Câți bani a injectat BNR pentru a calma efectele financiare ale crizei Covid-19. „E o precizare venită rar”

Sursa: Facebook

Titluri de stat 3,1 miliarde de lei și peste 13 miliarde de lei lichidate lăsată pe piață. Aceștia sunt banii injectați de Banca Națională a României (BNR) pentru a calma efectele financiare ale crizei sanitare declanșate de Covid-19.

Este unul din rarele momente când BNR dezvăluie sumele pe care investește în economie, relatează Digi24.

„E o precizare venită rar pentru că nici nu am avut asemenea intervenții, la dimensiunea aceasta. E o situație specială care a presupus o serie de acțiuni și de instrumente cu totul speciale care sa fie puse în valoare. Ele arată preocuparea Băncii naționale pentru a avea suficiente lichidități în sistem, astfel încât statul să poată accesa sursele de finanțare pe care si le propune”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

El a adăugat că această strategie a avut succes, deoarece statul a reușit să absoarbă acești bani.

„Preocuparea noastră principală rămâne pentru situația de criză pe care o traversăm, păstrarea acestei lichidități, în condițiile în care avem o stabilitate relativă a cursului de schimb și o stabilitatea a dobânzilor. Nu vedem motive să nu dea rezultate în perioada următoare”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Suciu a spus că a văzut mai multe planuri pentru relansarea economiei, venite atât de la partide politice, cât și de la a unele asociații de afaceri.

„Nu de planuri ducem lipsă, ci de capacitatea de a finanța aceste planuri, pentru că nu există resurse nelimitate. Există resurse care se pot accesa, unde putem adăuga elemente suplimentare, bani suplimentai, dar nu există procente semnificative din PIB care să poată fi puse la dispoziție, oricât s-ar dori și oricât s-ar invoca aceste procente, ca și cum banii ar sta la dispoziție și nu ar fi decât o chestiune de lene ca să-i accesăm. Nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu, există resurse, dar ele trebuie bine drămuite și puse în valoare acolo unde dau rezultate, dar nu sunt resurse nelimitate”, a explicat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here