Aproape 2 milioane de morţi. Calculul care trădează amploarea crizei Covid din India

Sursa: Pixabay

„Pe măsură ce dă înapoi cel de-al doilea val de covid-19 din India, faptul că se îmbolnăvesc mai puţini oameni nu este singurul motiv de ușurare”, notează The Economist.

<< Pe 7 iunie, premierul Narendra Modi, a anunțat o schimbare de politică menită să faciliteze vaccinarea mai multor indieni. În loc să forțeze statele să concureze între ele pentru achiziționarea de vaccinuri, guvernul central va cumpăra el însuși toate dozele și le va distribui 75% gratuit. Această mișcare ar putea restabili o oarecare încredere în domnul Modi, după ce promisiunile sale despre un program de vaccinare de nivel mondial s-au prăbușit în realitatea sumbră a numărului de morți în creștere și a reducerii rezervelor de vaccinuri.

Cu toate acestea, pe măsură ce indienii ies din blocaje, nu este ușor să dai la o parte ce a fost. Este adevărat, numărul oficial de morți a scăzut constant în ultima lună, până la jumătate din vârful de peste 4.000 pe zi, atins la jumătatea lunii mai. Dar continuă să se acumuleze dovezi potrivit cărora numărul anunțat de guvern reprezintă o fracțiune îngrijorător de mică din cel real. Această discrepanță nu înseamnă doar că s-a trecut uşor peste adevăratul nivel al suferinței Indiei, ci a şi înrăutățit criza, de exemplu, determinând autoritățile să subestimeze cererea de oxigen și medicamente.

Mass-media, inclusiv The Economist, precum și epidemiologii independenți, au presupus că India a suferit probabil de cinci până la șapte ori mai multe „decese în exces” decât numărul oficial de decese prin covid-19, în prezent de puțin peste 355.000. O lucrare recentă a lui Christopher Leffler, de la Virginia Commonwealth University, din America, analizează datele privind excesul de mortalitate din diferite părți ale Indiei pentru a apărea cu o estimare între 1,8 și 2,4 milioane de decese cauzate de boală, de la începutul pandemiei. Un alt studiu recent al unui stat, Telangana, bazat pe cererile de asigurare, sugerează că virusul a ucis de șase ori mai mulți oameni decât o indică numărul oficial.

Astfel de estimări au fost extrapolate din date neuniforme și adesea nesigure ale autorităților locale, din registre de companii – inclusiv privind decese în rândul personalului – și din analiza unor elemente precum necrologurile. Dovezi provenite din altă sursă, sondaje de opinie, confirmă numărul mai mare. Unul, realizat în mai de către un institut nou de sondare, Prashnam, a întrebat 15.000 de persoane, preponderent din zonele rurale din statele de limbă hindi din nord, dacă cineva din familia sau din cartier a murit de covid-19. Unul din șase, sau 17%, au spus da.

Rajesh Jain, fondatorul Prashnam, a comparat apoi acest rezultat cu acele ale sondajelor din SUA, care adresaseră o întrebare similară. Printre sondajele luate ca reper s-a numărat şi unul efectuat în martie, de Universitatea din Chicago, care a constatat că 19% dintre respondenți aveau un prieten apropiat sau o rudă care murise în pandemie. Având în vedere apropierea acestor rezultate, dl Jain spune că rata generală a mortalității cauzate de covid-19, în India, este probabil mai apropiată de cea a Americii, de 1.800 de decese la un milion de oameni, decât de cifra sa oficială de 230 la un milion. Dacă rata Indiei se potrivește cu cea a Americii, numărul deceselor din India, până acum, ar fi de aproximativ 2,5 milioane, spune el.

Un institut de sondare mai vechi, CVoter, colectează, din iunie anul trecut, date zilnice despre covid-19 de la un grup mai larg de respondenți, în zece limbi, din India. Echipa sa a pus în mod constant o întrebare ușor diferită de cea aresată de Prashnam: a murit vreun membru apropiat al familiei din cauza virusului? După primul val din Indiei, în septembrie, numărul celor care au răspuns afirmativ a crescut în mod previzibil, apoi a rămas la aproximativ 1%. Dar în aprilie și mai a crescut, ajungând la un vârf de 7,4%. Având în vedere că India numără aproximativ 250 de milioane de gospodării, Yashwant Deshmukh, şeful CVoter, calculează că numărul probabil de morţi din cauza covid-19, până la jumătatea lunii mai, a fost de aproximativ 1,83 milioane. Tendință indicată de sondaj se potrivește cu cifra oficială, sugerând că ancheta este în mare măsură exactă.

De ce guvernul Indiei, precum și presa, se agață atât de ferm de cifrele oficiale, înșelătoare? Dl Deshmukh, care spune că este foarte încrezător în propriile sale cifre, învinovățește parțial jurnaliștii pentru ceea ce el descrie ca fiind o numărătoare şubredă. Dar el respinge scuza că numeroasele niveluri de guvernare ale Indiei nu au capacitatea de a genera statistici solide. „Nu este vorba de capacitate, ci de intenție”, spune el. „Și nu este vorba de guvernul central sau de un anumit partid. Este vorba de suprimarea datelor la fiecare nivel, indiferent cine este responsabil”. >>

Regimul Putin nu mai este regimul lui Putin. O „renaștere” cât o înmormântare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here