Un al doilea român infectat cu coronavirus pe nava Diamond Princess. Specialist: „Haos total” pe ambarcațiune

Foto: Wikipedia

UPDATE: Un specialist japonez în boli infecţioase care a urcat la bordul navei Diamond Princess a calificat drept un „total haos” gestionarea crizei de coronavirus de către Japonia, scrie AFP.

Kentaro Iwata, profesor la divizia de boli infecţioase a Universităţii din Kobe (vest), a declarat în mai multe videoclipuri că i-a fost „frică” ca în nicio altă ţară de-a lungul carierei, adresând critici extrem de grave oficialilor şi universitarilor din Japonia. 

După ce s-a luptat pentru a obţine o autorizaţie de la autorităţi, el a urcat marţi la bordul vasului, imobilizat aproape de portul Yokohama (la sud de oraşul Tokyo).                

„Această navă este total nepotrivită pentru controlarea propagării infecţiilor. Nu există distincţie între zonele sigure şi cele potenţial infectate, iar personalul poate circula dintr-un loc în altul, să mânânce, să telefoneze”, a povestit el.              

„Am fost în Africa pentru a trata epidemia Ebola. Am fost în alte ţări pentru holeră, în China, în 2013 pentru a mă ocupa de SARS (…). Niciodată nu mi-a fost frică că mă infectez”, a afirmat el într-un videoclip. „Dar, pe Diamond Princess mi-a fost frică (…) căci nu poţi spune unde a fost virusul”.      

El s-a declarat atât de îngrijorat încât s-a plasat în carantină pentru 14 zile pentru a nu risca să-şi infecteze familia.                

Iwata critică faptul că iniţial criza a fost lăsată pe mâna birocraţilor. „Pe Diamond Princess am fost înspăimântat pentru că nu exista un specialist în gestionarea infecţiilor”, a asigurat el. 

UPDATE: În continuarea informațiilor referitoare la situația cetățenilor români aflați la bordul navelor de croazieră Diamond Princess și Westerdam, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess.  

Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome.

Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor.

În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi (acreditată și pentru Regatul Cambodgia) de la autoritățile cambodgiene, opt din cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră.


Presa niponă anunță că un al doilea român a fost depistat pozitiv cu noul tip de coronavirus, transmite Digi24.ro.

Mass-media din Japonia citează ministerul nipon al Sănătății.

Este vorba tot de un cetățean român care se afla la bordul navei de croazieră Diamond Princess.

Între timp, primul român detectat cu coronavirus se află în spital de aproape o săptămână și starea sa de sănătate este bună.

Peste 540 de cazuri, depistate pe navă

Pasagerii de pe vasul de croazieră Diamond Princess aflat în Japonia au început miercuri să coboare de pe nava pe care au fost depistate peste 540 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus care a ucis peste 2.000 de persoane în China, informează Agerpres, care citează AFP.

Aproximativ 500 de pasageri care nu prezentau simptome, ale căror teste au avut rezultate negative şi care nu au intrat în contact cu persoanele purtătoare ale virusului urmau să debarce miercuri, după 14 zile de carantină în Japonia, potrivit Ministerul Sănătăţii din Japonia.

„Sunt uşurat (…). Vreau să mă odihnesc”, a declarat jurnaliştilor un japonez în vârstă de 77 de ani care a adăugat că va utiliza cu transportul public. Întrebat despre viaţa la bord, acesta a declarat simplu: ”A fost confortabil (…) Sunt bine”.

Un număr mare de autobuze din Yokohama şi peste zece taxiuri aşteptau să-i transporte pe pasagerii vasului de croazieră către destinaţiile lor, mulţi dintre ei încărcaţi cu bagaje. Unii s-au întors spre nava uriaşă pentru a face cu mâna spre cei rămaşi la bord, care au răspuns cu gesturi largi de la balcoane.

