Cazul Călina. Ce pedepse au primit fraţii care le-au pus unor poliţişti pistoalele la cap şi au ameninţat că-i execută

După doi ani de la celebrul caz de ultraj din Călina – Prundeni, judeţul Vâlcea, doi fraţi au fost condamnaţi definitiv de instanţele din România. Pentru că au fost la un pas să execute doi poliţişti, pe lângă detenţie, vor trebui să plătească şi daune de peste 45.000 de euro, relatează Adevărul.

În 2019, doi poliţişti din Vâlcea au fost la un pas de a fi linşaţi de un clan de romi, după ce au urmărit noaptea, în trafic, o dubă suspectă, pe care au încercat să o oprească folosind armamentul din dotare.
Cazul a făcut multă vâlvă la vremea respectivă, poliţiştii fiind efectiv desfiguraţi în urma confruntării cu suspecţii şi rudele acestora, şi mai ales după ce în spaţiul public au apărut o serie de detalii despre cum au fost la un pas de a fi executaţi de fraţii Bursă Marin şi Constantin, de 31 şi respectiv 28 de ani, cu propriile arme. O parte dintre aceste amănunte au fost oferite chiar de către reprezentanţii Sindicatului Europol care au postat pe pagina lor de Facebook şi filmul urmăririi suspecţilor.
De curând, aceştia au fost condamnaţi definitiv, pentru ultraj, lipsire de libertate şi nerespectarea armelor şi muniţiilor, fiind păstrată decizia primei instanţe de judecată. Deşi au primit fiecare, în total, 15 ani de puşcărie, „graţie” legislaţiei româneşti, pedepsele au fost contopite şi s-au ales în final doar cu câte şase ani şi jumătate de închisoare, dintre care au petrecut deja, după gratii, aproximativ doi ani în arest preventiv.

În plus, însă, instanţa i-a obligat să plătească în solidar, drept daune morale celor doi poliţişti, pentru traumele suferite – traumatisme cranio-faciale, fractură de piramidă şi de arcadă – 230.000 de lei. Unul dintre agenţi, Răzvan Gheorghe Marinescu, pe corpul căruia medicii au găsit nu mai puţin de 80 de lovituri, datorită cărora a şi ajuns la Bucureşti, unde a fost operat, ar urma să primească aproximativ 40.000 de euro.
De asemenea, timp de cinci ani după ce vor ieşi din închisoare, fraţii Bursă nu au voie să deţină, să poarte şi să folosească orice categorie de arme, dar nici să comunice ori să se apropie de cei doi poliţişti, de familiile sau locuinţele acestora. Sentinţa iniţială a fost pronunţată anul trecut de către Judecătoria Topoloveni, iar în urma apelului la Curtea de Apel Piteşti hotărârea a rămas definitivă în această primăvară.
Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here