ANRE: Peste 50% dintre consumatorii casnici de energie electrică din România sunt „vulnerabili”

Mai mult de jumătate din consumatorii casnici de energie electrică din România, respectiv peste 4,5 milioane, sunt „consumatori vulnerabili”, cu un consum mediu de 55 kWh pe lună, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), informează Agerpres.

Din cei peste 8.700.000 de clienţi casnici, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori către ANRE pentru a obţine datele necesare realizării raportărilor către INS-EUROSTAT, peste 50% din total sunt clienţi cu un consum mediu de 55 kWh/lună, care pot fi încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili„, se arată într-un comunicat ANRE remis miercuri.

Este vorba, mai exact, de un număr de 4.592.430 de consumatori, din totalul de 8.738.575.

Totodată, ANRE precizează că, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un număr de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienţi) au ales să încheie contracte de furnizare la preţuri concurenţiale.

Referitor la liberalizarea prețului la energia electrică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a calificat drept „un abuz” trecerea automată din piața reglementată în cea a serviciului normal.

„Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”, a spus Virgil Popescu la Digi24.

Ministrul Energie a anunțat că Executivul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată.

Săptămâna viitoare, dacă ANRE nu rezolvă această problemă să modificăm legea energiei prin OUG și să spunem negru pe alb: toți clienții din regim reglementat vor beneficia de preț din piața concurențială a furnizorului, cel mai bun preț de pe piață din ofertele furnizorului”, a spus ministrul la Digi24.

În prezent, cine nu face nicio alegere, adică nu optează pentru o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau pentru una de la alt furnizor, riscă să se trezească cu facturi mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here