Cazul straniu al orașului din România care se pregătea de scenariul roșu, dar cazurile de COVID au dispărut peste noapte

Foto: INQUAM/Cristi Vescan

În timp ce numărul de infectări cu noul coronavirus este în creştere la nivel naţional, 3 oraşe din judeţul Iaşi nu au niciun caz de îmbolnăvire raportat în comunitate. Mai mult, la Hârlău s-a trecut de pe o zi pe alta de la o incidenţă de aproape trei, care ducea oraşul în scenariul roşu, la zero, relatează Digi24.

Oraşul Hârlău a trecut săptămâna aceasta de la o incidenţă de 2,97 la mia de locuitori la zero. De la un pas de a intra în scenariul roşu, localitatea a trecut, de pe o zi de alta, la relaxarea scenariului verde, fără niciun caz de COVID-19. Nici localnicii nu îşi explică miracolul pentru că regulile sunt departe de a fi respectate cu stricteţe.

– Nu ştiu, nu ştiu care e motivul. Poate e lumea mai sănătoasă.

– Masca am văzut că nu prea se poartă regulamentar. 

În zona centrală este forfotă, iar masca este rareori purtată astfel încât să acopere gura, dar şi nasul. În multe situaţii nici nu există.

– N-am mască, nu-mi pune întrebări.

– De ce nu purtaţi?

– Nu ştiu ce să-ţi răspund. Păi, o am, dar când intru în magazin.

– Știţi că ar trebui să o purtaţi şi pe stradă!

– N-am ştiut, o am acum să o pun.

– O purtaţi aşa la mânecă, la încheietură.

– Ei, o pun acum, dar când intru în magazin.

– Asta cu coronavirusul e chiar o prostie.

– Dumneavoastă o portaţi regulamentar sau mai degrabă sub nas.

– Eu nu cred, eu am fost în străinătate şi nu m-am infectat, am fost luni de zile şi nu m-am infectat. Mă întâlnesc cu poliţia pe stradă şi îmi spune să port masca, dar în rest n-aş purta-o.

– Şi eu mai greşesc.

– Ajută dacă o purtaţi sub nas?

– N-ajută, dar ce pot să spun, omul o poartă cum poate.

– Mai este care nu are aer. Mergeţi acolo în piaţă, obligat trebuie să o tragi, dar aşa oleacă aici, mai merge, ce Dumnezeu!

Explicaţia autorităţilor pentru faptul că incidenţa a scăzut brusc până la zero cazuri este că au existat 40 de cazuri în ultimele două săptămâni, dar s-au însănătoşit în acelaşi timp. Aproape toate centrele medicale din oraş sunt însă focare de COVID-19. Iar acestea nu sunt luate în considerare la calculul incidenţei.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here