Foto: INQUAM/George Călin

Zeci de poliţişti din Sibiu, de la Biroul Drumuri Naţionale şi Drumuri Europene, au intrat în 2019 în vizorul procurorilor pentru diverse acte de corupţie, scrie adevarul.ro. Pe baza probelor obţinute, pe parcursul celor doi ani de anchetă, s-a decis începerea urmăririi penale împotriva a 15 dintre agenţi, 13 fiind reţinuţi într-o primă etapă, iar ulterior, 10 arestaţi. Pentru ceilalţi cinci s-a decis controlul judiciar.

Timp de doi ani, agenţi de poliţie de la Rutieră Sibiu au fost filaţi, perioadă în care anchetatorii au adunat împotriva lor aproximativ 170 de capete de acuzare – cele mai multe – 115 – pentru luare de mită, iar restul pentru abuz în serviciu şi fals. Procurorii nu exclud însă ca activitatea infracţională a celor cercetaţi să fie mult mai intensă şi să se întindă pe o perioadă mult mai lungă de timp, decât s-a descoperit până acum.

Din probatoriu reiese că poliţiştii implicaţi în cazul masiv de corupţie obişnuiau să „ierte” şoferii care încălcau legea şi care erau constrânşi ca, în locul unor amenzi mai mari, să sponsorizeze echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu, ori să ofere bani sau alte foloase direct agentului / agenţilor constatator/i. În schimb, se alegeau cu pedepse mai uşoare, sau chiar scăpau de sancţiuni, ori cu permisul de conducere neluat.

Analizând declaraţiile de avere ale celor 10 poliţişti arestaţi pot fi remarcate câteva aspecte. Astfel, se constată că majoritatea erau membri în diverse asociaţii sportive, aceleaşi sau culturale şi erau înscrişi în sindicatul poliţiştilor. Cu excepţia unuia singur, care probabil este nou angajat şi în cazul căruia nu a fost găsită nicio declaraţie de avere, şapte dintre ei deţin între una şi trei locuinţe – case şi / sau apartamente, unele cumpărate înainte de 2000, altele recent, chiar şi în ultimii doi – trei ani. Acelaşi lucru se poate remarca şi în cazul terenurilor. De asemenea, se poate constatat că unii dintre poliţişti şi-au achiziţionat două apartamente / garsoniere / case în acelaşi an ori la doi – trei ani distanţă. Unul dintre ei, deşi nu deţine o funcţie sau vreun grad superior şi chiar are o familie destul de numeroasă faţă de alţi colegi, în schimb este proprietarul unei case în suprafaţă de 500 mp.

De asemenea, doi dintre poliţiştii acuzaţi de corupţie au declarat într-un singur an sume consistente obţinute la pariuri sportive care pleacă de la peste 7.500 de lei şi ajung la aproximativ 30.000 de lei

Există însă şi situaţii în care poliţiştii par să nu deţină nici o locuinţă, asta fie pentru că locuiesc cu chirie, fie proprietăţile nu sunt trecute pe numele lor, iar alţii au cel mult doar o garsonieră.

Un alt lucru care atrage, în schimb, atenţia este faptul că niciunul dintre poliţiştii arestaţi nu deţine vreo maşină mai nouă de 2013, ca an de fabricaţie, ori de provenienţă românească: Audi, Chevrolet, Opel, Hyundai, Volkswagen fiind doar câteva din mărcile deţinute.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ce numai aia din sibiu s-au îmbogățit??..toată miliția din românia!!..
    Sunt două caste în românia normală dle Iohannis, una a popilor si alta a militienilor…amîndouă se păstreze din tată în fiu!!..se fură la greu!!..stiti dle președinte ca să intri la seminar sau la scoala de miliție te costa 10000 de euro??…
    Uitați-vă la parcul de mașini ale acestor plosnițe, numai locomotive!!..audi, mercedesuri,bmw, range rover,…si nu numai ei ,ci și nevestele , amantele ,copiii…ca sa nu zic de vile, palate,si proștii plătesc taxe si impozite !!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here