Care sunt temele de atac împotriva PNL, trasate de PSD liderilor social-democrați din teritoriu

Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

„PSD e decis să depună moțiune de cenzură, indiferent că va fi ori nu stare de alertă, după ce CCR a respins tentativa liberalilor de a bloca aplicarea legii”, este prima temă de atac la PNL pe care liderii PSD din teritoriu trebuie să o expună în conferințele de presă din weekend.

Potrivit punctajului consultat de HotNews.ro, liderii PSD trebuie, de asemenea, să insiste pe faptul că social-democrații au mai rezolvat o problemă gravă pe care Guvernul PNL ar fi provocat-o, respectiv legea carantinei și izolării.

Ce mesaj trebuie să transmită: „PSD a înlăturat abuzurile din legea trimisă, cu mare întârziere de către Guvernul PNL. Dintr-o lege proastă, cu instrumente opresive puse la dispoziția autorităților, PSD a realizat o lege care pune accentul pe protejarea drepturilor cetățenești, în egală măsură cu protejarea sănătății publice. În timp ce guvernul a vrut să sporească puterea statului, PSD a urmărit apărarea drepturilor cetățenești, pentru prevenirea abuzurilor unei puteri discreționare. În acest sens parlamentarii PSD au introdus în lege garanțiile corespunzătoare”.

Alte teme de atac ale social-democraților se referă la banii pentru asistența socială, indicația fiind să se invoce „hoțiile PNL”.

Alte subiecte de interes pentru atacurile PSD:

”Președintele Iohannis nu mai poate amâna dublarea alocațiilor pentru copii. Trebuie să promulge legea în regim de urgență iar guvernul Orban s-o aplice rapid. Pentru milioane de românii cu copii această măsură initiată de PSD este o mare gură de oxigen pentru bugetul lunar al familiei”.

În legătură cu legea carantinei și izolării:

PSD a înlăturat abuzurile din legea trimisă, cu mare întârziere de către Guvernul PNL. Dintr-o lege proastă, cu instrumente opresive puse la dispoziția autorităților, PSD a realizat o lege care pune accentul pe protejarea drepturilor cetățenești, în egală măsură cu protejarea sănătății publice. În timp ce guvernul a vrut să sporească puterea statului, PSD a urmărit apărarea drepturilor cetățenești, pentru prevenirea abuzurilor unei puteri discreționare. În acest sens parlamentarii PSD au introdus în lege garanțiile corespunzătoare.

*Sublinierea rezultatelor obținute de social-democrați la modificarea legii carantinei și izolării

S-a eliminat posibilitatea ca statul să poată confisca sau distruge bunurile pe motiv de pandemie.

S-a eliminat izolarea în spital doar pe suspiciunea unui simplu strănut. Temeiul îl reprezintă examenele clinice care demostrează existența contaminării. Înainte de izolarea în spital se cere consimțământul persoanei vizate. Izolarea poate fi și la domiciliu dacă riscul transmiterii este scăzut. Tratamentul se administrează doar cu acordul pacientului.

Carantina nu se aplică doar pentru suspiciuni ale cuiva, ci este dispusă doar pentru cei care vin din focare de infecție sau care au fost contacți ai unei persoane infectate. Statul nu mai poate impune carantina arbitrar, unde vrea el, sau pe termen nelimitat. Persoana vizată are dreptul să stea în carantină la domiciliu sau la o altă reședință și doar pe durata de incubație a bolii.

În cazul infectării ambilor părinți, statul nu poate lua copilul în supraveghere fără acordul părinților; pot opta să-l lase în grija rudelor sau apropiaților. Abia în ultimă instanță copilul poate ajunge în grija statului.

Extrem de important! În urma dialogului cu CSM, parlamentarii PSD au prevăzut o procedură judiciară prin care cetățenii pot ataca în justiție oricare din măsurile dispuse în baza legii carantinei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here