BEC a validat candidaturile lui Iohannis, Barna, Diaconu și Kelemen Hunor. Cozma și Cataramă, respinși

Biroul Electoral Central a validat înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu și Kelemen Hunor la alegerile prezidențiale, nu și pe cele ale lui Miron Cozma și Viorel Cataramă.

BEC a stabilit că cei patru politicieni îndeplinesc toate condițiile necesare înscrierii în cursa pentru Cotroceni și că au strâns minimul de 200.000 de semnături necesare înregistrării.

Președintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, împreună cu PNL, peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni.

Și prezidențiabilul USR-PLUS Dan Barna și-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Alianța a strâns aproape 400.000 de semnături.

Sâmbătă, la BEC și-a depus candidatura și candidatul ALDE-Pro România, Mircea Diaconu, care a strâns peste 400.000 de semnături.

Tot sâmbătă, președintele UDMR Kelemen Hunor și-a depus, sâmbătă, candidatura pentru alegerile prezidențiale. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică. Liderul UDMR a strâns aproape 270.000 de semnături.

În schimb, BEC a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma, depusă vineri, stabilind că din cele aproape 310.000 de semnături aduse de acesta mai bine de 87% s-au dovedit a fi fotocopii. „În urma verificării listelor de susținători, efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 270.075 de semnături, din totalul de 309.656, reprezintă, în fapt, fotocopii sau conțin elemente de similitudine evidentă, care înlătură prezumția simplă de validitate a acestora. Față de cele prezentate, rezultă că numărul de semnături neafectate de vicii de fond și de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, pentru o susținere valabilă a candidaturii”, arată BEC în decizia de respingere a candidaturii.

Sâmbătă, Biroul Electoral Central a anunțat și respingerea înregistrării candidaturii lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale.

Termenul limită de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central este duminică, 22 septembrie, ora 24.00.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here