Calculele care explică de ce Biden e pe punctul de a deveni președintele SUA. Greșeala din 2016 pe care sondajele nu au mai repetat-o

Sursa: Facebook

Președintele în exercițiu, Donald Trump, se află într-o situație mult mai proastă decât în cea în care e afla acum patru ani pe vremea asta, când a învins-o pe Hillary Clinton, scrie The Economist. Publicația britanică arată că victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar fi posibilă doar dacă sondajele a greșit dramatic și sistematic. Ceea ce, sugerează The Economist, e improbabil.

„Într-o anumită măsură, aceste alegeri prezidențiale au fost remarcabil de monotone, cel puțin pentru un psefolog. Au existat numeroase evenimente imprevizibile și știri care să atragă atenția în 2020, însă doar câteva au afectat intențiile alegătorilor. În ultimele șase luni, prăbușirea economică provocat de răspândirea coronavirusului, protestele la nivel național, pe fondul morții lui George Floyd, convențiile partidelor și prima dezbatere prezidențială au schimbat doar puțin intenția alegătorilor. De cele mai multe ori, această schimbare a fost în beneficiul lui Joe Biden, care a început să dobândească un avantaj în aprilie și nu a mai privit în urmă de atunci. Conform modelului prognozat de The Economist, el are șanse de 19 la 20 să câștige alegerile.

Analiza făcută de noi sondajelor pentru alegerile prezidențiale, începând cu 1948, arată că Donald Trump a stabilit un record în rândul președinților în funcție pentru cea mai mică și mai stabilă cotă medie a votului celor două partide, în sondajele naționale (adică, excluzând candidații alții decât cel republican și cel democrat). Măsurând astfel, se observă că, începând cu 1 iunie, sprijinul domnului Trump nu a urcat niciodată peste 47% și a planat mult mai aproape de 45% în cea mai mare parte a timpului. Singurii președinți în funcție care s-au apropiat de această dinamică proastă au fost George H.W. Bush și Jimmy Carter, care au câștigat doar 47% și, respectiv, 45% din votul celor două partide și nu au reușit să fie realeși (un altul a fost Harry Truman, a cărui victorie care a răsturnat lucrurile a devenit o poveste de avertizare despre pericolele prognosticării). Nu este o companie bună pentru domnul Trump.

Aceste cifre ar fi în mod normal suficiente pentru majoritatea experților ca să conchidă că campania lui Trump e condamnată. Puțini mai credeau că, într-o situație similară, dar în 2008, John McCain avea vreo șansă reală împotriva lui Barack Obama, sondajele arătând că înregistra același deficit pe care îl are astăzi Trump. Dar ratarea de zile mari comisă de sondajele din 2016, când sondajele din Midwest au subestimat sprijinul pentru domnul Trump cu aproximativ cinci puncte, i-a făcut pe observatori să fie mai prudenți în ceea ce privește prezicerea înfrângerii președintelui. Cu toate acestea, există câteva motive să credităm mai mult sondajele, de data aceasta.

Primul este că există mai puțini alegători indeciși în acest an decât în ​​2016. Asta face ca o surpriză de ultim moment să fie mai puțin probabilă. Potrivit noilor sondaje de la NBC News și Wall Street Journal, doar patru din fiecare sută de alegători fie susțin un candidat terț, fie vor lua o decizie în ziua alegerilor, în scădere de la 16%, potrivit sondajului final din 2016. Alte sondajele au arătat, de asemenea, o reducere a ponderii alegătorilor indeciși. Comparând cinci sondaje făcute de aceleași firme, în 2016 și 2020, procentul americanilor care susțin pe unul dintre cei doi candidați ai partidelor mari a crescut în medie cu șapte puncte procentuale, până la 96%. Acest lucru scade șansa ca domnul Trump să câștige mulți alegători indeciși sau terți înainte de vot.

Un alt aspect ține de faptul că sondajele au fost extraordinar de stabile în acest ciclu electoral. Potrivit statisticilor The Economist, abaterea standard din cota domnului Biden din votul celor două partide, de la mijlocul lunii iunie, a fost de doar 0,9 puncte procentuale. Aceasta este semnificativ mai mică decât abaterea de 1,3 puncte în cota de vot a doamnei Clinton, în 2016. Acest lucru sugerează că preferința pentru dl Biden este mai aderentă decât a fost pentru dna Clinton, făcând din nou ca apariția unor modificări de ultimă oră să fie mai puțin probabilă.

Forța domnului Biden în sondaje face, de asemenea, ca acest ciclu să fie diferit. În ziua alegerilor din 2016, modelul nostru de prognoză electorală i-ar fi oferit doamnei Clinton doar un avantaj de trei puncte procentuale în sondajele naționale (ea a câștigat cu două). De asemenea, l-a plasat pe domnul Trump în frunte, în Florida și Carolina de Nord (pe care le-a pierdut), și i-a atribuit în medie doar o marjă de patru puncte pe câmpurile de bătălie din nordul Wisconsin, Michigan și Pennsylvania (pe care le-a pierdut cu aproximativ un punct fiecare). Comparați-l cu avantajul național de opt până la nouă puncte al domnului Biden, cu marja sa de două până la trei puncte în circumscripțiile din zona Sun Belt și cu media de opt puncte în cele din nord.

Destul de sigur

Niciun candidat la președinție într-o cursă cu atât de multe sondaje nu a depășit vreodată deficitul cu care se confruntă astăzi Trump, cu doar câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare. Problemele sale sunt amplificate de faptul că aproape 100 de milioane de voturi au fost deja exprimate.

