Foto: Irina Tănase/ Instagram

Irina Tănase, iubita fostului lider PSD Liviu Dragnea, a investit anul trecut peste 350 de mii de euro în proprietăți imobiliare din București și împrejurimi, dezvăluie riseproject.roAchizițiile au fost făcute înainte și după ce Dragnea a intrat la pușcărie. 

În decembrie 2019, în ajunul Crăciunului, tânăra a cumpărat un apartament de 260 de mii de euro situat aproape de Casa Poporului, pe strada Episcop Chesarie, la numărul 21. O construcție veche, dărăpănată, cu ziduri scorojite, geamuri înalte și trei balcoane. Acoperișul lipsește complet pe alocuri, iar ploaia a ros și a lăsat urme adânci în pereți. Irina Tănase și-a cumpărat un apartament la parterul blocului interbelic cu patru etaje din spatele clădirii scorojite. Geamurile au fost de curând schimbate cu termopane maronii. Sunt larg deschise și în interior se văd muncitori în salopete. Se renovează. 

În portofoliul imobiliar al Irinei Tănase au intrat și două terenuri cu acces la un lac cu știucă, șalău și biban în județul Ilfov.

Tănase are 27 de ani, și-a deschis un birou de mediator în vara anului trecut și anterior a lucrat la stat, fiind secretara lui Dragnea. În declarațiile de avere din acea perioadă a trecut doar salariile de bugetar și nu a menționat conturi bancare sau proprietăți. Un român cu salariu mediu ar avea nevoie de peste 45 de ani fără alte cheltuieli ca să strângă banii necesari achizițiilor Irinei.

Pe 24 decembrie 2019, când Irina Alexandra Tănase și-a făcut cel mai costisitor cadou imobiliar, Liviu Dragnea era deja de șapte luni în spatele gratiilor pentru angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Apartamentul, pe care a dat 260 de mii de euro, are 178 mp și un garaj de 47 de metri pătrați – cât o garsonieră mai mare. Atașat are și un teren proprietate exclusivă de 250 mp și alți 50 de mp în cotă indiviză. Locuința este într-un ansamblu de două clădiri vechi, la 1,4 km de Casa Poporului, într-un cartier de case din sectorul 4.  

Foștii proprietari s-au angajat prin contract să elibereze locuința la sfârșitul lui martie, anul acesta și au primit banii prin bancă, în ziua semnării contractului.

Ei au devenit proprietarii apartamentului după ani petrecuți prin instanțe. Rudele lor fuseseră deposedate în baza unui decret de naționalizare emis în 1950 de comuniști pentru “a salva fondul de locuințe supuse degradării din cauza sabotajului marei burghezii și a exploatatorilor care dețin un mare număr de imobile”

Irina Tănase a perfectat tranzacția în biroul notarial Laura Badiu și Lidia Drăgan, din centrul Bucureștiului, pe strada Regina Elisabeta. În același birou notarial a mai intrat de cel puțin două ori anul trecut când a cumpărat terenuri la pădure și margine de lac în județul Ilfov. 

Suprafețele se află în Piscu, un vechi sat de olari ce aparține comunei Ciolpani.

Localitatea a început să se dezvolte imobiliar în ultimii ani când au răsărit vile noi. A fost ridicat chiar și un cartier de case ecologice la marginea localității, lângă pădurea Scroviștea.

La marginea aceleiași păduri, a cumpărat și Irina Tănase două terenuri lipite. Au ieșire la lacul Mănăstirii Țigănești, unde poți pescui știucă, biban, șalău, caras sau crap. Pământurile au 8500 de mp.

Prima bucată, de 5000 de mp, a cumpărat-o în 5 martie 2019. Irina a plătit 60.000 de euro, din care 10.500 cash și 49.500 prin virament bancar. Ambele plăți au fost făcute în ziua semnării contractului.

După două luni, în 27 mai 2019, Liviu Dragnea a ajuns în spatele gratiilor. 

În noiembrie 2019, Irina a cumpărat cealaltă bucată de 3500 de mp. Cu câteva zile înainte, Irina îl vizitase pe Dragnea în închisoare de ziua lui de naștere. 

Pentru această bucată, Irina a plătit alți 42.000 de euro în contul bancar al vânzătoarei.

*Veniturile Irinei Tănase

Între 2012 și 2015, Irina Alexandra Tănase a avut venituri totale de puțin peste 65.000 lei. Declarațiile ei de avere, depuse ca angajat la stat, sunt goale la rubricile conturi bancare sau proprietăți. 

Avea 21 de ani în octombrie 2013, când s-a angajat ca secretară în cabinetul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ministru era Liviu Dragnea. În 2016, a devenit consilier în aceeași instituție.  

În aceeași perioadă, 2013 – 2016, Irina Tănase și-a petrecut vacanțele alături de Liviu Dragnea în Brazilia. Detalii AICI.  

