Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze varianta indiană de coronavirus? Ce se știe până acum

Sursa: Pixabay

B.1.617 s-a răspândit rapid în India, iar numărul infecțiilor crește în Marea Britanie, notează The Economist, care analizează cât de mare ar putea fi impactul variantei indiene de Sars-CoV-2 în întreaga lume.

<< Erorile aleatorii apar de fiecare dată când un virus se copiază singur; sunt abateri minore, neașteptate pe literele genomului său, precum cele pe care le-ar putea face un copil în timp ce copiază un pasaj dintr-o carte. Majoritatea erorilor, cunoscute sub numele de mutații, influențează puțin impactul virusului asupra persoanelor pe care le infectează. Dar unele o fac. O variantă a SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.617, este suspectată că a jucat un rol important în răspândirea dezastruoasă a covid-19 în India, în ultimele luni. Milioane de oameni au contractat virusul. Sute de mii au murit. Varianta „617” s-a răspândit în 44 de țări. Pentru a înțelege cât de îngrijorătoare este, e de ajutor o privire aruncată către Marea Britanie, al cărei sistem de supraveghere virală este cel mai bun din lume, făcându-l un observator util prin care restul lumii poate înțelege varianta.

COVID-19 Genomics UK Consortium a detectat-o, inițial, în Marea Britanie, în februarie, dar timp de câteva luni cazurile au rămas puține. Acum numărul lor crește. Infecțiile săptămânale cu B.1.617.2 s-au dublat în ultimele șapte zile, de la 520 la 1.313. Pe 6 mai, guvernul a actualizat 617.2 la nivelul de „variantă de îngrijorare”, cel mai înalt nivel de alarmă oficială. Exemplul a fost urmat, pe 11 mai, de Organizația Mondială a Sănătății. Cât de mult ar trebui să se îngrijoreze lumea cu privire la varianta care a devastat India?

Îți poți face o oarecare idee referitor la gradul de amenințare răspunzând la trei întrebări:

  • Cât este de periculoasă?
  • Cât este de transmisibilă?
  • Și, cel mai important: sunt vaccinurile eficiente împotriva sa?

Să începem cu pericolul. Când vine vorba de 617.2 (și toate variantele), răspunsul este că nimeni nu știe cu adevărat. Întrebarea dacă SARS-CoV-2 devine mai mult sau mai puțin periculos pe măsură ce evoluează este o chestiune deschisă dezbaterii, în comunitatea științifică. Încă o perioadă, este puțin probabil ca lucrurile să fie lămurite. Cartarea severității bolii cauzate de fiecare variantă este dificilă. În mod firesc, a existat tendința de a acorda mai puțină atenție secvențierii genomului virusurilor de la pacienții cu covid-19 care nu pot respira. Spitalele din Marea Britanie încep acum să facă acest lucru pentru a înțelege amenințarea pe care o reprezintă diferitele variante. În fața incertitudinii, este delicat să consideri că această variantă este cel puțin la fel de periculoasă precum celelalte.

Transmisibilitatea este mai clară. Geneticienii și epidemiologii pot urmări ce variante apar și în ce locuri, făcându-și astfel o idee despre cât de ușor se răspândește fiecare. Toate variantele sunt mai transmisibile decât virusul original care s-a răspândit în întreaga lume la începutul anului 2020. Nu există dovezi solide, disponibile în prezent, că 617.2 este mai transmisibilă decât alte variante, deși ar fi o explicație plauzibilă a faptului că 617.2 începe să depășească Varianta Kent. Deocamdată, varianta Kent domină.

Transmisibilitatea se intersectează cu vaccinarea. Majoritatea cazurilor din focarele cu 617.2, cum ar fi Bolton și Blackburn, din nord-vestul Angliei, reprezintă persoane mai tinere, majoritatea dintre acestea încă nevaccinate, în timp ce cazurile la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, marea lor majoritate fiind complet vaccinate, sunt plate. Acest lucru este încurajator. La fel și un mic studiu, încă neevaluat inter pares, realizat de Indian Council of Medical Research, care arată că serul Covaxin, produs în India, oprește 617. Dar un studiu similar, din Germania, a constatat că, într-o oarecare măsură, varianta ocolește anticorpii induși de serul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Acestea sunt teste de laborator, dar unele date din lumea reală încep să apară. Când 15 persoane dintr-o casă de îngrijire din Londra – în care toți rezidenții primiseră a doua doză de ser AstraZeneca – s-au infectat cu 617.2, patru dintre ei au ajuns la spital și niciunul nu a murit. La o casă de îngrijire din Delhi, în India, 33 de angajați complet vaccinați s-au infectat cu 617.2. Nimeni nu s-a îmbolnăvit grav. Dacă 617.2 ar scăpa vaccinării într-un mod care să reprezente o amenințare, aceste cifre ar fi probabil mai mari. La sfârșitul săptămânii care se încheia pe 8 mai, numărul persoanelor cu covid-19 din Anglia încă scădea, în general, potrivit datelor publicate, în 14 mai, de către Office for National Statistics.

Cu toate acestea, guvernul britanic are dreptate să fie precaut cu privire la răspândirea noii variante. Un focar din ce în ce mai mare ar forța o reconsiderare a planurilor sale de a deschide în continuare țara, la 17 mai, când băutul în interiorul puburi-lor va deveni legal, și pe 21 iunie, când toate restricțiile legale privind activitatea socială urmează să fie ridicate. Întreruperea sau inversarea deschiderii ar fi o provocare politică. Iar restul lumii ar trebui să acorde o atenție deosebită. În prezent, setul de dovezi pledează pentru vigilență, nu pentru panică. Numărul de urmărit este ce al spitalizării bolnavilor de covid-19, în prezent la aproximativ 120 pe zi, în Anglia. Dacă aceste cifre rămân plate sau scad, înseamnă că 617.2 nu bate vaccinurile. O creștere accentuată ar aminti de răspândirea variantei Kent, în noiembrie. Aceasta s-a întins în întreaga lume, împingând multe locuri spre lockdown, pentru a evita boala și moartea. Dacă 617.2 poate face aceeași lucru într-o lume cel puțin parțial vaccinată, aceasta va fi o veste proastă nu doar pentru Marea Britanie, ci și pentru lume. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here