Chirurgul de la spitalul din Tg. Jiu arestat pentru luare de mită se târguia cu rudele pacienţilor morţi care cereau banii înapoi

Medicul chirurg Gheorghe Neaţă, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, acuzat că lua mită de la pacienți ca să-i opereze, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a constatat „ușurința” cu care accepta banii de la pacienți, deși nu eraconstrâns de vreo împrejurare să perceapă sume suplimentare.

Rudele unor pacienţi au depus plângere împotriva acestuia după ce bolnavii au fost operaţi de medicul chirurg, dar nu au supravieţuit. Mai mult decât atât, oamenii veneau la medic şi se târguiau cu acesta pentru a-şi primi banii înapoi. „Martorii au denunţat faptele de luare de mită comise de medic ca urmare a faptului că pacienţii operaţi au decedat în urma intervenţiei chirurgicale, rudele fiind nevoite aşadar să solicite înapoierea banilor plătiţi în zadar, în contextul în care unii dintre martori nu aveau suficiente resurse materiale, fiind nevoiţi să se împrumute pentru banii plătiţi medicului, care, în cele din urmă, a restituit sumele încasate“, se arată în încheierea şedinţei de judecată de la Tribunalul Gorj, în urma căreia s-a luat decizia arestării preventive a medicului Gheorghe Neaţă, potrivit Adevărul.

În acelaşi document se mai arată că „medicul accepta cu uşurinţă sumele de bani lăsate de pacienţi ori de rudele acestora, uneori fiind nemulţumit de cuantumul sumelor încasate“.

De asemenea, în urma percheziţiei care a avut loc în cabinetul medicului, au fost descoperite sumele de 52.200 de lei, 3.400 de euro şi 350 de lire sterline, băuturi alcoolice, cafea, ţigări şi parfumuri. Oamenii legii au găsit bani  şi în buzunarele halatelor medicului. În încheierea şedinţei de judecată se mai prezintă posibilitatea ca faptele de luare de mită de care este acuzat medicul să crească, pentru că anchetatorii nu au vizionat decât o parte din înregistrările realizate în timpul cercetărilor.

Potrivit documentului, probele din dosar demonstrează că existau pacienţi care nu erau operaţi până când medicul nu primea banii.

Avocatul medicului susține că „presa exagerează” 

Medicul Gheorghe Neaţă s-a prevalat de dreptul la tăcere, astfel că nu a făcut declaraţii. În schimb, avocatul său a spus că jurnaliştii exagerează. „Apărătorul susţine că în Târgu Jiu, care este un oraş mic, organele de presă fac un subiect incendiar în care pe undeva şi exagerează pentru a avea impact la public“, se arată în încheierea şedinţei de judecată.

Avocatul a mai arătat că medicul este la finalul carierei, că are aproape 65 de ani şi că în luna noiembrie se va pensiona, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai buni medici chirurgi din judeţul Gorj.

Inculpatul, având cuvântul, arată că este şocat, solicitând clemenţă din partea instanţei de judecată“, se mai precizează în document.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat, însă, că lăsarea în libertate a medicului reprezintă un pericol pentru ordinea publică, deoarece el ar putea să continue să comită fapte de acest gen. „Judecătorul constată că uşurinţa cu care a acceptat banii este nescuzabilă, acesta nefiind constrâns de vreo împrejurare să perceapă sume de bani suplimentare faţă de salariul primit din partea statului pentru munca prestată“, se arată în documentul instanței.

Medicul spunea zilnic câte o rugăciune ca să nu fie prins de procurori

Chirurgul Gheorghe Neaţă este acuzat că a condiţionat actul medical în funcție de sumele de bani primite. Anchetatorii au montat microfoane în cabinetul medicului și au constatat că acesta rostea în fiecare dimineaţă o rugăciune în care îi cerea ajutorul Maicii Domnului pentru a-i da mulţi bani şi să fie ferit de procurori. „Suspectul N.G. era conştient de activităţile sale ilicite, dovadă fiind şi o rugăciune pe care acesta o spunea în fiecare zi cu voce tare în cabinetul său: «Doamne, Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulţi, bine lui A ….fereşte-mă de boală, fereşte-mă de procurori, …!»”, au transmis procurorii.

Mai mult decât atât, medicul vorbea singur, în cabinet, tot despre mita oferită de pacienţi, fapt ce arată că era obsedat de bani.  „De pildă, în data de 09.06.2021, la ora 22:45, fiind de gardă, medicului N.G. îi sună telefonul, iar din discuţia pe care o poartă rezultă că este chemat la o urgenţă. Acesta iese din birou şi la ora 23:00 revine în cabinet, unde poartă cu voce tare următorul monolog: «Daca e speranţă de ceva bănuţi, internez! Dacă nu, nu internez!»“, se mai arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here