Bunicul profesorului care a murit după vaccin, generalul Constantin Năstase, supravieţuitor al încercuirii de la Cotul Donului, s-a vaccinat la 105 ani

În vârstă de 105 ani, generalul Constantin Năstase, veteranul de război supravieţuitor al cumplitei încercuiri de la Cotul Donului din noiembrie 1942, a făcut vineri, 5 martie, rapelul la vaccinul anti-COVID-19. Năstase este bunicul învăţătorului care a murit joi, 4 martie, la mai puţin de 24 de ore după ce s-a vaccinat, scrie adevarul.ro.

George Năstase, nepotul lui Constantin Năstase, era învăţător la Şcoala Liviu Rebreanu din Mioveni, avea mai multe afecţiuni, iar decesul său, survenit la doar 45 de ani, a produs multă emoţie în oraş, mai ales că era un apreciat cadru didactic.

Vineri, 5 martie, foarte îndurerat de decesul nepotului său, generalul Constantin Năstase a făcut rapelul la vaccinul anti-COVID-19. Mai trebuie spus că în ultimele 12 luni generalului i-au murit trei rude: ginerele şi doi nepoţi.

Născut pe 3 iunie 1915, în Mioveni, Constantin Năstase este absolvent al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obţinut diploma de învăţător în Piteşti. A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944.

Constantin Năstase a luptat, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa şi în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viaţă din cumplita încercuire de la Cotul Donului şi a mărşăluit cale de mii de kilometri prin nesfârşita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. 

Legat de experienţa sa de război, generalul Constantin Năstase declara acum mai bine de doi ani într-un interviu: “Mâncam pe marginea şanţului, dormeam pe marginea şanţului, practic şanţul ne-a fost şi pat, şi bucătărie. Ce a fost cel mai dificil în război a fost clima cu acea ceaţă deasă, cu cristale. În atacul de la Odessa a fost o ploaie de obuziere. Timp de aproximativ o oră au picat 3.500 de obuziere, însă ceea ce ne-a salvat a fost ceaţa”  După atacul de la Odessa, a mai reuşit să strângă încă şapte camarazi din pluton pentru a se întoarce acasă. 75 de zile a durat drumul de întoarcere spre casă. După 75 de zile de marş a ajuns în ţară. A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav. 

Ulterior, după absolvirea Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, Constantin Năstase a devenit profesor de matematică şi fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Şcoala Racoviţă, s-a pensionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here