„Bestia din Est” se extinde peste Europa, cu un val de ger și multă zăpadă. Cea mai rece noapte din Anglia din ultimii 25 de ani: – 22,9 grade Celsius. Moscova se pregătește de „snowpocalipsă”

Un vortex polar, poreclit „Bestia din Est”, se întinde în ultimele zile tot mai mult peste bătrânul continent. Efectele au început să se resimtă și în România. Marea Britanie a înregistrat cea mai rece noapte din ultimele două decenii, deoarece temperaturile au scăzut sub -20 ° C, scrie metro.co.uk. Cea mai mică temperatură de ieri noapte a fost în Braemar, cu temperaturi de -22,9 ° C, urmată de Kinbrace, cu -21,2 ° C, și Balmoral, cu -20 ° C. Autoritatea meteorologică engleză a declarat ca aceasta este cea mai mică temperatură înregistrată în Marea Britanie din 1995 încoace. Până și Moscova, obișnuită cu ierni grele, s-a pregătit de miercuri pentru căderi de zăpadă record în următorul weekend, deoarece experții meteo au prezis o „apocalipsă a zăpezii” record în capitala Rusiei.

În țara noastră, traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită şi rafale puternice de vânt pe toate magistralele de cale ferată, vineri dimineaţa, circulaţia trenurilor fiind adaptată la condiţiile meteo, pentru a se putea asigura legătura cu toate zonele ţării.

Potrivit unui comunicat al CFR SA, pe raza Regionalei CF Timişoara se intervine cu drezina pantograf în zona staţiei CF Petroşani, din cauza unui deranjament produs la linia de contact de ruperea pantografului trenului IR 1821. Personalul de intervenţii acţionează pentru remediere şi repunerea sub tensiune a sistemului de alimentare cu energie electrică. Astfel, până la remedierea deranjamentului şi repunerea sub tensiune a liniei de contact, trenurile IR 1821 şi R 2706 staţionează temporar în apropierea staţiei.

Pe raza Regionalei CF Bucureşti, din cauza unei defecţiuni înregistrate la locomotiva trenului R 9304, pe firul II, între staţiile Zăvestreni – Vadul Lat, circulaţia feroviară se desfăşoară doar pe firul I, până când operatorul naţional va retrage trenul defect de pe firul II. De asemenea, implicaţii în circulaţia trenurilor se vor înregistra şi pe intervalul de staţii Carei – General Avramescu (Regionala CF Cluj), unde trenul R 4082 a anunţat o defecţiune la locomotivă.

De asemenea, traficul rutier este oprit vineri dimineața pe patru drumuri din județele Alba, Arad și Botoșani din cauza zăpezii viscolite.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, traficul este oprit temporar pe drumurile județene: DJ 142L, localitatea Mihalț (Alba), DJ 793 Dieci – Revetiș (Arad) și DJ 294 Dângeni – Ungureni, DJ 293 Dumeni – Havârna (județul Botoșani) din cauza zăpezii viscolite.

Polițiștii informează că nu sunt drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier, a depunerilor de zăpadă sau altor fenomene meteorologice nefavorabile.

Marea Britanie

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de -27,2 ° C , atât în ​​Altanaharra în februarie 1895 și decembrie 1995, cât și în Braemar în ianuarie 1982.

Dr. Owen Landeg, liderul grupului pentru evenimente extreme și protecția sănătății din Regatul Unit, a declarat: „Vremea rece poate avea un impact grav asupra sănătății, în special pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu probleme cardiace și pulmonare, deoarece crește riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și infecții pulmonare. Așadar, este foarte important în această perioadă deosebit de rece, să continuați să verificați vecinii sau rudele fragile sau mai în vârstă, în special cei care trăiesc singuri sau care au boli grave.

Moscova se pregătește pentru „snowpocalipsă”

Moscova s-a pregătit încă de miercuri pentru căderi de zăpadă record în acest weekend, deoarece experții meteo au prezis o „apocalipsă a zăpezii” record în capitala Rusiei, scrie France24.

Expertul de vârf al centrului meteo Fobos, Yevgeny Tishkovets, a declarat că furtuna de zăpadă va lovi Moscova cu „intensitate foarte mare”, încă din primele ore ale zilei de vineri și va dura 36 de ore.

El a adăugat că vânturile vor atinge viteze de 15-20 de metri pe secundă, în timp ce temperaturile ar scădea până la -15 grade Celsius (5 grade Fahrenheit).

„Aceasta este o adevărată furtună de zăpadă, un Armageddon de zăpadă, apocalipsă de zăpadă, nu este un exercițiu, ci o adevărată luptă”, a spus Tishkovets, citat de agenția de știri RIA Novosti.

O purtătoare de cuvânt a serviciului meteorologic rus Roshydromet, Marina Makarova, a declarat pentru AFP că furtuna este o continuare a așa-numitei „Bestii din Est” care a străbătut Europa în ultima săptămână.

Ea a spus că agenția prezice căderi de zăpadă în capitala Rusiei de vineri până duminică în total până la aproximativ 40 de centimetri.

