Angela Merkel a încercat să plătească administrația Trump cu un miliard de euro în schimbul blocării sancțiunilor împotriva Nord Stream 2

Guvernul german a oferit administraţiei Trump sprijin financiar în valoare de până la 1 miliard de euro (1,21 miliarde de dolari) în încercarea de a împiedica Washingtonul să sancţioneze controversatul proiect NordStream 2, conform unui document publicat marţi de o organizaţie non-profit, citat de dpa.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz ar fi oferit aceste fonduri pentru importul de gaz natural lichefiat american, într-o scrisoare personală adresată omologului său de atunci, secretarul trezoreriei (ministru de finanţe) Steve Mnuchin.

Scrisoarea este datată 7 august 2020, oferta fiind inclusă într-un „document neoficial” ataşat, scrie Agerpres.ro.

Sascha Mueller-Kraenner, director executiv al organizaţiei Acţiune ecologică Germania (DUH), care a publicat documentul, l-a calificat drept „scandalos” şi a evocat „o afacere murdară în detrimentul terţilor”.

Guvernul german este dispus să ia în considerare creșterea sprijinului său financiar pentru infrastructura LNG (n.r. de transport a gazelor naturale lichefiate) și a capacităților de import cu un miliard de euro cu scopul de a finaliza construirea terminalurilor LGN din Wilhelmshaven și Brunsbuttel”, arată documentul publicat în exclusivitate de jurnalistul german Julian Röpcke.

SUA va permite în schimb construirea fără obstacole și operarea Nord Stream 2. Autorizațiile legale deja existente pentru sancțiuni nu vor fi folosite. Legislație suplimentară, care ar putea constitui baza pentru sancționarea Nord Stream 2, fie nu va fi folosită, fie, în cazul sancțiunilor obligatorii, blocată prin derogări sau alte instrumente adecvate și eficace”, notează documentul.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a prezentat administrației Trump propunerea oficială fără a consulta în prealabil parlamentul german, potrivit lui Röpcke, și în practică a solicitat și ocolirea Congresului american prin stipulațiile privind blocarea sancțiunilor obligatorii pe care legislativul SUA le poate impune.

Oferta a fost făcută în luna august a anului trecut de către ministrul german al finanțelor Olaf Scholz și a fost adresată secretarului trezoreriei americane, Steve Mnuchin, potrivit aceleiași surse.

Jurnalistul german afirmă de asemenea că documentul arată că și miniștrii germani ai externelor și economiei, Heiko Maas, și Peter Altmaier, au fost informați cu privire la propunere.

Surse: Agerpres.ro, Hotnews.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here