Comisia Europeană așteaptă din partea Parlamentului European să îi transmită deciziile în privința celor doi candidați pentru funcțiile de comisari europeni – Rovana Plumb din partea României și László Trócsányi din partea Ungariei – care au primit joi un vot de respingere în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI), informează Hotnews.

Comisia pentru Afaceri Judiciare din PE se va întruni luni în ședință extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potențial al candidaților României și Ungariei pentru funcția de comisar european, respectiv Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi,au afirmat surse europene pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, Comisia JURI a fost convocată în ședință extraordinară, luni, 30 septembrie, începând cu ora 10:30, pentru a discuta despre conflictul de interese al candidaților României și Ungariei pentru funcția de comisar european, respectiv Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi.

De asemenea, într-un mesaj transmis joi seară, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a precizat că se vor cere clarificări din partea Comisiei juridice a PE, care, conform procedurilor, trebuie să transmită acum scrisori cu privire la cei doi candidați, care să conțină fie cu recomandări de rezolvare a conflictului ori concluzii conform cărora aceștia nu își pot asuma funcțiile.

Comisia juridică a Parlamentului European își va relua activitatea luni, la ora 10.30, precizează purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) din Parlamentul European, „cu o largă majoritate”, a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.

„În acest moment, audierea doamnei Plumb în comisie este anulată, iar președintele Parlamentului European îl va informa pe președintele Comisiei că Rovana Plumb nu îndeplineste condițiile și nu își poate exercita funcția de comisar european”, a declarat Siegried Mureșan la Digi24.

Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a insistat europarlamentarul PNL.

Avizul pozitiv din comisia JURI este o precondiție pentru audierile candidaților în comisiile de specialitate. Fără un aviz pozitiv audierea nu poate avea loc. Comisia JURI va trimite scrisoarea către comisia din cadrul Parlamentului European și către președintele Parlamentului. Regulamentul spune că președintele Parlamentului European va cere președintelui Comisiei Europene să informeze ce va face în consecință”, au explicat joi, în cadrul unui briefineg cu presa, și reprezentanți ai Parlamentului European.

Ulterior, Comisia JURI a decis joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii în Comisia JURI despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.
Și László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here