Ce au descoperit arheologii la Sarmizegetusa Regia

Imagini rare din timpul săpăturilor arheologice efectuate la Sarmizegetusa Regia la mijlocul anilor 2000 sunt publicate în Cronica Cercetărilor Arheologice din România (cimec.ro) şi dezvăluie cum arată monumentele din capitala dacilor ascunse sub pământ.

Imaginile sunt însoţite de rapoartele efectuate de arheologi cu privire la campaniile de cercetare, care în ultimii ani au fost coordonate de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, cu implicarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, potrivit Adevărul.ro

Cei care accesează rapoartele preliminare de cercetare arheologică, publicate pe pagina Institutului de Patrimoniu, pot afla detalii despre tot ceea ce au descoperit specialiştii pe şantierele Sarmizegetusei Regia începând din anul 1983 şi până la cele mai recente campanii de cercetare arheologică. 

Marele mister al Sarmizegetusei Regia. Cine a distrus din temelii templele antice: dacii sau romanii?

Cu prilejul funcţionării şantierului s-a constatat împânzirea Dealului Grădiştii (locul Sarmizegetusei Regia), a Feţelor Albe şi a Meleii cu gropile făcute de căutătorii de comori, care au aruncat piesele de fier, mai rar de bronz. „Pieptănând” cele trei situri adesea s-a putut localiza provenienţa pieselor aruncate în jurul gropilor şi s-a constat că depozitele de fier şi de unelte au fost ascunse de daci în buza teraselor (întocmai ca la Căprăreaţa, unde s-a cercetat un mare atelier metalurgic de-acum bine cunoscut). Cantitatea şi diversitatea pieselor recuperate este impresionantă”, se arăta în raportul arheologilor, din anul 2001. 

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. 

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here