Calea bună și calea proastă de diminuare a ezitării și scepticismului față de vaccinarea anti-Covid

Sursa: Pixabay

„Pentru țările care dețin suficiente rezerve de vaccinuri anti-covid, cea mai importantă sarcină este convingerea oamenilor să se lase vaccinați. În America, majoritatea adulților care au vrut au făcut-o deja, lăsând în urmă populație nevaccinată plină de refuznici. În Franța, unde scepticismul cu privire la vaccinuri a fost mult timp ridicat, va fi în curând nevoie de pașapoarte de vaccin pentru a intra în restaurante și cinematografe”, scrie The Economist.

<< Din fericire, ezitarea a scăzut constant. Un sondaj YouGov, pe tema vaccinării, efectuat sondaje în 20 de țări, arăta că, în ianuarie, aproximativ 45% dintre respondenți spuneau fie că nu vor se vor vaccina, fie că nu sunt siguri că o vor face. Până la sfârșitul lunii iunie, procentul a ajuns la doar 20%.

Identificarea cauzei acestei scăderi este dificilă, deoarece ezitarea a scăzut aproape peste tot. Cu toate acestea, în unele locuri, scăderea a fost neobișnuit de abruptă. Mai mult, în unele țări, rata de schimbare a ezitării a variat de la lună la lună.

Dintre numeroșii factori care i-ar putea face pe sceptici să se răzgândească, doi pot fi măsurați cu ușurință în statisticile naționale. Unul este ritmul vaccinării. Cu cât mai mulți oameni care aveau îndoieli văd că sunt disponibile doze și că persoanele pe care le cunosc nu au suferit de efecte negative, cu atât vor fi mai dispuși să urmeze exemplul. Celălalt indicator este cel al gravității pandemiei. Dacă mor o mulțime de oameni, teama de virus ar putea să învingă frica de vaccin.

Pentru a evalua impactul acestor variabile, am construit un model care reflectă ezitarea în fața vaccinului. Pentru fiecare dintre sondajele YouGov, am calculat diferența dintre rezultat și nivelul mediu de ezitare din țară, în 2021. Am calculat apoi diferența dintre ratele fiecărei țări la capitolul noi vaccinări și decese de covid-19, la data sondajului, față de mediile generale. Apoi, am testat pentru a vedea dacă ezitarea a scăzut mai repede decât media globală, în momentele în care ratele de decese sau vaccinări erau neobișnuit de mari, după standardele proprii ale țărilor. De asemenea, am verificat dacă ezitarea din ianuarie a afectat ritmul declinului ulterior.

În timp ce nivelurile inițiale de ezitare nu au avut niciun efect, vaccinările și decesele au fost, ambele, predictori puternici. Vaccinările au contat de trei ori mai mult, un model care se vede cel mai limpede în locurile pe care pandemia le-a cruțat.

De exemplu, covid-19 a ucis până acum doar 36 de persoane în Singapore. Cu toate acestea, ponderea persoanelor de acolo care își exprimă ezitarea a scăzut de la 53% în decembrie la 10% în iunie. Cele mai puternice scăderi ale ezitării s-au produs chiar în momentul în care vaccinările au căpătat portanță. Un alt caz este Franța, unde ponderea respondenților care au spus că vor sau ar putea refuza vaccinul a scăzut de la 60% în ianuarie la 20% în iulie. În această perioadă, majoritatea adulților francezi s-au vaccinat, iar numărul zilnic al deceselor a scăzut de la 300 la 20.

Cu toate acestea, decesele au avut un impact mai mare în unele locuri. În cea mai mare parte a anului 2021, în Taiwan ezitarea era ceva frecvent, ajungând la 66% în aprilie. Taiwanul a trecut, de asemenea, pandemia, cu doar 12 decese, până pe 16 mai. De atunci, însă, au murit peste 700 de persoane. Și imediat ce a început un focar grav, ezitarea a căzut. A ajuns la 27% pe 3 iunie, cu mult înainte ca vaccinările să se intensifice. Decesele au fost, de asemenea, un factor determinant al diminuării ezitării în Arabia Saudită, unde cea mai mare parte a declinului s-a produs pe fondul creșterii mortalității, din martie până în mai.

Nicio țară nu vrea să imite Taiwanul, diminuând-uși ezitarea doar pe măsură ce decesele cresc. Dacă nu sunt probleme de aprovizionare, lansarea timpurie a vaccinării poate ajuta scepticii să-și depășească îndoielile. Cu toate acestea, după cum arată încetinirea vaccinării din America, oferta își creează propria cerere doar până la un punct. Întoarcerea anti-vaxxer-ilor fierbinți ar putea impune tactici mai dure. >>

Care e cea mai puternică echipă olimpică din toate timpurile? Influența jucată de geografie și politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here