La peste 20 de ani distanță de la ultimul vot pentru deschiderea unei astfel de proceduri împotriva lui Bill Clinton, Camera Reprezentanților a aprobat, joi, rezoluția care ar duce la declanșarea formală a procedurilor de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump, potrivit AFP, citată de Hotnews. Votul deschide o nouă etapă publică în ancheta privind Ucraina. Donald Trump a reacționat pe Twitter denunânțând ”cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană”.

Camera Reprezentanților, cu o majoritate democrată, a adoptat rezoluția cu 232 de voturi pentru și 196 împotrivă, aleșii conformându-se în mare parte instrucțiunilor partidului din care provin.

După votul din Camera Reprezentanților, Donald Trump a denunțat pe Twitter ”cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană”.
”Este nedrept, anticonstituțional și fundamental anti-american”, a comentat Casa Albă într-un comunicat.

Și Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, a reacţionat pe Facebook după votul din Camera Reprezentanţilor, care a aprobat joi, ancheta în vederea unei proceduri de destituire a liderului de la Casa Albă. Ea a postat un citat dintr-o scrisoare adresată de Thomas Jefferson fiicei sale Martha, subliniind că „unele lucruri nu se schimbă niciodată”.

…înconjurat de duşmani şi spioni care urmăresc şi pervertesc orice cuvânt ce-mi iese pe gură sau orice cuvânt ce îl scriu, şi inventând lucruri acolo unde faptele dau greş”, Thomas Jefferson într-o scrisoare adresată fiicei sale Martha despre viaţa la Washington, D.C. Unele lucruri nu se schimbă niciodată, tată!”, a scris Ivanka.


Este democrația noastră în joc”, a spus la rândul ei președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.
”Azi, Camera avansează în stabilirea procedurii pentru audierile publice”, astfel încât americanii ”își pot face propriile părreri asupra faptelor”, a adăugat Pelosi.

După ce Camera Reprezentanților a dat aviz procedurii de punere sub acuzare, urmează ca Senatul să înceapă procesul. Pentru ca la capătul acestei proceduri, președintele să fie pus sub acuzare este nevoie însă de o majoritate de două-treimi. Senatul, care are doar 100 de locuri, este însă controlat de republicanii lui Trump.


Proiectul de rezoluție aprobat joi prevede audieri publice și participarea unui avocat al președintelui la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Reprezentanților pe tema anchetării liderului de la Casa Albă.


Potrivit proiectului, avocații lui Trump vor putea audia martorii, să-și prezinte cazul, să răspundă la dovezile strânse și să ridice obiecții în cazul audierilor.
Parlamentarii democrați încearcă să îi demonstreze lui Donald Trump că a făcut presiuni asupra Kievului pentru ca fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, care este bine plasat în sondaje, și fiul său să fie anchetați pentru corupție. Președintele american neagă că s-ar face vinovat de ceva și acuză că este victima unei lovituri de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here