Primul lot de 1.000 de sticle din băutura alcoolică Atomik, făcută din mere crescute lângă Cernobîl, a fost confiscat de autoritățile ucrainiene. Compania care produce băutura alcoolică așteaptă deocamdată rezultatul investigației. Nu se știe exact de ce peste o mie de sticle din încărcătura cu destinația Marea Britanie au fost confiscate, potrivit BBC.

Se pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene falsificate. Dar acest lucru nu are sens, deoarece sticlele sunt destinate pieței din Marea Britanie și sunt clar etichetate cu timbre valabile în Marea Britanie”, a spus profesorul Jim Smith, care a petrecut mulți ani studiind zona de excludere înainte de a înființa Chernobyl Spirit Company împreună cu colegii ucraineni, scrie Digi24.

Băutura, spun producătorii, este primul produs de consum fabricat în zona de excludere de la Cernobîl de la dezastrul nuclear din 1986.

Compania socială care produce Atomik este condusă de oameni de știință care lucrează în zona de excludere de 4.000 de kilometri pătrați, abandonată după dezastrul nuclear din 1986. Studiile lor au inclus creșterea culturilor experimentale pentru a afla dacă cerealele și alte alimente cultivate în zonă ar putea fi folosite ca materie primă pentru produse sigure.
Cercetătorii din spatele băuturii spirtoase au vrut să demonstreze că terenurile din jurul zonei de excludere ar putea fi readuse la utilizare. Ei spun că acest lucru ar putea permite comunităților de acolo să cultive și să vândă produse, ceea ce în prezent este ilegal.
Profesorul Jim Smith, de la Universitatea Portsmouth, care face parte din grupul de cercetători care a creat băutura alcoolică, spunea în 2019 că aceasta „nu e mai radioactivă decât vodca”.

Între timp, profesorul Smith și colegii săi și-au adaptat rețeta pentru a crea o băutură alcoolică pe bază de mere cultivate în districtul Narodichi, aflat chiar lângă zone de excludere, unde agricultura și dezvoltarea sunt încă foarte restricționate.
Compania intenționează să folosească o parte din profituri pentru a ajuta comunitățile din Ucraina – inclusiv din Narodichi – încă afectate de impactul economic al dezastrului nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here