Cazul Ditrău, departe de a fi excepție. Incidentele rasiste de la Vâlcea, Cluj și București: „De ce mâini negre ne ating cearceafurile?”

Cazul de la Ditrău este departe de a fi o excepție. Patronul unei firme care se ocupă cu importul forței de muncă a dat exemplu, într-un interviu pentru hotnews.ro, de alte trei cazuri similare. Culmea, în centru tot muncitori din Sri Lanka.

Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în țară, a povestit că situația de la Ditrău este departe de a fi una singulară.

„Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întamplă peste tot în țară. În București nu avem astfel de situații, dar s-ar putea să fie și din cauză că noțiunea de bucureștean definește un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniți din toate colțurile țării și din multe alte țări”, a spus Badea.

Badea a dat trei exemple de astfel de cazuri:

  • Primul la un hotel din Vâlcea unde au fost aduși oameni din Sri Lanka pentru curățenia din camere și la bucătărie. Când s-au întâlnit pe hol cu români a ieșit cu scandal. „De ce să atingă mâinile negre cearșafurile în care vom dormi?”, este numai una dintre întrebările pe care le-au pus cei care au protestat. Patronul, din fericire, a păstrat angajații;
  • Și patronii unui restaurant din centrul Clujului s-au confruntat cu o astfel de problemă, atunci când au angajat srilankezi pe care i-au cazat într-un apartament din apropierea business-ului. Câțiva oameni i-au reclamat la imigrări, ITM, Pompieri și pe la alte instituții. Jandarmii au venit la un moment dat chiar cu duba de intervenții. 15 vecini au semnat o petiție împotriva lor și au depus-o la primărie. Toate acestea, prin intermediul unui avocat angajat special de vecini pentru a se ocupa de aceste reclamații, cu scopul de a-i alunga pe străini, chiar dacă oamenii nu au deranjat pe nimeni, niciodată;
  • Al treilea caz este al unei fabrici din apropiere de București, unde angajata care făcea pontajul îi dezavantaja pe muncitorii din Sri Lanka, tocmai pentru ca aceștia să ia un salariu mai mic. Patronul a suspectat ceva ciudat, așa că și-a urmărit angajata și pe muncitorii din Sri Lanka. A constatat că aceștia nu numai că veneau la timp la muncă, dar își făceau și foarte bine treaba. Confruntată, femeia a spus că „nu suportă ideea de a lucra cu străini”. Aceasta a fost dată afară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here