Ce ne spune rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 despre viitorul Americii

Sursa: Pexels

Democrații și Republicanii au primit câteva lecții de referință în urma scrutinului prezidențial american, scrie The Economist, care analizează modul în care bătălia Trump-Biden și fracturile amplificate în cursul ei vor influența direcția Statelor Unite ale Americii, ca și modul în care va arăta următoarea luptă prezidețială, cea din 2024.

„Luni de campanie electorală frenetică, cheltuieli de campanie de 13,9 miliarde de dolari, o pandemie violentă și proteste ample pe tema rasei (…).

În zilele următoare, politicienii ar trebui să ia aminte la alegători, care s-au prezentat la vot cu o forță mai mare decât oricând după 1900 și care și-au exprimat opțiunile fără violență. Numărarea voturilor trebuie să-și urmeze cursul, iar disputele dintre cele două tabere trebuie soluționate în spiritul legii. Cea mai mare amenințare vine dinspre domnul Trump care s-a folosit de noaptea alegerilor pentru a pretinde, în mod fals, că a câștigat deja și pentru a-și bombarda susținătorii cu avertismente că i se fură victoria. Venind de la un om care ajurat să protejeze Constituția Americii, o astfel de incitare a reamintit motivul pentru care mulți, inclusiv acest ziar, le-au cerut alegătorilor să-l repudieze pe Trump.

Odată cu victoria domnului Biden, ei vor face un prim pas crucial în această direcție. Doar o singură dată, în ultimii 40 de ani, i s-a refuzat unui președinte cel de-al doilea mandat. Domnul Trump va pierde votul popular cu 52% la 47% și credem că doar înclinația colegiului electoral spre alegătorii din mediul rural l-a salvat de o înfrângere zdrobitoare. Asta înseamnă repudiere.

O Casă Albă condusă de Biden ar veni, de asemenea, cu un ton complet nou. Tweet-urile cu majuscule și promovarea constantă a diviziunilor partizane ar dispărea. La fel se va întâmpla și cu auto-promovarea, obișnuința de a minți și cu utilizarea departamentelor guvernamentale pentru vendete personale. Domnul Biden este un om decent care, după închiderea urnelor, a jurat să guverneze ca un unificator. Victoria sa va schimba politica americană în domenii care variază de la climă la imigrație. Și aceasta este o formă de repudiere.

Și totuși, cursa atât de strânsă înseamnă că populismul va persista în America. odată cu aceste alegeri a devenit clar că uimitoarea victorie a domnului Trump din 2016 nu a fost o aberație, ci începutul unei schimbări ideologice profunde în partidul său. Sfidând așteptările și Covid-19, el a câștigat milioane de voturi în plus pe fondul uriașei prezențe la urne din 2020, decât obținuse în contextul prezenței moderate din 2016. Departe de a fi măturați de valul albastru, republicanii au câștigat locuri în Cameră și par să-și păstreze controlul Senatului. Partidul Republican, care a căzut sub vraja domnului Trump în timpul mandatului acestuia din urmă, nu este pe cale să iasă din transă acum. Este chiar de așteptat ca dl Trump sau un membru al familiei sale să candideze la Casa Albă în 2024.

Celelalte țări, care au urmărit absorbite această competiție, vor trage două concluzii din eșecul Americii de a respinge mai decisiv trump-ismul. Prima va fi cea a naționaliștilor populiști care se inspiră de la domnul Trump și care vor socoti acum că marca lor politică are un viitor mai luminos și în afara Americii. O înfrângere clară a domnului Trump ar fi putut crea probleme pentru politicieni precum Jair Bolsonaro, din Brazilia, și Marine Le Pen, din Franța. În schimb, Nigel Farage, fost lider al Partidului Brexit, este ocupat cu planificarea revenirii sale. Persistența sprijinului pentru dl Trump sugerează că respingerea imigrației, a elitelor urbane și a globalizării, care s-a accentuat după criza financiară din 2008-2009, rămâne pe mai departe de actualitate.

