Alarmant: 10 secunde sunt suficiente ca două persoane să se infecteze cu tulpina Delta. Mutația Kappa, la fel de infecțioasă

A fost nevoie doar de câteva secunde ca două persoane să se infecteze cu noua variantă Delta de Covid-19, când acestea au trecut una pe lângă cealaltă la cumpărături, într-un centrul comercial din Sydney, informează Digi24. Nu este singurul caz, scrie abc.net.au. Astfel de focare au fost descoperite și în statul australian Victoria, unde a fost depistată varianta Kappa, care, potrivit experților australieni din sănătate, este foarte infecțioasă.

Oficialii australieni din sănătate avertizează că noile variante se pot transmite în 5-10 secunde, și nu mai durează 15 minute ca virusul să infecteze corpul uman.

Săptămâna aceasta, imagini surprinse pe camere de supraveghere dintr-un centru comercial din Sydney arată cum două persoane, confirmate ca fiind acum infectate cu noul coronavirus, trec una pe lângă cealaltă într-un interval de doar 10 secunde.

“În alte două cazuri, nu am reușit, cu ajutorul imaginilor de pe camere, să vedem același moment de întâlnire, însă știm că erau la distanță de 20 de metri unul de celălalt, fiind în locuri diferite în același timp sau în acea zonă în care noi o suspectăm că s-au întâlnit”, a declarat șeful autorității de Sănătate.

Imaginile de pe camerele de supreveghere sunt folosite în mod regulat în investigațiile derulate de Autoritatea de Sănătate din statul australian New South Wales pentru a depista cum s-a infectat o persoană și să identifice posibilele momente de transmitere.

Mutația Delta a coronavirusului este considerată îngrijorătoare de către OMS și a fost prima dată depistată în India, în octombrie.

Premierul Gladys Berejiklian a adăugat că întâlnirea a fost “înfricoșător de scurtă”.

„Literalmente, oameni care nici nu s-au atins, însă au trecut fugitiv prin același spațiu în care s-a transferat virusul de la o persoană la alta”, a spus premierul.

Autoritățile au făcut apel la persoanele care s-au aflat pe 12 și 13 iunie la centrul comercial Bondi Junction Westfield să se testeze și să-și limiteze deplasările.

Varianta Delta este cu cel puțin 40% mai infecțioasă decât alte mutații de Covid-19.

Epidemiologul Mary-Louise McLaws de la Universitatea New South Wales spune că virusurile se pot răspândi rapid în centre comerciale, din cauza circulației aerului.

“Dacă ești înăuntru sau într-un mall sau magazin circulația aerului este în mod normal mai scăzută, ceea ce este normal. Atunci ai pe cineva care într-o perioadă cu o încărcătură virală mare și cu mult fluid în respirație ar putea produce mai multe particule de mărimi diferite, fiind mai infecțios”, a explicat epidemiologul.

Virusologul Lara Herrero de la Universitatea Griffith a spus că în cazul care a fost surprins pe imagini, virusul ar fi plutit în aer suficient timp pentru ca persoana să îl inspire și să se infecteze, mai scrie abc.net.au.

“Datele până acum sugerează că probabil dacă era mutația originală din Wuhan nu s-ar fi transmis atât de rapid. Iar mutația Alpha ar fi avut șanse mai mici, însă Delta cu siguranță pare că este cea mai transmisibilă tulpină de până acum”, a spus aceasta.

Varianta Kappa este foarte infecțioasă și a declanșat ultima carantină din statul australian Victoria.

Responsabilul statului cu gestionarea pandemiei Covid-19, Jeroen Weimar, spune că tulpina Kappa s-a transmis la cazuri de “contact fugitiv”.

Varianta Delta este cauza izbucnirii focarului din New South Wales.

Experții susțin că varianta Delta pare să fie mai transmisibilă la toate grupurile de vârstă, inclusiv copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here