Analiză: Italia devine „calul troian” al Chinei în Uniunea Europeană

Foto: Luigi Di Maio/ Facebook

Italia a fost aspru criticată pentru servilismul de care a dat dovadă față de „punerile în scenă” ale propagandei chineze, afișând semnalmentele unui „cal troian” al Partdului Comunist Chinez în UE.

În martie, după ce Italia nu a reușit să obțină vreun răspuns la S.O.S.-ul transmis țărilor UE, China a intrat pe fir, speculând oportunitatea de propagandă, și a trimis în Peninsulă 30 de tone de materiale medicale.

De aici și până la un spectacol propagandistic nu a mai fost decât un pas, unul coroborat de altfel și de umbra unui Memorandum China-Itala privind rutele comerciale ale proiectului „Belt and Road”. În aprilie 2019, guvernul lui Giuseppe Conte a fost prima țară G7 care a semnat un astfel de Memorandum cu China, în timpul unei vizite de stat a președintelui Xi Jinping. Conform unei analize realizate de The Economist, planul „Belt and Road” ar putea depăși Planul Marshall, prin care SUA au reînviat economiile devastate de război ale Europei.

CITIȚI ȘI: Putea China să manipuleze OMS în criza coronavirusului? Lecția acordului secret dintre Deng Xiaoping și Banca Mondială

Italia are o coaliție guvernamentală condusă de Mișcarea Cinci Stele, un partid extremist pro-chinez, al cărei fondator Beppe Grillo a fost observat frecvent la ambasada chineză de la Roma. Așa cum a scris și think tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR), „lobby-ul politic pentru China s-a intensificat în Italia”.

#ThanksChina

Luigi Di Maio, șeful diplomației italiene, și omologul său chinez Wang Yi au fost s-au ocupat de „efectele speciale” ale tunului propagandistic Covid-19 într-o conversație telefonică în care se anunța triumful sanitar al relației italiano-chineze, totul condimentat cu anunțul achiziționării unor ventilatoare din China care nu au ajuns nici până în prezent, potrivit unui articol din The Diplomat.

Însă turul de forță s-a dat pe rețelele de socializare. Aparatul de propagandă a postat videoclipuri cu italieni recunoscători care lăudau China pentru generozitatea ei. Un videoclip arăta chiar italieni cântând imnul național al Chinei de pe balcoanele lor (a fost, totuși, un fals). Aceste videoclipuri au subtitrări chinezești și au fost realizate probabil pentru o audiență chineză. S-a raportat că locuitorii din Wuhan au refuzat să-și exprime recunoștința față de liderul chinez Xi Jinping pentru că a gestionat cu succes criza. Acum, cel puțin, autoritățile arătau că au lucrat bine peste hotare și că străinii le erau recunoscători.

CITIȚI ȘI: Robert Kaplan, predicții pornind de la pandemie: Clasa de mijloc din Vest va fi cuprinsă de angoasă și China va vâna comercial America de Sud

Întreaga campanie a fost direcționată de hashtag-urile #ThanksChina și #GoChina&Italy, fiind generată de boți, notează Financial Times într-o investigație.

Europa, „burta moale” a Occidentului

Antoine Bondaz, cercetător la Fundația Franceză pentru Cercetări Strategice, a declarat pentru Politico: „China consideră Europa burta moale a Occidentului. În logica ei există Occidentul și în el SUA, care se vor opune Chinei din motive structurale și ideologice, și aliații lor europeni care trebuie să fie neutri în caz de conflict între China și SUA.”

În noua sa carte „Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World”, lt. Gen. (r) H.R. McMaster, fostul consilier în probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump, scrie că liderii chinezi „cred că au o fereastră îngustă de oportunități strategice pentru a revizui ordinea internațională în favoarea lor”.

În privința frâielor economice ale Chinei în Italia, ar trebui reamintită o achiziție de top din urmă cu cinci ani, când China National Chemical Corp a cumpărat celebra companie auto italiană Pirelli. Acest detaliu se încadrează în următorul tablou statistic: o treime din achizițiile străine din Italia sunt de proveniență chineză.

CITIȚI ȘI: Dragonul chinez se încolăcește în jurul Europei Centrale și de Est. Cine a deschis ușa larg avansului Chinei în România

„Italia va deveni ținta unei «ofensive de șarm» chinezesc, o combinație de cash și soft power”, subliniază analistul italian Francesco Galietti.

Banca Populară Chineză are diverse cote în cele mai mari companii din Italia, inclusiv Fiat-Chrysler, Telecom, Generali Group, precum și în entitățile energetice Eni și Enel sau grupul petrolier Saipem. Adăugați în această ecuație a penetrării economice chineze și o investiție de 3 miliarde de dolari pe care Huawei o pregătește pentru sistemul 5G al Italiei.

O „colonie chineză”

Mathias Döpfner, directorul executiv al Axel Springer, cel mai mare și mai influent grup media din UE, a scris recent o analiză foarte dură la adresa Chinei și Uniunii Europene. „Să permitem capitalismului de stat al unei puteri totalitare globale să continue să se infiltreze și să preia industrii-cheie din UE, precum banking (Deutsche Bank), auto (Daimler, Volvo), robotică (Kuka) și huburi de transport (Portul Pireu)?”, se întreabă Döpfner în analiza sa publicată în Business Insider.

CEO-ul Axel Springer denunță inconștiența factorilor decizionali din UE de a ceda active vitale din industria europeană pe mâna unor companii chineze de stat.

În opinia lui Mathias Döpfner, dacă Europa, aflată și așa pe calea unei dependențe de China, nu va reuși să impună „principiul reciprocității” în relațiile comerciale cu Partidul Comunist Chinez, atunci Bătrânul Continent „va avea o soartă similară cu a Africii, care e pe cale să devină o colonie chineză”.

ANALIZA INTEGRALĂ: Pericolul „colonizării” chineze a Europei. Analiză dură la adresa UE și Chinei semnată de șeful celui mai influent grup media european

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here