Care sunt șansele lui Piedone, cu două condamnări la activ, să-și ducă la capăt noul mandat de primar

Cristian Popescu Piedone Colectiv
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Noul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost ales cu două condamnări la activ: una definitivă, cu suspendare, pentru că a favorizat firmele fiilor lui pe vremea când era edilul Sectorului 4, iar a doua, pe fond, în dosarul Colectiv. Piedone poate spera, astfel, la o decizie de achitare sau la una de rejudecare, altfel va pierde funcţia nou-câştigată, iar alegerile de la Sectorul 5 se vor repeta, scrie Adevărul.ro.  

Cristian Popescu Piedone, noul primar al Sectorului 5 al Capitalei, este judecat în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu, mai precis pentru modalitatea în care a eliberat autorizaţia de funcţionare a clubului Colectiv, fără să verifice dacă documentaţia depusă de patroni îndeplineşte cerinţele legale.

Piedone a atacat decizia Tribunalului Bucureşti, unde a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Procesul se află în faza de apel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, unde s-au fixat deja mai multe termene de judecată, până la finalul anului: 30 septembrie, 16 octombrie, 28 octombrie, 13 noiembrie şi 25 noiembrie. Asta înseamnă că, din două în două săptămâni, noul primar al Sectorului 5 va face drumuri şi în instanţă. 

Singura certitudine este că actualul edil nu poate primi o condamnare cu suspendare, asta deoarece mai are o pedeapsă cu închisoarea la activ. 

În 2018, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la un an de închisoare de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, fiind găsit vinovat de faptul că s-a folosit de funcţia de edil pentru a avantaja firmele fiilor săi.

„Amână aplicarea pedepsei închisorii de 1 an, a pedepsei complementare şi a pedepsei accesorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4.  

Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Bucureşti în data de 6 februarie 2018. În februarie 2020 au expirat şi interdicţiile privind dreptul lui Piedone de a fi ales, astfel că acesta a putut candida la alegerile locale.

Trei scenarii se pot petrece, teoretic, în următorii 4 ani, în perioada în care Piedone va ocupa fotoliul de edil al Sectorului 5. Cristian Popescu Piedone ar putea merge la închisoare ca urmare a unei condamnări definitive, ar putea să fie achitat sau procesul ar putea fi trimis spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti.  

În primul caz, Cristian Popescu Piedone ar ajunge de la primărie la puşcărie, dacă instanţa de apel confirmă decizia Tribunalului Bucureşti, acolo unde proaspătul edil a primit, pe data de 16 decembrie 2019, o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. 

Instanţa de fond i-a interzis în mod expres lui Cristian Popescu Piedone drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Judecătorul fondului a precizat că, pe toată durata executării pedepsei şi încă 5 ani după aceea, lui Piedone îi vor fi interzise drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 literele a, b şi k.  

Pentru ca Piedone să obţină achitarea, avocaţii acestuia ar trebui să pledeze în instanţă, iar judecătorii ar trebui să confirme că acesta se află într-unul dintre cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale, prevăzute de articolul 16 din Codul Penal. 

Sunt 10 astfel de situaţii, însă doar câteva ar putea să se aplice în cazul lui Cristian Popescu Piedone, anume: fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, nu există probe că el a săvârşit infracţiunea sau a intervenit amnistia ori prescripţia. 

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here