Cu aproximativ 35 de centimetri de zăpadă care acoperă deja Moscova, grosimea stratului de zăpadă din capitala Rusiei s-ar putea apropia sau chiar ar putea depăși recordul maxim de 77 de centimetri stabilit în martie 2013.

Makarova a adăugat că intensitatea așteptată a furtunii a fost rezultatul unui ciclon care a coborât din nord, preluând mai întâi aer rece care apoi s-a amestecat cu aer fierbinte peste Marea Neagră, înainte de a reveni spre centrul Rusiei.

În pregătirea furtunii de zăpadă, viceprimarul Moscovei, Pyotr Biryukov, citat de RIA Novosti, a declarat că 13.500 de mii de pluguri de zăpadă și 60.000 de muncitori vor fi detașați pentru a face față căderii furtunii. „Au fost organizate schimburi non-stop”, a mai spus el.

Vremea rece se va extinde până în Libia și Egipt

Gerurile care domnesc peste zone din Benelux, Germania, Polonia și regiunea baltică vor deveni și mai strașnice în această săptămână. Chiar dacă regiuni mai sudice s-au bucurat de temperaturi mai blânde, vremea se va înrăutăți în zilele următoare. Valul arctic puternic se intensifică peste Europa centrală și răsăriteană, aducând frig extrem și rafale de vânt în Balcani, Mediterana și Turcia până spre sfârșitul lunii.


Vremea rece se va extinde spre weekend și va ajunge în sud până în Libia și Egipt. Va fi foarte frig în jumătatea estică a Europei, cel puțin până la mijlocul următoarei săptămâni.

Condițiile atmosferice prezente deasupra continentului au permis un contrast puternic între temperaturile din sud și din nord, cu o zonă frontală între ele. Mai multe sisteme frontale consecutive au adus ploi puternice și inundații locale în sud, unde vremea caldă s-a întins din peninsula iberică peste Mediterana, până la Marea Neagră.

Mai departe spre nord a fost o vreme agitată, cu zăpezi masive în estul Angliei, nordul Beneluxului și al Germaniei peste weekend și în primele zile ale săptămânii. Țările de Jos și nord-vestul Germaniei, mai ales, au fost puternic afectate de furtunile de zăpadă, care au fost cele mai severe din ultimul deceniu în aceste regiuni.

În aceste zile și următoarele, o pereche de furtuni de iarnă vor călători dinspre vest spre est. Un sistem traversează nordul Mediteranei și Balcanii, accentuându-se pe când se deplasează și aducând o puternică furtună de zăpadă din Balcanii centrali până în Ucraina și Belarus joi și vineri.

Un alt sistem se va dezvolta vineri deasupra Italiei și va aduce furtuni asociate cu ceva zăpezi peste Italia central-sudică și mai ales deasupra Balcanilor sudici (Albania, Bulgaria, Grecia, Turcia), cu căderi masive de zăpadă și viscol peste weekend.

După cum vedem în harta temperaturilor de suprafață de marți seara, jumătatea nordică a Europei este la temperaturi extrem de joase. Acest uriaș rezervor de aer înghețat s-a revărsat miercuri peste Europa centrală și se va îndrepta joi spre peninsula balcanică și apoi mai jos spre Mediterana.

Este o masă de veritabil aer polar care vine dinspre nord-nord-est. Aceasta este „bestia din est” (beast form the east) despre care se tot vorbește. După joi, zilele vor fi semnificativ mai reci decât decât normal peste peninsula balcanică, local cu aproape 20°C.

Progresul masei de aer din Rusia arctică spre Europa coincide cu un lob desprins din vortexul polar care se îndreaptă departe spre sud în această săptămână și chiar mai mult în zilele următoare. Aduce o vreme de iarnă extrem de rece peste majoritatea zonelor central-estice ale continentului, cu o lungă perioadă de geruri, inclusiv pentru Mediterana răsăriteană.

Iar la mijlocul săptămânii viitoare vom înregistra alte diferențe uriașe de temperatură, de acea dată între estul și vestul Europei. Aerul rece va domni peste Balcani și va ajunge până în Orientul Mijlociu, Egipt și Libia.

Interacțiunea dintre aerul arctic coborât dinspre nord-est și fronturile venite dinspre vest pot aduce puternice furtuni de zăpadă. Un sistem frontal care se mișcă peste Balcani va aduce zăpezi mari peste Ucraina și Belarus.

Dar un viscol probabil și mai periculos este de așteptat peste weekend. Noul front generat în Italia se va intensifica peste sudul peninsulei balcanice, provocând căderi mari de zăpadă peste Albania, Grecia, Bulgaria și nord-vestul Turciei.

Zăpada va fi viscolită de vânturi puternice, din cauza masei foarte reci de aer din nord și a presiunii ridicate. Acestea vor crea o circulație intensă dinspre nord-nord-est peste peninsulă, făcând zilele să pară încă și mai reci decât vor fi de fapt, scrie Severe Weather Europe, citat de Hotnews.ro.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here