Cea mai bună speranță a lui Trump este ca sondajele să fi greșit dramatic și sistematic. Există un precedent pentru acest lucru. În 2016, mulți dintre cei care au făcut sondaje au comis o eroare metodologică care a subestimat sprijinul pentru dl Trump. Anchetatorii trebuie, de obicei, să își adapteze datele pentru a fi reprezentativi din punct de vedere demografic pentru populație în ansamblu. Imaginați-vă că, într-un eșantion de votanți probabili, 50% nu au o diplomă de licență. Însă, conform Biroului de recensământ, în 2016 ponderea alegătorilor fără o diplomă de patru ani a fost de 60%. Deci, pentru a obține un eșantion reprezentativ, trebuie acordată mai multă greutate acestui grup. În 2016, mulți dintre cei care au făcut sondaje pur și simplu nu și-au ajustat datele pentru așa ceva, făcându-i astfel să chestioneze mai puțini alegători albi fără diplomă de facultate. Aceștia îi erau favorabili lui Trump, dar aveau mai puține șanse să participe la sondaje telefonice decât susținătorii de obicei mai bine educați ai doamnei Clinton.

Mulți dintre realizatorii de sondaje care au făcut această greșeală în 2016 au rezolvat problema acum. Mai mult, firmele YouGov, care deseori efectuează sondaje în numele The Economist, s-au concentrat pe estimări la nivel de stat cu o frecvență mai mare în acest an. Luați Wisconsin, de exemplu. În timp ce, în 2016, au existat doar două sondaje, telefonice și prin interviu direct, referitoare la situația din stat, în ultimele două săptămâni, de data asta au fost șapte, în aceeași perioadă. Vor mai fi și altele până la închiderea urnelor, marți. Acest lucru va îmbunătăți în mod semnificativ precizia evaluării pe baza sondajelor, în special în aceste ultime zile.

Cea de-a doua cea mai bună armă a domnului Trump la Casa Albă este de a exploata bătălia juridică pe tema numărării voturilor timpurii și a celor poștale. Într-un scrutin strâns, sistemul judiciar poate decide ce să facă cu buletinele de vot, ceea ce ar putea foarte bine să schimbe rezultatul.

În ultimele două săptămâni, președintele a câștigat două mari victorii în instanțele din Wisconsin și Minnesota, care nu au acum voie să numere buletinele de poștă care sosesc după ziua alegerilor – chiar dacă oficialii electorali le-au spus alegătorilor că li se va permite. Astfel de restricții vor fi probabil un dezavantaj pentru Joe Biden care, potrivit YouGov, se bucură de o marjă de aproximativ 40 de puncte în rândul alegătorilor care au ales să voteze prin poștă. Cu toate acestea, dl Trump a pierdut și două provocări similare în urma voturilor din Pennsylvania și Carolina de Nord. Acest lucru tulbură imaginea modului în care Curtea Supremă ar putea decide lucrurile într-o cursă strânsă.

În ajunul alegerilor, domnul Trump are doar o mică șansă de a câștiga dacă se numără toate buletinele de vot. Dacă sondajele au dreptate chiar și de la distanță, iar procesarea și numărarea buletinelor de vot se desfășoară fără interferențe, el va deveni probabil cel mai recent președinte american cu un mandat.”

4 COMENTARII

  1. A venit momentul adevarului — VICTORIE BIDEN ! Si e clar ca lumea nu mai trebuie sa aiba vechea ordine BRICK FIRST adica-caramidaru-real-estate trump i-mobil in gindire cu singurul scop salvarea -inghetarea lumii in interesul caramidarilor-si-producatorilor de bunuri CARE SINT UTILI DAR ASA MAI SECOND … PENTRU CA NOUL INVINGE INTOTDEAUNA SI PROGRESUL INVINGE ORICIT SE INCEARCA FRINAREA LUI — DECI URMEAZA NOUA ERA IN CARE SE CONSTRUIESTE NU CU CARAMIZI CI CU INTELIGENTA ARTIFICIALA ADICA BIT-SOFT-COMPUTER-ROBOTI – HIGH-TECH ETC ADICA NEW ERA IS HERE — BIT FIRST ! SPERAM CA TOP – MANAGERII SA FACA TRECEREA LA NOUA ERA LIN , SMART AND HUMAN – SUPORTABILA , DESIGUR CAM IN 20 – 30 DE ANI ! GOOD LUCK !

    • Bati campii, cumetre! Dobitocii care aleg un senil in functia cu butonul nuclear sunt dusi cu pluta, la fel ca tine!
      Va zica, oficialii electorali le-au spus americanilor ca vor numara si voturile sosite dupa 3 noiembrie, cu toate ca instanta a interzis asta, asadar se prefigureaza o fraudare a votului prin corespondenta, exact asa cum a avertizat deja Trump.

      • les jeux sont fais — rien ne va on plus ! DECI BIDEN – PRESIDENT OF THE USA , OK ?! SI IA VEDETI PE CINE ARE IN JURUL LUI BIDEN – CONGRATS MISTER PRESIDENT BIDEN SIR , GOOD LUCK !!! RIGHT TO THE MONEY — PUNCT OCHIT , PUNCT LOVIT ! VEDEM CU OCHII LARG DESCHISI TOMORROW SI APOI LA TREABA IN NOUA ERA !!! BIT FIRST ! SMART FIRST !!! siii REPEDE , full – capacity , fara vorbe , injuraturi etc PENTRU CA PROGRESUL NU POATE FI FRINAT DE FRINARI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here