Ce stă la baza deciziei de plasare în carantină a unei localități. Situația în care se află Capitala

Reprezentanti ai MAI, MApN si ai Politiei Locale verifica respectarea de catre public a măsurilor impuse prin Ordonanța Militară numărul 4, in Bucuresti, lunii, 30 martie 2020. Inquam Photos / Bogdan Buda

Plasarea unei localități în carantină nu este o măsură arbitrară, transmite Raed Arafat, potrivit Digi24. Secretarul de stat susține că la baza unei asemenea decizii stau numeroase numeroase analize. Cum explică Raed Arafat și faptul că Bucureștiul nu intră în carantină, deși rata de îmbolnăviri a ajuns la 6,6 la mia de locuitori. 

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

  • „Pentru că nu luăm doar cifra, nu e doar incidența care e luată în considerare, sunt mai multe lucruri luate în considerare de DSP. Sunt toate măsurile generale luate pentru peste 3 la mie: restaurante închise, teatrele, cinema. Sunt restricții de circulație noaptea, magazinele se închid la 9. Sunt măsuri deja luate. 
  • Ilfov a decis să ia o măsură care cred că va avea impact asupra Bucureștiului, pentru că foarte multe zone sunt rezidențiale. Se va permite mișcarea celor care merg la muncă, au motive, dar se va limita foarte mult mișcarea neesențială. Se vor limita doar la activitățile prevăzute în ordin. Aici va fi un impact.
  • Urmează ca DSP București, cu comitetul municipal, cu INSP, să facă analizele, la momentul în care consideră, ei pot să vină cu propunerea oricând. Acest punctaj trebuie făcut pentru a stabili dacă e sau nu cazul. O măsură de carantinare ori măsuri suplimentare restrictive oriunde pot reduce numărul cazurilor. Nimeni nu poate combate asta.
  • Dar momentul în care se implementează asta trebuie decis. Sunt și localități care n-au luat măsura carantinării, au luat măsuri de ordine publică și acolo vedem unele semne pozitive.
  • Dacă vreți să reducem rapid, cum se întâmplă la Sălaj, Sibiu, la Albă, Baia Mare, atunci măsurile care sunt suplimentate restrictiv pot duce mai repede la aceste rezultate.
  • Dar se analizează un punctaj. Trebuie depășit mi se pare 60 de puncte pentru ca INSP să avizeze. S-a făcut pentru ca deciziile să nu fie arbitrare, la presiune, ci mai degrabă pe baza punctajului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here