Asistăm la transformarea ideii în realitate. Ce ameninţă revoluţia investiţiilor verzi

Sursa: Pixabay

„Pe măsură ce economia mondială se trezește, lipsa și creșterea prețurilor afectează totul, de la furnizarea de cipuri taiwaneze la un mic dejun franţuzesc. După cum explicam săptămâna aceasta, există un tip de blocaj care merită o atenție specială: problemele ce ţin de aprovizionare, cum ar fi metalele rare, și constrângerile legate de teren, care amenință să încetinească boom-ul energiei verzi. Departe de a fi tranzitorii, aceste blocaje riscă să devină o caracteristică recurentă a economiei mondiale, pentru anii următori, deoarece trecerea la un sistem energetic mai curat este încă abia la început”, notează The Economist.

<< Guvernele trebuie să răspundă la aceste semnale ale pieței, facilitând un uriaș boom de investiții din sectorul privat, în următorul deceniu, care să ducă la creșterea capacităţii. În caz contrar, sunt șanse mici să-și respecte promisiunile de a atinge emisii „nete zero”.

De zeci de ani, oamenii de știință și activiștii sunt îngrijorați de schimbările climatice. Recent, politicienii au dat semnele unui angajament mai mare: țările care reprezintă peste 70% din PIB-ul mondial și gazele cu efect de seră au acum ținte de emisii nete zero, de obicei până în 2050. S-a produs şi o schimbare dramatică în atitudine din partea lumii afacerilor. Investitorii cer ca firmele să schimbe abordarea, stimulați de noua realitate că tehnologiile curate sunt mai competitive din punct de vedere al costurilor. Giganții epocii combustibililor fosili, precum Volkswagen și ExxonMobil, trebuie să-și schimbe planurile de investiții, în timp ce pionierii energiei curate cresc rapid cheltuielile de capital. Orsted, campion al parcurilor eoliene, planifică o creștere de 30% anul acesta; Tesla, un producător de mașini electrice, are în vedere un salt de 62%. Între timp, în primul trimestru al anului 2021 s-au revărsat 178 de trilioane de dolari în fonduri de investiții în nuanțe verzi.

Această schimbare bruscă a modului în care sunt alocate resursele provoacă tensiuni şi contorsionări pe măsură ce crește cererea pentru materii prime, iar pentru unele proiecte  apare dificultăţi din cauza unor reglementări. Am calculat că prețul unui coș cu cinci minerale utilizate în mașinile electrice și rețelele electrice a crescut cu 139% în ultimul an. Mafiile din comerţul cu cherestea străbat pădurile ecuadoriene pentru a găsi lemn de balsa folosit la palele turbinei eoliene. În februarie, o licitație britanică pentru drepturile pe fundul mării, pentru fermele eoliene offshore, a adus până la 12 miliarde de dolari, deoarece firmele din sectorul energetic s-au grăbit să obțină expunere indiferent de cost. Deficitul se extinde şi la finanțare: pe măsură ce o masă de bani vânează  câteva firme specializate în energie regenerabilă, evaluările au fost întinse pe zone efervescente. Deși ponderea industriei energiei regenerabile în indicii prețurilor de consum este încă mică, unii finanțatori se tem că lipsa aprovizionării de-a lungul anilor ar putea alimenta, în cele din urmă, o inflație mai mare.

Ceea ce face ca aceste semne ale întinderii excesive să fie atât de izbitoare este că se materializează chiar dacă tranziția energetică este mai mică de 10% (măsurată prin ponderea investiției energetice cumulate necesare până în 2050 care a avut loc deja). Este adevărat că unele dintre tehnologiile care vor fi necesare abia există încă și deci nu sunt disponibile pentru investiții. De aceea este nevoie de atâta cercetare și dezvoltare. Dar în alte domenii, activitatea creierului s-a făcut în mare măsură – deci anii 2020 trebuie să fie deceniul de creștere, accelerând tehnologiile consacrate cu cheltuieli masive de capital.

Cifrele pentru următorul deceniu sunt concentrate asupra minții. Pentru a rămâne pe drumul cel bun, până în 2030 producția anuală de vehicule electrice trebuie să fie de zece ori mai mare decât a fost anul trecut și numărul de stații de încărcare de pe drum de 31 de ori mai mare. Baza instalată de generare a energiei regenerabile trebuie să crească de trei ori. Companiile miniere mondiale ar putea fi nevoite să crească producția anuală de minerale critice cu 500%. Poate că 2% din terenul Americii va trebui acoperit cu turbine și panouri solare.

Toate acestea vor necesita vaste investiții: aproximativ 35 de trilioane de dolari în următorul deceniu. Sistemul cel mai bine echipat pentru a furniza acest flux este rețeaua de lanțuri de aprovizionare transfrontaliere și piețe de capital care a revoluționat lumea încă din anii ’90. Cu toate acestea, chiar și un asemenea sistem este subdimensionat, investițiile în energie fiind la aproximativ jumătate din nivelul necesar și înclinate către câteva țări bogate și China. În pofida creșterii prețurilor metalelor, de exemplu, companiile miniere sunt îngrijorate de creșterea ofertei.

