Cătălin Predoiu, consultări cu magistrații. Câteva instanțe au votat deja desființarea Secției Speciale

Catalin Predoiu

Mai multe instanțe importante, printre care Curtea de Apel Pitești, Judecătoria și Tribunalul Cluj au votat, miercuri, pentru desființarea Secției Speciale, răspunzând astfel scrisorii trimise de ministrul Cătălin Predoiu, prin care a inițiat consultări cu magistrații pe teme importante pentru sistemul judiciar.

Curtea de Apel Pitești a votat în unanimitate pentru desființarea Secției speciale, pentru menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani, și nu la 4 ani. Menținerea completurilor de 2 în apel a fost de asemenea votată unanim, însă pentru abrogarea schemei de pensionare anticipată nu a existat majoritate, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Miercuri au fost transmise mai multe puncte de vedere, pe lângă cel al Curții de Apel Pitești.

Astfel, Judecătoria Sector 4 București a votat unanim, în adunare generală, pentru desființarea Secției Speciale și menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani. În ceea ce privește pensionarea anticipată, s-a votat majoritar pentru prorogare, până la corelarea cu nivelul pensiei, astfel încât aceasta să nu fie mai mare decât indemnizația. Vot majoritar a fost și pentru întrebarea legată de completurile în apel.

Judecătoria Cluj Napoca a votat cu majoritate pentru desființarea Secției Speciale, prorogarea intrării în vigoare a pensionării anticipate și unanim pentru menținerea completurilor de 2 în apel și cursuri de 2 ani la INM.

Cum au răspuns, tot miercuri, alte instanțe:

Judecătoria Sector 2: Vot unanim pentru abrogarea prevederilor legate de Secția Specială, vot majoritar pentru prorogarea pensionării anticipate, INM de doi ani și menținerea completelor de 2 judecători în apel Tribunalul Cluj: unanimitate pentru desființarea Secției Speciale, revenire la apelurile în 2 și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru prorogarea pensionării.

Judecătoria Arad: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru abrogarea pensionării la 20 de ani vechime

Adunările Generale de la Judecătoriile Hârlău (Iași) și Caransebeș au decis în unanimitate prorogarea pensionării anticipate și abrogare în cazul celorlalte trei, inclusiv pe Secția specială.

Judecătoria Sighetu Marmației: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale, INM de doi ani, complete de 2 și vot majoritar pentru prorogarea pensionărilor anticipate

Judecătoria Dej: Vot majoritar pentru desființarea SIIJ, revenirea la apelurile de 2, prorogarea pensionării la 20 ani și vot unanim pentru abrogarea dispozițiilor privind INM de 4 ani.

Joi și vineri sunt programate cele mai multe adunări generale.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis o scrisoare către parchetele și instanțele din țară, în care magistrații sunt solicitați să răspundă la patru întrebări vizând teme importante pentru sistemul judiciar.

Temele abordate se referă la pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecători, noul ciclu temporal de şcolarizare la INM şi Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Cele patru întrebări adresate magistraților sunt:

1. Schema de pensionare anticipată a magistraţilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?

2. Trecerea la completuri de 3 judecători în apel. Considerăm pertinente aceleaşi întrebaări menţionate supra la pct. 1.

3. Noul ciclu temporal de şcolarizare la INM. Considerăm pertinente aceleaşi întrebări menâionate supra la pct. 1.

4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie. Se impune desfiinţarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi în ce sens anume?

Termenul recomandat de ministru pentru a răspunde la întrebări este data de 30 noiembrie.

În scrisoare se precizează că Ministerul Justiției dispune deja de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu cele patru întrebări.

Ministrul Justiţiei mai precizează în scrisoare că intenţionează să menţină acest tip de consultare rapidă pe parcursul actualului mandat şi în legătură cu alte subiecte de interes comun.


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here