri. În prima jumătate a lunii aprilie, India a livrat doar 1,2 milioane de doze în străinătate, comparativ cu 64 de milioane, în cele trei luni anterioare. Serum Institute of India, o companie privată care produce vaccinul AstraZeneca, a eşuat în a-şi îndeplini angajamentele față de Marea Britanie, Uniunea Europeană și Covax, un sistem de furnizare a mai multor focuri la nivel mondial. Țările africane care se bazau pe India pentru a le oferi vaccinuri privesc consternate.

Cu orașele sale aglomerate și asistența medicală șubredă, India nu este un loc simplu pentru a diminua o boală infecțioasă. Cu toate acestea, unele părți ale țării au avut un succes remarcabil, pentru un timp, în încetinirea transmisiei. Decesele din primul val al pandemiei, care au atins apogeul în septembrie, au fost surprinzător de scăzute, din motive care nu sunt clare. Acum un an, prim-ministrul Narendra Modi s-a grăbit să instituie un lockdown la nivel național, deși unul care nu a reușit să rezolve problema milioanelor de muncitori migranți șomeri, care au fost inițial încartiruiţi în oraşe, fără bani, apoi li s-a permis să se întoarcă la casele lor, ducând cu ei, în sate, boala covid-19.

Pe scurt, până la începutul acestui an, guvernul Indiei, ca atât de multe altele, a avut un istoric peticit, dar nu dezastruos, în combaterea pandemiei. Dar prin complacere și distragere a atenției, dl. Modi a permis lucrurilor să scape de sub control. În ianuarie, el se lăuda: „Nu numai că ne-am rezolvat problemele, ci am ajutat lumea să lupte împotriva pandemiei”. Cu toate acestea, la începutul lunii martie, pe măsură ce cazurile au început să se intensifice în statul Maharashtra, condus de opoziție, guvernul său, departe de a ajuta, a atacat guvernul de stat, în speranța că-l va doborî.

Scotocirea neîncetată a domnului Modi după un avantaj de partid a ieşit la iveală și în Bengalul de Vest, unul dintre cele patru state care organizează alegeri luna aceasta. El și locotenenții săi, ca și rivalii lor, au organizat nenumărate mitinguri uriașe, în timpul unei campanii electorale de o săptămână, fără măști sau vreo formă de distanțare socială. Acest lucru riscă să răspândească pandemia printre cei 100 de milioane de locuitori ai statului, desigur, dar a distras și guvernul de la combaterea răspândirii bolii. Amit Shah, mâna dreaptă a domnului Modi și ministrul de Interne, a fost în campanie timp de 12 din primele 18 zile ale lunii aprilie.

Acest lucru poate ajuta la explicarea motivului pentru care politica de vaccinare a domnului Modi a fost atât de confuză. Până la mijlocul lunii februarie, guvernul comandase doze abia suficiente pentru a proteja 3% din populație (fără a le lua în considerare pe cele pe care speră să le obțină de la Covax). Dornice să promoveze capacitatea științifică a Indiei, autoritățile de reglementare au aprobat Covaxin, un vaccin indigen, înainte de a finaliza toate testele necesare. Mai puțin de 10% din populație a primit o primă doză de vaccin. Este mai mult decât în ​​multe țări, dar India este un producător imens de vaccinuri și ar fi putut să stea mai bine la acest capitol.

Există semne de îmbunătățire. Pe 13 aprilie, guvernul a anunțat aprobarea rapidă a importurilor de vaccinuri care au fost aprobate de diferite țări bogate. De asemenea, pune la bătaie, cu întârziere, bani pentru achiziții. Săptămâna aceasta a anunţat că va aloca aproximativ 400 de milioane de dolari pentru a ajuta Serum Institute să crească producția. Partidul Bharatiya Janata (BJP) al domnului Modi a anulat marile mitinguri electorale pe 18 aprilie. Și pe 19 aprilie, guvernul și-a actualizat politica de vaccinare pentru a permite oricărei persoane cu vârsta de peste 18 ani să primească injecţia, începând de luna viitoare.

Cu toate acestea, acest lucru este limitat, având în vedere problemele cu aprovizionarea existente în aproape toată țara. Mai multe state au rămas deja fără vaccin. India vaccinează doar 3 milioane de persoane pe zi, sau 0,2% din populație, abia depășind unele estimări aproximative ale numărului real de infecții zilnice. Și chiar dacă producția crește ori dacă sosesc mai multe doze din străinătate, valul actual este prea sever pentru a fi oprit doar prin vaccinare.

Ironia este că, după ce a câștigat alegeri după alegeri, domnul Modi deţine o autoritate extraordinară. El este cel mai puternic prim-ministru al Indiei din ultima generaţie. BJP controlează ambele camere ale parlamentului și conduce majoritatea guvernelor de stat. Dacă a existat vreodată un moment pentru a folosi toată această influență, ei bine acesta este.

Domnul Modi ar trebui să adopte imediat restricţii stricte în privinţa adunărilor în masă – inclusiv evenimentelor religioase pe care le promovează, ca parte a ideologiei sale hindu-naționaliste. Ar trebui, de asemenea, să încerce să limiteze călătoriile prin țară, fără a lăsa de izbelişte muncitorii migranți, aşa cum s-a întâmplat în primul lockdown. Ministrul Sănătății, care crede că bolile pot fi vindecate cu ajutorul urinei de vacă, trebuie să plece.

Trebuie găsite rapid modalități de creștere a producției de vaccinuri. Asta nu înseamnă a prelua controlul asupra firmelor private sau a producției acestora, ci mai degrabă a le ajuta să asigure aprovizionarea de care este nevoie din țări precum Statele Unite. Dacă al doilea val din India nu este adus sub control, întreaga lume va avea de suferit. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here