BBC: Viktor Orban și-a anulat prezența la meciul Germania-Ungaria, pe fondul scandalului legat de iluminarea stadionului din Munchen în culorile curcubeului

Premierul maghiar Viktor Orban și-a anulat prezența la meciul de miercuri seară, Germania – Ungaria, de la Euro 2020 , cu câteva ore înainte ca partida să înceapă, scrie BBC, citând presa germană.

Ungaria a protestat vehement față de intenția primarului din Munchen de a colora stadionul pe care urma să se desfășoare meciul în culorile curcubeului, simbolul comunității LGTB, relatează Digi24.

Viktor Orban și-a anulat zborul spre Munchen și ar urma să meargă la Bruxelles, unde joi începe summit-ul liderilor europeni, anunță BBC, care preia agenția DPA.

Purtătorul de cuvânt al premierului ungar nu a confirmat: „Ca și până acum, nu furnizăm informații despre programul privat al lui Viktor Orban”, a spus acesta.

În schimb, BBC menționează că Viktor Orban a declarat pentru agenția DPA că „dacă stadionul din Munchen sau din alt oraș european este iluminat în culorile curcubeului nu este o decizie de stat”, adăugând că pe străzile Budapestei prezența culorilor curcubeului este ceva obișnuit zilele acestea.

UEFA a respins solicitarea primarului din Munchen privind iluminarea stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului la meciul de miercuri, dintre Germania şi Ungaria în semn de protest față de o lege votată de Parlamentul de la Budapesta, care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor.
Primarul a catalogat decizia UEFA drept „rușinoasă” și a anunțat că va ilumina sediul primăriei în culorile curcubeului, în semn de sprijin față de comunitatea LGBTQ, precum și o turbină eoliană aflată în imediata apropiere a stadionului, dar și Turnul Olimpic.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, protestase vehement împotriva intenției primăriei din Munchen de a ilumina stadionul în culorile curcubeului, spunând că au mai fost astfel de încercări de-a lungul timpului, care „au sfârşit foarte rău”.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat legea ungară care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor drept o „ruşine”, care contravine „valorilor fundamentale ale UE”.
„Le-am dat instrucţiuni comisarilor mei de resort să scrie o scrisoare autorităţilor ungare pentru a ne exprima preocupările în plan legal, înainte de intrarea în vigoare a legii” respective, a precizat şefa executivului european într-o întâlnire cu presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here