Ce se va întâmpla cu clădirile de birouri din cele mai puternice zone corporate, acum pustii. Specialist în amenajări: Open space-ul așa cum îl știm nu va mai fi la fel

În impozantele clădiri din sticlă aflate în zonele Aurel Vlaicu și Pipera, considerate drept cele mai puternice zone corporate din România, lucrau până anul trecut zeci de mii de angajați. Acum doar o treime dintre aceștia se mai duc la birou, restul lucrează de acasă, potrivit unui reportaj realizat de Digi24.

În zilele de lucru, la orele de vârf, în stația de metrou Aurel Vlaicu este puțină lume, ca într-o zi de weekend, departe de aglomerația din perioada anterioară pandemiei.

Trenurile metroului, cândva neîncăpătoare, sunt acum aproape goale, iar pe la stația Aurel Vlaicu trec în prezent cu 70% mai puțini oameni decât în urmă cu un an. De lipsa corporatiștilor se plâng și comercianții din zonă care vindeau covrigi sau cafea și care acum își văd afacerile în pericol.

La fel de pustie este și zona Pipera, unde imensele clădiri de birouri sunt aproape goale, iar angajatorii se gândesc deja cum să reconfigureze spațiul comun de lucru.

Open space-ul vechi, așa cum îl știm noi, cu siguranță nu va mai fi niciodată ceea ce a fost. Asta e aproape sigur pentru că munca individuală care se făcea în open space va fi făcută de acasă. Biroul viitorului va fi făcut din camere foarte flexibile, de multe ori vor fi cabine mobile, ușor de reconfigurat și care vor servi niște funcții multiple”, a declarat Horațiu Didea, managerul unei companii de amenajări pentru birouri, pentru Digi24.      

Experții în resurse umane spun că de când s-a declanșat pandemia, companiile au tendința de a angaja personal pe proiecte și mai puțin în termen stabilit de opt ore. Astfel, salariații vor avea posibilitatea de a lucra în mai multe locuri deodată și practic de a-și crește veniturile.

Se pune accent pe abilitate oamenilor și angajaților de a se adapta unui astfel de tip de muncă: să se integreze mai ușor în echipă, să își adapteze programul call-urilor frecvente și al ședințelor care acum se întâmplă online prin diverse aplicații, a declarat pentru Digi24 Ana Visian, reprezentant al unei platforme de recrutare online. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here