Un bărbat care a ajuns pe 16 iunie în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi după ce a luat în exces paracetamol, va trebui să facă dializă pentru tot restul vieţii sau să fie compatibil pentru un transplant de rinichi, informează adevarul.ro.

Bărbatul care a luat timp de un an medicamente antiinflamatoare de frica infecţiei cu SARS-CoV-2 nu a şi-a recuperat funcţia rinichilor, iar medicii au stabilit că în perioada următoare va începe şedinţele de dializă.
Miercuri, 16 iunie, bărbatul originar din judeţul Neamţ, a sunat la 112 fiindcă începuse să se simtă rău. Le-a mărturisit medicilor că a luat, timp de un an, paracetamol pentru a se proteja de infecţia cu SARS-CoV-2. Nu se vaccinase încă împotriva virusului.
Medicii ieşeni spuneau încă de atunci că pacientul în vârstă de 52 de ani riscă să nu-şi recupereze niciodată funcţia renală şi să rămână dependent de dializă.
Din păcate, aşa s-a întâmplat, explică purtătorul de cuvânt al unităţii medicale din Iaşi.
„Nu şi-a recuperat funcţia renală, nu a recuperat din problema lui de la rinichi. Şi-a pierdut iremediabil funcţia ambilor rinichi în urma administrării prelungite de antalgice (n.r. – paracetamol şi algocalmin). Va începe, cel mai probabil, încă de zilele următoare şedinţele de dializă.
Şansele de recuperare erau mici de la început, pentru că era vorba de un consum prelungit, de câteva luni de zile, şi nu era o reacţie acută, nu era vorba de un consum de durată scurtă”, a mai explicat pentru Libertatea medicul nefrolog Ionuţ Nistor.
La începutul acestui an, automedicaţia cu paracetamol a dus la moartea unui bărbat din Botoşani, care a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19. După o supradoză cu paracetamol, ficatul său a cedat, iar medicii nu l-au mai putut salva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here