ANM: Urmează zile geroase cu temperaturi de -10 grade în Capitală și -20 în depresiuni

Meteorologii avertizează că un val de aer foarte rece va cuprinde toată țara în acest weekend. Timp de patru zile, diminețile și nopțile vor fi extrem de geroase, iar în depresiuni se vor înregistra temperaturi de până la -20 de grade Celsius. Și în Capitală temperatura va coborî până la -10 grade.

Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă. Masa de aer rece va persista până la jumătatea saptămânii viitoare. Mâine (vineri – n.r.) vorbim de vreme în răcire în nord, nord-vest și  în centrul țării, unde temperaturile vor coborî la -13 grade. Cele mai ridicate valori, 4 grade Celsius la nivelul maximelor, se vor înregistra doar în partea de sud-est„, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Digi24.

Vor fi patru zile de ger în toată țara, anunță ANM, iar ninsorile vor continua în mai multe regiuni. 

Sâmbătă, duminică, luni și marți, dar mai ales în ultimele 3 dintre cele 4 zile e posibil să se înregistreze cele mai scăzute valori termice. La sfârșitul acestei saptămâni și în primele zile din saptămâna viitoare, valorile de temperatură vor scădea posibil sub -20 de grade în depresiunile din estul Transilvaniei și în regiunile extracarpatice. Pe litoral vor fi -7 grade, iar la București -10 grade Celsius„, a mai spus Elena Mateescu.

Dacă valorile termice negative persistă mai mult de 4 sau 5 zile, putem vorbi de un ger persistent, susține directorul ANM. Valorile termice care se vor înregistra în intervalul precizat se vor situa sub normalul perioadei. 

Aceste valori reprezintă vreme geroasă pentru următoarele 4-5 zile, reprezinta valori mai coborâte față de ce ar fi normal. Ar trebui să înregistrăm valori cuprinse între 7-8 și – 10 grade. La nivelul temperaturilor minime sub -12, -13 grade în depresiuni, până la 0 grade în zona litoralului. Cele -20 de grade pe care le așteptăm în depresiuni reprezintă valori mai coborâte. Trebuie să luăm în considerare și durata, numărul de zile, pentru că deja mai mult de 3-4 zile consecutive reprezintă un ger persistent„, spune directorul ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here