Care sunt categoriile care intră în etapa a doua de vaccinare. Lista completă. Când devine disponibil și vacinul Moderna

Foto: INQUAM/George Călin

Medicul Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei de vaccinare în România, a explicat, luni, la Digi24, care sunt următoarele categorii de persoane care intră în etapa a doua de vaccinare de la noi din țară. Miercuri vor ajunge în țară și primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Moderna, a mai detaliat Gheorghiță.

de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.

*Persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă

Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase„, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale„, a mai precizat acesta, la Digi24.

Potrivit medicului, lista e construită în urmă consultărilor cu comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor.

*Cum se poate realiza programarea pentru etapa a doua de vaccinare

Persoanele cu comorbidități, dacă au dileme, cui trebuie să se adreseze?, a fost întrebat medicul, care a explicat și cum se vor face programările.

Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare”, a precizat Gheorghită.

Și aparținătorii pot să programeze o persoană în cea de-a două etapă a vaccinării, asta pentru a ușura această procedură pentru cei din mediul rural, de exemplu.

Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a mai spus Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here