Ce pedeapsă a primit o tânără care a lovit unui poliţist

Foto: INQUAM/George Călin

Judecătoria Salonta a pronunţat o primă sentinţă într-un dosar de ultraj în care a fost trimisă în judecată o tânără de 24 de ani, acuzată că i-a aplicat o lovitură sub centură unui poliţist, supărată că logodnicul ei a fost amendat pentru depășirea vitezei.

Incidentul a avut loc în iunie 2018. Tânăra şi logodnicul ei mergeau de la Oradea la Arad pentru a le da invitaţii la nuntă unor prieteni. La ieşirea din Salonta, maşina lor a fost oprită de Poliţie, iar tânărul aflat la volan a fost amendat pentru că a circulat cu o viteză peste limita legală prin localitate. După ce au plecat spre Arad, cei doi tineri şi-au dat seama că în procesul-verbal s-ar fi strecurat o greşeală şi că în loc de 83 km/h, poliţistul a scris 87 km/h. Tinerii s-au întors la echipajul de Poliţie pentru a cere lămuriri, iar agentul i-a spus că nu are ce să facă decât să se adreseze instanţei de judecată, relatează Adevărul.

Pentru că nu a fost mulţumit de răspuns, şoferul s-a dus să ceară lămuriri la sediul Poliţiei Salonta, dar i s-a spus să revină a doua zi întrucât în sediul poliţiei nu era niciun ofiţer. La întoarcerea din Arad, cei doi tineri au observat în Salonta un echipaj de Poliţie, iar tânărul, pentru că „are pregătire militară”, a recunoscut uniforma poliţistului şi a oprit maşina în apropierea autospecialei, ca să ceară din nou lămuriri cu privire la eroare care s-ar fi strecurat în procesul-verbal.

„La muncă, nu la furat, fraieri incompetenți!” 

Poliţistul le-a transmis celor doi că au dreptul să formuleze plângere contravenţională împotriva procesului-verbal la Judecătoria Salonta, iar în situaţia în care vor fi constatate nereguli, amenda va fi anulată. Nervos, viitorul mire a început să ridice tonul la poliţist şi să folosească expresii jignitoare: „La muncă nu la furat, fraieri, incompetenţi”. În acel moment, poliţistul i-a cerut tânărului să se legitimeze. Acesta a refuzat, iar în scandal a intervenit şi logodnica şoferului, care a început să ridice şi ea vocea la poliţist. Cei doi au fost chemaţi la autospeciala de poliţie şi puşi să se legitimeze, dar au refuzat.

Mai mult, tânăra a plecat spre maşină, jignindu-i pe poliţişti. În acel moment, poliţistul i-a atras atenţia că, dacă refuză să se legitimeze, poate fi condusă la sediul poliţiei, inclusiv cu forţa. „Inculpata tot nu s-a conformat şi a fost oprită de persoana vătămată şi condusă spre autospecială, timp în care inculpata se smucea, iar persoana vătămată a strigat după colegii din autospecială să-i aducă o pereche de cătuşe”, se arată în dosarul de ultraj.

După ce a fost rezemată de capota autospecialei pentru a fi încătuşată, logodnicul femeii a încercat să îl oprească pe poliţist. Profitând de un moment de neatenție a polițistului,  tânăra i-a aplicat un genunchi în zona inghinală, iar agentul a avut nevoie de 1-2 zile de îngrijiri medicale.

Condamnată la un an și două luni de închisoare cu suspendare

În urma incidentului, tinerei i-a fost întocmit dosar penal și a fost trimisă în judecată pentru ultraj. Ulterior, Judecătoria Salonta a condamnat-o pe tânăra de 24 de ani la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei. „Instanţa constată că inculpata nu a săvârşit fapta în legitimă apărare, neexistând un atac material, direct, imediat şi injust din partea persoanei vătămate, întrucât, procedura de imobilizare s-a desfăşurat cu respectarea dispoziţiilor legale”, a arătat judecătorul.

Sentinţa finală va fi pronunţată la Curtea de Apel Oradea, potrivit Adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here