Ce se știe despre „sindromul Havana”, boala misterioasă care afectează diplomați occidentali

Sursa: Pixabay

O boală misterioasă afectează diplomați americani și canadieni, spioni și personal de ambasadă din întreaga lume, notează The Economist.

<< Peste 200 de persoane au raportat simptome care îi descurajează pe medici. Identificate pentru prima dată în Cuba, de atunci au apărut cazuri în Australia, Austria, Columbia, Rusia și Uzbekistan. Pe 24 august, vicepreședinta Americii, Kamala Harris, și-a întârziat zborul către Vietnam din cauza cazurilor suspectate din Hanoi, capitala țării. (Nu este clar cine a fost afectat.) Iar săptămâna trecută, Wall Street Journal a scris că au mai suferit și alți doi oficiali americani, staționați de data aceasta în Germania, prima raportare a simptomelor într-o țară NATO. Care ar putea cauza „sindromului Havana”?

La sfârșitul anului 2016, în Havana, capitala Cubei, mai mulți ofițeri CIA care lucrau la ambasada americană au descris senzația de presiune în cap și ceea ce suna ca un roi de cicade. Au suferit de greață și oboseală și au avut probleme de memorie. De asemenea, s-au plâns de dureri în urechi și pierderea auzului. Ulterior, scanările cerebrale au relevat leziuni ale țesutului similare cu cele provocate de un accident de mașină sau de o explozie de bombă. Guvernul american s-a alarmat, retrăgând mai mult de jumătate din personalul ambasadei sale din oraș. Ar putea cubanezii să folosească o nouă armă misterioasă?

Inițial, oficialii americani au arătat cu degetul spre arme sonice, dispozitive care folosesc sunetul pentru a deranja și dezorienta. Dar această teorie a fost eliminată deoarece undele sonore la frecvențe în afara intervalului de auz al omului nu pot provoca simptome asemănătoare unei contuzii. Apoi au luat în considerare microundele. Un raport publicat anul trecut de Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină (NASEM) a concluzionat că fasciculele cu microunde ar putea modifica funcția creierului fără a provoca „daune structurale grave”, explicând multe dintre simptome. În 2019, un alt raport, cel al Journal of the American Medical Association (JAMA), a ajuns la o concluzie similară. Conform raportului NASEM, Rusia a lucrat cu tehnologia cu microunde încă din anii 1950; Uniunea Sovietică obișnuia să le izbească de ambasada americană de la Moscova.

Cu toate acestea, alți experți în microunde sunt mai circumspecți. Jeffrey Staab, profesor de psihiatrie la Clinica Mayo, care a făcut parte din panelul NASEM, a spus că există prea puține informații despre bolnavi pentru a trage o concluzie. Și, deși oamenii de știință știau de multă vreme că fasciculele cu microunde direcționate către capul unei persoane o pot face să audă sunete de clic, fenomen numit efect Frey, nu se știe că provoacă leziunile. Kenneth Foster, omul de știință care a descris pentru prima dată mecanismul din spatele efectului, crede că legătura cu microundele „sfidează credibilitatea”.

Unii propun o a treia explicație, pe care niciunul dintre cei de la NASEM și JAMA nu ar putea să o excludă: boala psihogenă în masă. Acest lucru poate apărea atunci când oamenii dintr-un grup percep aceleași simptome, în ciuda lipsei unei cauze externe. Susținătorii săi cred că nu există o boală de bază, chiar dacă simptomele sunt reale și dureroase. Ar fi putut, în schimb, contribui stresul extrem de a trăi sub supraveghere 24 de ore din 24, în Cuba, țară care tocmai restabilise legăturile diplomatice cu America în 2015.

Deși aproape o treime dintre indivizi au raportat pierderea auzului după atacurile din Cuba, un test standard a constatat că pierderea a avut loc la doar două din cele 21 de persoane – ambele suferind anterior evenimentelor din Cuba. Scanările cerebrale au arătat modificări ale substanței albe (țesutul care reprezintă aproximativ 60% din creier) la trei din 21 de pacienți, ceea ce nu este neobișnuit pentru un grup de subiecți normali de testare, având în vedere dimensiunea probei respective. „Când dai la o parte aceste simptome severe, asta este ceea ce medicii văd în cabinetele lor în fiecare zi”, spune Robert Baloh, neurolog care a conceput unele dintre testele utilizate pentru a-i evalua pe diplomații afectați.

În cercurile politice și științifice, teoria unui atac continuă să persiste. La 6 august, oficiali americani, inclusiv directorul serviciilor de informații naționale și șefii CIA și FBI, s-au întâlnit pentru a discuta progresul investigațiilor asupra sindromului. Mai mulți dintre consilierii președintelui Joe Biden au spus că cred că CIA va urmări în cele din urmă sindromul Havana (denumit de administrație „incidente de sănătate anormale”) spre Rusia. Dar unii se îngrijorează de faptul că politica se pune în fața elementului științific. Indiferent dacă sindromul este cauzat de o armă secretă sau este unul psihogen, simptomele sunt reale și adesea agonizante pentru cei afectați. >>

De ce a eșuat America în Afganistan? Teoria lui Henry Kissinger, pentru The Economist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here