O croazieră transformată într-un coșmar

De la începutul lunii februarie, numărul persoanelor infectate a crescut pe vasul de croazieră, aflat în portul din Yokohama, în apropiere de Tokyo, acesta devenind cel mai important focar de virus din afara Chinei. Cel puţin 542 de persoane aflate la bord au fost contaminate cu noul coronavirus, potrivit celui mai recent bilanţ, publicat miercuri.

În China, unde a debutat epidemia, numărul morţilor depăşeşte 2.000, cu peste 74.000 de persoane infectate.

3.711 persoane din 56 de ţări, care s-au aflat iniţial la bordul Diamond Princess, au trăit pe pielea lor transformarea unei croaziere de vis în Asia într-un coşmar, prinşi între teama de a contracta o pneumonie virală letală şi plictiseala nesfârşită determinată de izolarea în cabine, unele din acestea fără ferestre, şi cu doar o scurtă plimbare pe punte.

„Toată recunoştinţa noastră faţă de echipaj şi căpitan pentru atenţia lor incredibilă (…) în timpul acestei crize epice (…). Aşteptăm cu nerăbdare să ne revedem din nou la bord într-o zi”, a scris pe Tweeter Yardley Wong, izolată împreună cu fiul ei în vârstă de şase ani.

Persoanele fără simptome şi ale căror teste au avut rezultate negative au primit un certificat oficial care atestă că nu există „niciun risc de infecţie cu noul coronavirus şi că persoana nu prezintă simptome la momentul inspecţiei”.

Cele mai recente precizări OMS

Pasagerul britanic David Abel, devenit un fel de celebritate datorită mesajelor sale video vesele de la începutul carantinei, a rezumat starea de spirit de la bord: „Nu se ştie cine este este cel mai tare şi cine începe să fie afectat mental”, a spus el marţi. Ulterior a anunţat că testul soţiei sale, Sally, a fost pozitiv.

În afara provinciei centrale chineze Hubei, „această epidemie afectează o proporţie foarte mică din populaţie”, a declarat luni doctor Michael Ryan, directorul departamentului de urgenţe sanitare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

China a anunţat miercuri 1.749 de noi infecţii, cel mai mic număr de cazuri zilnice suplimentare din această lună.

Aproximativ 900 de cazuri au fost raportate în alte zone ale lumii, cu cinci decese în Franţa, Japonia, Filipine, Taiwan şi Hong Kong.

Din cele 12 cazuri confirmate cu noul coronavirus în Franţa, doar patru persoane mai erau spitalizate marţi. Cu toate acestea, un al treilea caz pozitiv a fost diagnosticat în rândul celor patru cetăţeni francezi aflaţi la bordul vasului de croazieră, notează AFP. Ceilalţi trei pasageri francezi, dintre care unul de 80 de ani, sunt spitalizaţi în Japonia.

Zeci de cazuri noi depistate la bord au ridicat semne de întrebare în legătură cu eficacitatea carantinei impuse, când pasagerilor li s-a permis să meargă în grupuri mici pe punte cu măşti, în timp ce membrii echipajului treceau din cabină în cabină pentru a distribui mesele.

Mai multe ţări au decis să trimită avioane pentru repatrierea cetăţenilor lor. Prima astfel de evacuare a fost cea a peste trei sute de americani, care au fost transportaţi duminică pe calea aerului. Peste o sută de americani au rămas la bordul vasului. Coreea de Sud a trimis o aeronavă pentru a repatria şase dintre cetăţenii săi. Canada intenţionează să îşi evacueze până la sfârşitul săptămânii cetăţenii de la bord ale căror teste au fost negative. Dintre cei 256 de canadieni aflaţi la bord, 43 au fost testaţi pozitiv. Regatul Unit, Hong Kong şi Australia se numără printre ţările şi teritoriile care s-au angajat să îşi repatrieze cetăţenii de pe vas.

În ceea ce priveşte echipajul, membrii acestuia vor urma o perioadă de carantină imediat ce ultimul pasager va părăsi nava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here