*Asistent manager Asesoft International, firma lui Sebastian Ghiță

Înainte să se angajeze la stat, lucrase ca asistent manager la Asesoft International- o firmă controlată de fostul deputat Sebastian Ghiță și mai înainte, la Wing Computer Group SRL- o firmă deținută de Karl Cosmin Bănică- prodecan la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității București. 

Un cetățean român cu salariu mediu ar avea nevoie de minim 45 de ani fără alte cheltuieli ca să cumpere cele trei proprietăți pe care le-a achiziționat Irina Tănase. Deasemenea, un calculator online arată că un om de rând ar trebui să plătească rate la bancă de minim 1400 de euro pe lună, timp de 30 de ani, ca să achite un credit de 362.000 de euro, cât a investit Irina Tănase anul trecut în cele trei proprietăți.

În 2019, când a făcut investițiile imobiliare, Tănase a absolvit un curs de mediator organizat de Smart Omega Training SRL, iar în 29 iulie a primit autorizare. 

Extras din tabloul mediatorilor

Profesia de mediator a apărut în 2006, iar cel care o practică rezolvă conflicte pe cale amiabilă între persoane fizice sau juridice. Digi 24 nota în ianuarie 2020, că Irina Tănase îl vizitase de patru ori pe Liviu Dragnea în doar două săptămâni, trei dintre vizite fiind făcute în calitate de mediator. Regulamentul de aplicare a legii pedepselor și a măsurilor privative de libertate stabilește că mediatorul poate consilia clientul în închisoare fără o limită a vizitelor, dar în timpul programului. 

Smart Omega Training, firma la care a făcut cursul Irina Tănase, a fost înființată în decembrie 2015, în Craiova și are ca obiect de activitate alte forme de învățământ. În acte, e deținută de Mihai-Iulian Munteanu (42 ani) din Bragadiru și de Marian-Stelian Manolescu (37 ani) din Balș. Cei doi s-au mai întâlnit și în SRL-ul Human Tool Kit, ce activase în același domeniu, până când a intrat în faliment și a fost radiată.

Mihai Iulian Munteanu (fost Chervase) este astăzi președintele Consiliului de Mediere din România, organismul care, printre altele, dă patalamaua de mediator în România. 

Irina Tănase a făcut cursul la Smart Omega Training SRL, în care Munteanu (fost Chervase) este unul dintre asociați. Consiliul care a autorizat-o ca mediator îl are ca președinte pe același Munteanu.  

“Nu este conflict de interese, sunt două lucruri diferite. Faptul că am o școală de formare autorizată și desfășor activitățile conform legii, nu înseamnă că… Nu sunt eu singurul care autorizează. Pentru că mă așteptam la acest lucru, inclusiv examenul doamnei, când s-a dat examen, cu acceptul tuturor celor prezenți, a fost filmat. Pentru că mă așteptam la un moment dat să fiu întrebat. Știu că au apărut diverse.” ne-a declarat Mihai Iulian Munteanu.

Cursul de mediator durează 80 de ore, din care 70% înseamnă pregătire practică, 30% teoretică. După obținerea autorizării, mediatorul este liber să profeseze. Nu raportează nicăieri numărul de medieri pe care le face, iar tarifele pe care le practică și le stabilește singur, după cum spune și Munteanu – președintele Consiliului de Mediere.   

După ce a obținut certificarea, Irina Tănase și-a deschis un birou, asociindu-se cu Sînziana Hristache, prietena în compania căreia se afla când reporterii RISE au întâlnit-o în fața apartamentului proaspăt achiziționat.

Sînziana Hristache, partenera ei de birou, e fostă miss Neptun și în iunie 2017 s-a angajat la Ministerul Dezvoltării pe un post de consilier. La finalul anului, în decembrie, s-a mutat la Secretariatul General al Guvernului, unde a stat până în martie 2019 conform declarațiilor de avere depuse.

Contactată pe Instagram, Irina Tănase a refuzat din nou să răspundă întrebărilor noastre. Ne-a spus că am intrat pe o proprietate privată și ne-a cerut să-i comunicăm sursa informațiilor. Nu a dorit să ne spună de unde a avut banii investiți în cele trei proprietăți. Conform normelor europene, în baza relației personale pe care o are cu Liviu Dragnea, Irina Tănase este persoană expusă politic (PEP) iar băncile și notarii care parafează tranzacții care implică astfel de persoane trebuie să verifice temeinic sursa banilor înainte de a autoriza transferurile. 

Articolul integral poate fi citit pe riseproject.ro


 


 


1 COMENTARIU

  1. Hai Rise mai departe!!!
    băncile de unde s-a fâcut transferul, titularii, împuternicitii, modul cum s-au stràns banii în conturi, când, de unde, sumele, de la cine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here