Campania de vaccinare din Franța, criticată pentru ritmul extrem de lent. Potrivit unui sondaj, doar 40% dintre francezi sunt dispuși să se vaccineze

Campania de vaccinare anti-Covid va fi accelerată în Franța, după ce au apărut comentarii legate de faptul că a debutat mult mai lent față de alte țări din Europa. Doar puțin peste 300 de francezi s-au vaccinat într-o săptămână, pe fondul unei doze mari de scepticism, după cum reiese dintr-un sondaj potrivit căruia mai mult de jumătate din populație nu este dispusă să se vaccineze.

Personalul medical de peste 50 de ani a început să fie vaccinat în acest weekend, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Gabriel Attal, într-un interviu acordat duminică Le Parisien, și citat de Bloomberg.

Alegerea de a proteja mai întâi populația cel mai expusă riscului, care necesită o logistică și precauții mai mari, a dus la startul mai lent. Ne asumăm responsabilitatea, dar, așa cum a spus președintele Republicii, acest lucru nu poate justifica întârzieri inutile”, a spus Attal.

Guvernul Franței este sub presiune după un debut mult mai lent al campaniei de vaccinare decât în alte țări europene. Până la 31 decembrie, doar 352 de persoane primiseră cel puțin o doză de vaccin, comparativ cu 131.626 în Germania și 944.539 în Marea Britanie, potrivit datelor citate de Le Parisien.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat nemulțumit de ritmul lent al campaniei și a transmis că „lucrurile trebuie să se schimbe rapid și radical și că asta se va și întâmpla”, a scris duminică Journal du Dimanche, citând surse apropiate președintelui.

La rândul său, William Dab, epidemiolog și fost șef al Institutului Francez de Sănătate, a declarat într-un alt interviu pentru Le Parisien că întârzierile sunt „de neînțeles”, potrivit Digi24.ro.

Nu putem continua vaccinarea a 300 de francezi pe săptămână. În caz contrar, vom avea nevoie de încă 5.000 de ani„, a spus Dab.

Blocajul din Franța este generat și de scepticismul larg răspândit cu privire la vaccinare. Un sondaj arată că doar 40% dintre francezi ar fi dispuși să primească vaccinul.

La începutul acestei săptămâni, ministrul francez al Sănătății a justificat ritmul lent al vaccinărilor spunând că autoritățile au decis să îl administreze în azile și să nu-i pună pe bătrâni să meargă la centrele de vaccinare. Președintele francez Emmanuel Macron vrea ca procesul să fie urgentat: „Nu voi permite lentoarea fără motive întemeiate„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here