A doua concluzie este acea că trebuie să te bazezi cu precauție pe America. Domnul Trump a fost o forță perturbatoare și tranzacțională în afacerile externe, a fost disprețuitor față de alianțe și multilateralism. În schimb, domnul Biden este pătruns de valorile tradiționale ale diplomației americane din perioada petrecută de el în Senat. Fără îndoială, va încerca să restabilească legăturile strânse cu aliații și să consolideze guvernanța globală, de exemplu, rămânând în Organizația Mondială a Sănătății și revenind în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Dar după acest rezultat electoral, toată lumea va ști că totul ar putea reveni la loc în 2024.

Acasă, imaginea este mai complicată, dar conține lecții pentru ambele partie – și pentru administrarea de către ele a Americii. Cel mai greu mesaj este pentru democrați. Eșecul lor de a prelua Senatul înseamnă că domnul Biden se va chinui să adopte proiecte de lege sau să numească judecători. Proiectele de lege privind infrastructura, reforma în domeniul sănătății și legile privind mediul ar putea fi blocate de Congres.

Acest eșec reflectă parțial incapacitatea democraților de a atrage alegătorii albi fără facultate, în special pe cei din America rurală. De asemenea, s-au descurcat sb așteptări în a atrage bărbații tineri afro-americani și alegătorii hispanici din Florida și Texas. Aceste pierderi subminează presupunerea democraților că, doar pentru că America devine mai puțin albă și mai suburbană, sunt destinați să câștige alegeri. Mai degrabă, vor trebui să câștige sprijin contracarând acuzațiile republicane cum că democrații sunt contra liberei inițiative și că obsesiile marginale cu politica identitară devin o ortodoxie democrată opresivă.

Și republicanii au primit câteva lecții. Trumpism-ul are limitele sale. Dacă blochează toate legile din Senat, astfel încât să-l discrediteze pe domnul Biden, acesta va marca încă un ciclu electoral în care blocajul și logica jocului de sumă zero ale partizanatului politic vor împiedica America să-și rezolve problemele. Republicanii ar putea crede că discreditarea mașinăriei de la Washington ajută partidul când pretinde să susțină un guvern limitat – oricât de mlăștinoasă ar fi fost administrația Trump însăși. Această viziune este pe cât de mioapă, pe atât de cinică.

Ziua lecției roșii

Acei alegători negri și hispanici care au venit de partea lor săptămâna aceasta sugerează că republicanii pot câștiga sprijinul minorităților și că grupurile etnice nu sunt un monolit. Republicanii sunt seduși de o politică identitară periculoasă care zgândărește temerile albilor dintr-o țară multirasială. Ce bine ar fi dacă partidul lor ar susține proiecte pozitive, căutând să-și extindă baza promovând legi de reformare a justiției penale sau de modernizare a infrastructurii americane, care scârțâie.

Aceste alegeri au arătat încă o dată că America este o națiune divizată. Mulți dintre politicienii săi și-au propus să alimentze diviziunile și niciunul nu a făcut mai multe în direcția asta decât dl Trump. Sperăm că înfrângerea sa va reprezenta o lecție că astfel de tactici nu funcționează mereu.”

1 COMENTARIU

  1. Articol partizan si de doi bani, nu mai preluati prostiile-astea stangiste, pur si simplu nu ne intereseaza stanga americana, cata vreme noi avem pe cap stanga psdista, si stim foarte, foarte bine ce face acest tip de politicieni : fura, manipuleaza, si fac pomeni ca sa fie alesi periodic. Cand aduc tara in gaura, se cara si lasa dreapta la putere, ca s-o scoata din rahat. Asta e povestea ultimelor mandate prezidentiale americane. Politica obamista a fost dezastruoasa, si-a iesit dreapta ca sa repare gaura. Acuma nu mai e bun Trump, care a restabilit economia ce o lua la vale, din cauza deciziilor obamiste cretine de-a externaliza joburile din Sua catre China. Cretinul de obama a facut great China, nu America, iar asta de candideaza azi a fost vicele lui, halal politica americana stangista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here