Cât de mult ne-am apropiat de un vaccin și un leac eficient anti-Covid. The Economist explică de ce sunt șanse de scăpare chiar în 2020

La începutul lunii ianuarie, cercetătorii de la Universitatea Oxford au început să lucreze la un vaccin împotriva covid-19. La acea vreme boala era un focar minuscul și nici măcar nu avea un nume. După șase luni, după ce s-au înregistrat peste 600.000 de oameni morți, echipa de la Oxford conduce o cursă pentru dezvoltarea unui vaccin care ar putea opri pandemia. Vaccinul a fost introdus în producție în întreaga lume de către AstraZeneca, o companie de medicaamente britanico-suedeză și este în plan producerea a miliarde de doze. Dar rămân două întrebări cheie: Este vaccinul sigur? Funcționează?

Primele licăriri ale unor răspunsuri tocmai s-au ivit, odată cu publicarea, în 20 iulie, în revista Lancet, a unei lucrări despre testarea vaccinului Oxford. Un proces care fusese demarat în aprilie și a implicat 1.000 de voluntari.

Potrivit lui Adrian Hill, directorul Institutului Jenner de la Oxford și unul dintre autorii lucrării, noul vaccin a stimulat producerea unui răspuns imunitar puternic și pare a fi sigur și bine tolerat de organism. A generat atât anticorpi, cât și „un excelent” răspuns al celulelor T. Anticorpii și celulele T sunt cele două brațe principale ale sistemului imunitar. Primii recunosc, blochează și dezactivează agenții patogeni. Cele din urmă recunosc și ucid celulele corpului care sunt infectate, pentru a opri virusurile să se mai reproducă în interiorul lor. Dr Hill susține că nivelurile de anticorpi observate în cursul testului sunt similare cu cele observate în infecțiile naturale și că răspunsurile celulelor T sunt „foarte mari”. Potrivit acestuia, sunt „clar mai bune” și decât răspunsurile obținute prin intermediul vaccinului dezvoltat de Moderna, o firmă americană de biotehnologie.

Acest răspuns bun din partea celulelor T îi liniștește pe cei care sunt îngrijorați că unii pacienți care s-au recuperat din covid-19 prezintă o scădere rapidă a anticorpilor naturali din organism. Un răspuns redus al anticorpilor ar putea însemna că sistemul imunitar nu-și mai amintește infecția, ceea ce ar da prost pentru succesul unui vaccin. Infecția cu unele virusuri, cum ar fi cele care provoacă răceala comună, nu oferă imunitate de durată.

Celulele T pot fi deosebit de importante pentru combaterea covid-19, deoarece se pare că acestea pot genera o imunitate de lungă durată. Cercetări recente făcute la Duke-NUS Medical School, în Singapore, au arătat că pacienții infectați cu SARS, în timpul focarului de acum 17 ani, încă aveau memoria imună pe bază de celule T a infecției lor. SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala covid-19, este, după cum sugerează și numele său, o rudă apropiată a virusului SARS original.

Rezultatele pozitive au fost raportate în urma studiilor de stadiu timpuriu pe patru vaccinuri. La fel ca Moderna, Pfizer, o mare companie farmaceutică, a publicat deja date. CanSino biologics, o companie chineză, a raportat în aceeași zi cu Oxford. Acest lucru va spori optimismul că un vaccin de succes poate fi disponibil până la sfârșitul anului. Rezultatele studiilor sunt încurajatoare, dar ce înseamnă toate aceste date, din perspectiva protecției anti-covid pe care o oferă, este greu de spus. Și anticorpii, și celulele T sunt necesare, în general, pentru a oferi imunitate – și există suspiciunea că celulele T ar putea fi deosebit de importante în atenuarea răspunsurilor imune excesive. Însă va fi nevoie de completarea datelor existente cu rezultatele finale ale studiilor de eficacitate, pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste vaccinuri oferă un nivel util de protecție.

Dintre toate, vaccinul Oxford este cel mai avansat, în ce privește astfel de testări. Un studiu pe 10.000 de pacienți din Marea Britanie aproape a finalizat partea de recrutare, iar altul este pregătit să aibă loc în Brazilia. În Africa de Sud, testele tocmai au început, iar în America ele vor debuta în următoarele săptămâni. Dacă totul va merge bine, până la sfârșitul lunii august cercetătorilor le-ar putea fi clar dacă vaccinul funcționează sau nu. Când rezultatele primelor asemenea studii vor fi disponibile, presupunând că acestea sunt pozitive, autoritățile de reglementare vor trebui să decidă dacă există suficiente date pentru a permite o formă de aprobare de urgență înainte de efectuarea studiilor ulterioare. Acest lucru s-ar putea întâmpla deja în octombrie.

Care dintre vaccinuri va fi cel mai eficient? Este un răspuns dificil de dat în acest stadiu, dar în cele din urmă o astfel de comparație va trebui făcută. Pentru asta, răspunsurile imune ale fiecărui vaccin vor trebui măsurate în același laborator.

Veștile de la Oxford au apărut în aceeași zi cu anunțul unui posibil tratament medicamentos pentru covid-19. Synairgen, o mică firmă britanică de biotehnologie, a declarat că va prezenta în curând rezultatele sale potrivit cărora inhalarea substanței interferon beta este eficientă. Atunci când acest medicament a fost administrat, într-un studiu care a implicat 100 de pacienți, a redus semnificativ numărul celor care au mai ajuns în terapie intensivă. Nevoia de ventilare mecanică a fost redusă cu 79%, iar pacienții au avut de două până la trei ori mai multe șanse de recuperare.

Cei din afară au cerut prudență în interpretarea acestor rezultate, deoarece Synairgen nu a publicat încă informații despre modul în care și-a desfășurat studiul sau despre ce fel de pacienți au fost recrutați pentru el. Nici rezultatele nu au fost revizuite, conform procedurilor obișnuite. Cu toate acestea, dacă afirmațiile făcute vor fi confirmate, va fi vorba de un progres important în capacitatea de a trata covid-19. Luate împreună, aceste două anunțuri oferă speranța că știința va livra o strategie de ieșire din pandemia de covid-19 undeva în cursul acestui an.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here