Care e cea mai puternică echipă olimpică din toate timpurile? Influența jucată de geografie și politică

Sursa: Pixabay

„De ce anume are nevoie o echipă internațională pentru a avea succes la jocurile olimpice? Banii și resursele pentru identificarea și antrenarea talentelor, o populație mare pentru diversitatea atributelor și abilităților fizice și o cultură care îi împinge pe oameni către participarea la sport, sunt sugestii la îndemână. La a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, care s-a deschis la Tokyo pe 23 iulie, se așteaptă ca America să câștige cele mai multe medalii – așa cum a făcut la ultimele șase olimpiade. Dar multe dintre echipele care au avut succes în jocurile moderne au beneficiat de două elemente cheie: avantajul de acasă și politica favorabilă”, notează The Economist.

<< De la primele jocuri olimpice moderne de la Atena, în 1896, țara care a avut cel mai mare avantaj acasă a câștigat de zece ori cele mai multe medalii. Acestea includ primele cinci gazde, din 1896 până în 1912, cărora le-a fost mult mai ușor decât altor națiuni să-și atragă sportivi care să concureze. La jocurile din 1904 din St Louis, Missouri, America a câștigat aproape 85% din cele 280 de medalii disponibile. Pe vremea aceea, călătoria în Midwest era dificlă, iar Rusia și Japonia se aflau în război, în Pacific. Drept urmare, sportivii americani au reprezentat aproximativ 80% din totalul concurenților din acel an.

Rezultatele olimpice au fost, de asemenea, afectate de fricțiuni geopolitice. De la cel de-al doilea război mondial, cele două rezultate cele mai dezechilibrate, în care o țară a dominat cel mai mult, au fost triumful Uniunii Sovietice din 1980 și al Americii din 1984. Din nou, ambele echipe au avut aceste rezultate acasă la ele, dar impulsul mai mare fusese conferit de perioada deosebit de intensă a Războiului Rece, când politica internă a fiecărei țări a determinat echipele să boicoteze turneul celeilalte. America, alături de alte 64 de națiuni, a refuzat să participe la Moscova, în 1980. Patru ani mai târziu, sovieticii și 13 dintre aliații lor au refuzat să participe la jocurile din Los Angeles. Absența celui mai mare rival i-a permis gazdei să domine. Numărul medaliilor sovietice a crescut de la 20% în 1976, la 31% în 1980; în timp ce America a crescut de la 15% în 1976, la 25% în 1984.

Este puțin probabil ca o astfel de dominație să se ma repete vreodată. Echipele olimpice contemporane ar trebui acum să fie excepționale într-o gamă mult mai largă de discipline, de la badminton la volei pe plajă, surfing până la alpinism sportiv (cele mai noi două discipline din acest an). Numărul total de medalii a crescut de la 600 în 1972, la peste 1.000 în acest an. Deși ascensiunea Chinei în clasamentul medaliilor olimpice a mers mână în mână cu creșterea sa economică, încă nu a câștigat mai multe medalii decât America. Gracenote, o companie de analiză sportivă, consideră că echipa SUA va câștiga 96 de medalii anul acesta, iar echipa Chinei 66. Potrivit aceleiași surse, Japonia își va folosi avantajul de acasă pentru a câștiga 61 de medalii, comparativ cu 41 în 2016. >>

De ce merg mână în mână schimbările climatice și amenințarea nucleară. Implicațiile topirii calotei din Arctica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here