Principalul motiv al insuficienței investiționale este că durează prea mult până când proiectele sunt aprobate, iar riscul și rentabilitatea lor preconizate sunt încă prea opace. Guvernele înrăutățesc lucrurile prin utilizarea politicii climatice ca vehicul pentru alte obiective politice. Uniunea Europeană aspiră la autonomia strategică a bateriilor, iar agenda sa ecologică direcționează o parte din bugetul său către zonele defavorizate. China ia în considerare plafoanele interne ale prețurilor la mărfuri pe următorul plan cincinal. În mod similar, noul plan verde al președintelui Joe Biden acordă prioritate locurilor de muncă organizate sindical și producătorilor locali. Acest amestec de obiective nebuloase și protecționism moale blochează investiția necesară.

Guvernele trebuie să fie mai dure. Există un rol crucial pentru un stat activist în sprijinirea construirii infrastructurii cheie, cum ar fi căile de transport, și în cercetare și dezvoltare. Dar prioritatea covârșitoare trebuie să fie catalizarea unei creșteri mai mari a investițiilor private, în două moduri.

În primul rând, prin simplificarea regulilor de planificare. Pentru un proiect mediu de exploatare minieră durează 16 ani pentru a obține aprobarea; unui proiect eolian tipic din America îi ia peste un deceniu pentru a obține aprobări și permise de leasing, acesta fiind un motiv pentru care capacitatea sa eoliană offshore este mai puţin de 1% din cea a Europei. Viteza presupune o luare centralizată a deciziilor și, adesea, va însemna dezamăgirea grupurilor de tip NIMBY și conservatoriștilor locali.

Perfectul este dușmanul binelui

În al doilea rând, guvernele pot ajuta companiile și investitorii să facă față riscurilor. Ele pot oferi certitudine în unele domenii: de exemplu, prin garantarea prețurilor minime pentru producerea de energie electrică. Guvernele occidentale au, de asemenea, datoria de a oferi finanțare ieftină pentru a ridica investițiile în țările mai sărace. Dar cheia este introducerea prețurilor la carbon care încorporează semnale de piață în milioane de decizii comerciale de zi cu zi și le oferă antreprenorilor și investitorilor mai multă vizibilitate pe un orizont de termen lung. Astăzi, doar 22% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră sunt acoperite de sisteme de stabilire a prețurilor, iar aceste scheme nu sunt combinate. Blocajele verzi sunt un semn că decarbonizarea se schimbă în cele din urmă de la a fi o idee teoretică la realitate. Acum este nevoie de un impuls puternic pentru a ajuta la realizarea revoluției. >>

VIDEO | Imaginile care aruncă în aer primele teorii despre coronavirus: lilieci pentru experimente, filmați în institutul din Wuhan

1 COMENTARIU

  1. O tema vasta ce inca nu si-a definitivat toate modalitatile de punere in practica si nu si-a vizualizat in intregime parcursul . Unii decidenti politici sau formatori de opinie lipesc aceasta tema de ceea ce noi numim schimbarile climatice . O alta categorie contesta avantajele oferite de revolutia investiilor verzi si arata semnale negative – de tot felul – ce cuprind mai degraba raul facut decit binele .Sunt si contestatari ai ideii de incalzire globala si a pagubelor facute de aceasta .Nici Bariera de corali nu se afla in suferinta , nici ghetarii nu se topesc in ritm accelerat , nici marile intinderi acoperite de gheata nu vor deveni cultivabile si usor exploatabile .Argumente destul de acoperitoare ,ca si text stiintific ,sunt si de o parte si de alta .Noua revolutie industriala este gata sa inceapa daca nu a si inceput deja . La nivel politic Administratia Biden isi lipeste deciziile in sprijinul revolutiei verzi si se reintoarce in Tratatul de la Paris .Uniunea Europeana isi dezvolta deja o industrie auto bazata pe o alta forma de energie si mai toate marile companii Auto isi regrupeza intelegerea in sprijinul motoarelor electrice .Dependenta Europei de petrolul si gazele altor natiuni este cunoscuta.La nivel European energia bazata pe hidrogen , pe centralele atomice si cea bazata pe energia verde , va inlocui treptat parte din nevoia de resurse petroliere sau derivate din petrol .Marile natiuni ale lumii si satelitii lor vor fi obligati sa isi creeze in zona lor de vietuire un climat mai curat , mai nepoluant ,mai nepredispus accidentelor de tot felul .Deja si Romania trebuie sa devina parte a acestui nou concept . Politicianist vor exista si potrivnici .Pacat ca unii ,ce inca mai privesc lumea prin ochii asemanatori celor care au locuit cu ceva vreme in urma pe aceste meleaguri,nu se ataseza viitorului si nu permit natiunilor lor sa evolueze .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here