Barna și Kelemen îl contrazic pe premierul Cîțu și confirmă memorandumul care limitează participarea la licitații a firmelor din afara UE

Premierul Florin Cîțu a reacționat, luni, după ce în presă a apărut informația potrivit căreia Guvernul ar fi aprobat un memorandum prin care companiile din China ar putea fi excluse de la licitațiile pentru construcția de autostrăzi, căi ferate și achiziționarea de terenuri. Șeful Executivului a negat informația și a spus că e nevoie de o ordonanță de guvern pentru a face un astfel de lucru. Însă vicepremierul Dan Barna a confirmat existența unui memorandum, dar care nu vizează în mod clar firmele din China, ci toate companiile din afara UE care nu respectă acordurile europene, relatează Digi24.ro.

Întrebat în cursul dimineții dacă a fost adoptat un memorandum de către Guvern prin care companiile din China sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate, prim-ministrul Florin Cîțu a precizat: “Nu. Dacă va fi așa ceva, trebuie să fie bineînțeles o ordonanță pe legea achizițiilor publice. Atunci veți vedea cu siguranță dacă se întâmplă acest lucru, dar când se va întâmpla veți avea informația”.

Informația apăruse cu câteva ore înainte într-un articol pe g4media.ro.

La scurt timp după precizările premierului, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor au confirmat informația.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că există un memorandum care reglementează ce companii au acces la licitațiile publice.

Este un memorandum și este ideea unei reglementări care există și în câteva alte state europene prin care la licitații, în procedura aceasta de achiziții, companiile extracomunitare sau cele cu care UE sau România nu are acorduri bilaterale – fiindcă sunt foarte multe state, Japonia, Canada, Israelul cu care România sau UE are astfel de acorduri – nerespectând standarde europene să nu mai poată participa la licitații, tocmai în această logică în care să ne asigurăm că nu pornim un proces de licitație care după aceea durează niște ani numeroși, în loc să facem lucrări de infrastructură de care avem nevoie. A existat o consultare cu Comisia”, a afirmat vicepremierul, El a mai precizat că documentul nu conţine numele unor state.

Și vicepremierul Kelemen Hunor a confirmat aprobarea memorandumului, precizând că toată lumea din guvern a fost de acord. „Da, a fost un memorandum, așa cum se știe, da, cu toții am fost de acord”, a spus Kelemen, adăugând că documentul „vizează companiile care vin din afara UE”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here