Cât durează Covid-ul lung? Un număr semnificativ de oameni suferă de așa ceva, și e posibil ca unii să nu-și revină niciodată

Sursa: Pixabay

„În primul an al pandemiei de covid-19, bilanțul bolii era centrat pe numărul de persoane care au murit. Acum, capătă mai mult contur un al doilea indicator: prevalența covid-ului lung, forma de durată a bolii, care se întinde pe câteva luni sau ani. Covid-ul lung este slab înțeles, adesea debilitant și se profilează ca o povară pentru sistemele de sănătate chiar și în țările în care vaccinarea încetinește rata noilor infecții. Câți oameni cu covid-19 continuă să dezvolte versiunea lungă?”, scrie The Economist.

<< Răspunsul este complicat de dificultatea diagnosticării afecțiunii, care acum se numește, formal, sindrom post-covid. Diagnosticarea oricărei boli este rareori simplă, deoarece simptomele diferitelor afecțiuni se suprapun și testele – dacă există – nu sunt întotdeauna concludente. Tratamentul prin încercare și eroare este o practică obișnuită, începând cu administrarea de medicamente  pentru ceea ce pare a fi cea mai probabilă afecțiune. Aceste provocări sunt încă și mai mari în cazul covid-ului lung și nu numai pentru că vorbim de o boală nouă. Un studiu recent a descoperit 203 de simptome ale unui covid lung în zece dintre sistemele de organe ale corpului. Mulți experți sunt de acord că acest covid lung nu este o singură boală, ci mai multe simptome cauzate de diferite afecțiuni provocate de virus.

Serviciul de sănătate din Marea Britanie definește covid-ul lung drept semne sau simptome care se dezvoltă după o infecție confirmată sau suspectată de covid-19, durează mai mult de 12 săptămâni și nu sunt explicate printr-un diagnostic alternativ. Unele studii trasează linia temporală mai devreme, indicând simptome care persistă timp de patru sau cinci săptămâni.

Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii (ONS) a constatat că 21% dintre persoanele testate pozitiv pentru covid-19 continuă să aibă cel puțin un simptom, la cinci săptămâni după infecție, iar 14% încă prezintă simptome, după 12 săptămâni. Alte studii au venit cu estimări substanțial mai mari sau mai mici. Variația rezultatelor este probabil cauzată de aspecte precum amplitudinea întrebărilor despre simptome și de cine anume este inclus în studii (de exemplu, unele studii sunt dominate de oameni care au fost internați la spital). Teste medicale aprobate pentru covid-ul lung nu există încă. Dar un studiu recent al datelor de la persoanele care poartă aparate de monitorizare în fitness a constatat că 14% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru covid-19 au dezvoltat un ritm cardiac neregulat, care a persistat cel puțin patru luni – ceea ce este în concordanță cu estimările ONS. Un ritm cardiac neregulat poate induce senzație de probleme de respirație și senzație de amețeală, acestea fiind și două dintre cele mai frecvente simptome de lungă durată.

Rămâne totuși neclar cât de repede și dacă oamenii se recuperează. Mai multe studii au descoperit că probabilitatea de a avea covid lung scade mai rapid în primele trei luni de la infecție (ceea ce înseamnă că o mulțime de oameni se recuperează) și începe să se aplatizeze la aproximativ șase luni de la infecție. În Marea Britanie, ONS estimează că, începând cu 6 iunie, aproximativ 385.000 de persoane raportaseră că suferă de covid lung de mai mult de un an.

Unii sunt mai slăbiți de boală decât alții. Două treimi dintre britanicii care au covid lung de mai mult de patru săptămâni spun că simptomele respective le afectează în mod negativ activitățile zilnice, între care 18% spun că activitățile lor sunt „foarte limitate”. În țările care au avut mari epidemii de covid-19 sau care vor trece prin așa ceva în lunile următoare, deoarece au rămas în urmă la vaccinare, covid-ul lung va fi o povară pentru sistemele de sănătate, pentru anii următori. >>

Să învățăm să trăim cu fructele și legumele modificate genetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here